Η Σοφία Παυλίδου μας μιλά για το θέατρο του σήμερα, την υποκριτική  και τα μελλοντικά της σχέδια…

Έφτασε η αγαπημένη μου εποχή, που ξεκινούν τα Φεστιβάλ σε ανοιχτούς χώρους και θέατρα και η πόλη ”φορά” την πιο τρελή της διάθεση.

Βραδάκι Δευτέρας κι αυτή την φορά τα βήματα μου με οδηγούν στο Θέατρο Χυτήριο. Έναν χώρο εξαιρετικά διαμορφωμένο για παραστάσεις που συναρπάζουν και καλούν το κοινό να τις παρακολουθήσει.

Είχαμε δώσει ραντεβού στις 9 και μισή. Δεν άργησε ούτε δευτερόλεπτο. Η ταλαντούχα ηθοποιός Σοφία Παυλίδου, γεμάτη χαμόγελο και μπρίο, με υποδέχτηκε και ήταν έτοιμη να αφεθούμε σε όμορφες συζητήσεις.

Είναι μια ηθοποιός αγαπητή στο κοινό, μέσα από τις δουλειές που κάνει σε θέατρο αλλά και τηλεόραση. Είτε υποδύεται την κακιά και δολοπλόκα, είτε την γλυκιά γυναίκα, κερδίζει το κοινό με την ερμηνεία της.

Μετά από έναν επιτυχημένο θεατρικό χειμώνα, συμμετέχει ξανά στην επιτυχημένη και ανανεωμένη κωμωδία BAM BAM σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη. Η ίδια μου μίλησε για τις ιδιαιτερότητες του έργου, τον ρόλο που υποδύεται αλλά και για την τηλεόραση και το θέατρο στην Ελλάδα του σήμερα.

Κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό, μια γλυκύτατη ηθοποιός κι ένας μάχιμος δημοσιογράφος συζητούν…

Η παράσταση BAM BAM ανεβαίνει ανενεωμένη, για 3η σεζόν στο Θέατρο Χυτήριο. Τι ιδιαίτερο έχει αυτό το έργο και γιατί αξίζει να το παρακολουθήσει κάποιος;

Το έργο έχει ανέβει άλλες δύο φορές με μεγάλη επιτυχία. Από την παράστση του χειμώνα έχουν αλλάξει 4 ηθοποιοί με σκοπό να αλλάξουν και σχεδόν όλα τα δεδομένα. Άλλωστε όταν σε μία παράσταση αλλάζει έστω κι ένας ηθοποιός, μεταβάλλονται σχεδόν όλα.

Είναι ένα φρέσκο έργο, μια κλασική φαρσοκωμωδία των Ray Cooney & John Chapman που από μόνο του σαν κείμενο προκαλεί γέλιο. Εμείς έχουμε μια πολύ ωραία διάθεση, έχουμε δώσει τον καλύτερο μας εαυτό και υποσχόμαστε στο κοινό, να περάσει ένα δίωρο γεμάτο διασκέδαση και γέλιο.

Σοφία Παυλίδου

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος στο έργο και πώς θα τον χαρακτηρίζατε;

Εγώ υποδύομαι την Λευκή Κολοκύθα, μια γυναίκα έξυπνη μεν και συμβιβασμένη δε. Αγαπά τον σύζυγο της αλλά δεν είναι ευτυχισμένη μέσα στο γάμο της. Ο άντρας της δεν είναι εντάξει με τις συζυγικές του υποχρεώσεις, λόγω της ρουτίνας που τον έχει καταβάλλει. Με αφορμή το ραντεβού που δίνουν άλλα 3 ζευγάρια στο σπίτι μας, την ίδια μέρα και ώρα, μας αλλάζουν και την δική μας διάθεση καθώς εκφράζουν το πόσο θέλει ο ένας τον άλλον, υπενθυμίζοντας και σε εμάς ότι λαχταράμε ο ένας τον άλλον.

Μετά από μια σειρά παρεξηγήσεων κι αφού όλα λύνονται, συνειδητοποιούμε πως ότι μας συνέβη ήταν για καλό. Ο ρόλος αυτός που υποδύομαι, ουσιαστικά κινεί τα νήματα και ξέρει πολλά μυστικά. Είναι μια εύστροφη γυναίκα και διαθέτει έναν έντονο δυναμισμό.

Ποια στοιχεία καθιστούν το έργο επίκαιρο στο φιλοθεάμον κοινό;

Πέρα από το γεγονός ότι και στην μετάφραση η Βάσια Παναγοπούλου, έχει βάλει πολλά σύγχρονα στοιχεία, βρίσκεται μαζί μας και ο Παύλος Κοντογιαννίδης, που λόγω της ενασχόλησης του με την πολιτική, δεν αφήνει απαρατήρητη την επικαιρότητα στο έργο, μέσα από τις διάφορες ατάκες που χρησιμοποιεί.

Επίσης, το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν σε μια ρουτίνα κι ενώ μπορεί να είναι ερωτευμένοι, πνίγονται μέσα σε αυτήν, είναι ακόμη ένα επίκαιρο στοιχείο.

Μέσα από την επιτυχημένη σας πορεία τόσο στον χώρο του θεάτρου αλλά και της τηλεόρασης, έχετε συμμετάσχει, κατά κύριο λόγο, σε κωμικές παραγωγές. Τι είναι αυτό που σας ελκύει περισσότερο στην κωμωδία;

Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο που με ελκύει στην κωμωδία. Έτυχε οι σκηνοθέτες να με επιλέγουν γι’αυτό το είδος. Οι συγκυρίες είναι αυτές που ουσιαστικά με έφεραν προς την κωμωδία.

Δεν θα σου έλεγα ότι προτιμώ λιγότερο το δράμα ή το αντίθετο, γιατί και τα δύο είδη έχουν την ίδια δυσκολία και ο ηθοποιός οφείλει να καταβάλλει την ίδια δουλειά.

Η κωμωδία έχει έναν τρελό ρυθμό, που σαν Σοφία μου ταιριάζει περισσότερο αν θες, γιατί κι εγώ είμαι ένας αεικίνητος χαρακτήρας. Δεν μου αρέσει το δράμα στην προσωπική μου ζωή και είμαι από την φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος.

Σοφία Παυλίδου

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργος Βάλαρης, στο σημείωμα του επισημαίνει ότι η φάρσα είναι ένα είδος που διασκεδάζει το κοινό με ανατρεπτικές καταστάσεις, παρεξηγήσεις, ψεύτικες ταυτότητες που εμπεριέχουν γλωσσικά τεχνάσματα, αυξανόμενη και ταχύρυθμη πλοκή. Ποια η άποψη σας; Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν όρια στην φάρσα;

Ο Γιώργος ουσιαστικά μιλάει για την φαρσοκωμωδία. Στην δική μας κωμωδία γίνεται ακριβώς αυτό που αναφέρει. Όταν έχεις ένα έργο που από μόνο του είναι λίγο πιο συγκεκριμένο, όχι. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως πρώτος διδάξας υπήρξε ο Αριστοφάνης που δεν είχε κανένα όριο στην φάρσα. Από εκεί και πέρα οδηγούμαστε στην σάτιρα, η οποία επίσης θεωρώ ότι δεν έχει όρια.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στο επάγγελμα σας και δεν θα το αλλάζατε με τίποτα;

Πιστεύω ότι η στιγμή που βρίσκομαι πάνω στην σκηνή, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για εμένα. Δηλαδή, η επικοινωνία με τον κόσμο μέσα από την ερμηνεία του ίδιου του ηθοποιού. Κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή ανάλογα με το κοινό που την παρακολουθεί.

Το επάγγελμα μας είναι κουραστικό, απαιτεί πολύωρες πρόβες, ετοιμασίες, οπότε ανεβαίνοντας πάνω στην σκηνή και εισπράττοντας την ενέργεια και το χειροκρότημα του κόσμου, ανταμειβόμαστε κι εμείς οι ίδιοι.

Σοφία Παυλίδου

Κατά πόσο πιστεύετε ότι η κρίση έχει επηρεάσει το ελληνικό θέατρο και ποια τα περιθώρια εξέλιξης του;

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μεγαλύτερη ανάγκη των δημιουργών να εκφραστούν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπάρχουν και τόσες πολλές θεατρικές ομάδες και παραστάσεις, στις οποίες όμως υπάρχουν και ηθοποιοί που δεν αμείβονται και το κάνουν μόνο για την προσωπική τους ευχαρίστηση.

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν μειωθεί πολύ κι ο κόσμος νιώθει την ανάγκη να ψυχαγωγηθεί κι έτσι ανταποκρίνεται σε όλο αυτό. Θα ήταν καλό βέβαια να βρεθούν κάποιοι που θα χορηγήσουν και νέες παραστάσεις, με νέους και ταλαντούχους ηθοποιούς που υπάρχουν στην χώρα, με σκοπό να αμείβονται και οι ίδιοι.

Πώς χαρακτηρίζετε το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές θεατρικές παραστάσεις και λιγότερες τηλεοπτικές σειρές;

Η τηλεόραση δεν έχει σίριαλ γιατί δεν υπάρχουν διαφημίσεις. Και που υπάρχει αυτή η τηλεόραση αποτελεί θαύμα στις μέρες μας, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δεν πληρώνονται για τις δουλειές τους.

Πρέπει να βρεθούν χορηγοί στην τηλεόραση για να χρηματοδοτήσουν μία παραγωγή, ενώ στο θέατρο τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού με ένα θίασο κι ένα χώρο, στήνεις μία παράσταση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε τι περιμένουμε από εσάς στο εγγύς μέλλον;

Το BAM BAM δεν γνωρίζω αν θα συνεχιστεί και για 4η σεζόν κι αν εγώ θα αποτελώ μέρος του θιάσου.

Από την άλλη, έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι με τον Σωτήρη Καλυβάτση και τον Στέλιο Κάτσαρη, ένα μουσικό stand up, το οποίο θα συνεχιστεί και τον χειμώνα μαζί και με άλλους συναδέλφους, σε σκηνοθεσία της Βασιλικής Ανδρίτσου.

Όσον αφορά την τηλεόραση, δεν μπορώ αν πω και πολλά, καθώς είναι όλα τόσο ρευστά. Αν κι εφόσον συνεχιστεί η σειρά ”Μάλιστα Σεφ” στο Mega, θα  είμαι κανονικά, όπως μέχρι τώρα. Γίνονται κάποιες άλλες συζητήσεις και σύντομα θα έχετε νέα.

Σχόλια