Κάνεις αίτηση για μεταπτυχιακό; Ορίστε οι συμβουλές που χρειάζεσαι!

Στο έλεγε η μάνα σου, που ως γνωστόν η Ελληνίδα μάνα έχει πάντα δίκιο, το έχει πει ο θεός Harvey, που αν αυτή τη στιγμή αναρωτιέσαι ποιος είναι αυτός μάλλον κάτι έχει πάει πολύ στραβά στη ζωή σου, ήρθε και η ώρα να το συνειδητοποιήσεις και μόνος σου. Η πρώτη εντύπωση όχι μόνο δε σβήνει εύκολα αλλά είναι και αρκετά ακριβής είτε πρόκειται για μία συνέντευξη είτε όχι!

Συνέντευξη

Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα ραντεβού, μία συνέντευξη για δουλειά ή μία συνέντευξη για ένα μεταπτυχιακό, αν δεν πιστεύεις στον έρωτα με την πρώτη ματιά και δεν συμπεριφέρεσαι κάθε στιγμή λες και σε περιμένει στην επόμενη γωνία, οι πιθανότητες να μείνεις μόνος σου με το ένα και μοναδικό πτυχίο που έχεις αγκαλιά αυξάνονται δραματικά.

Αν λοιπόν δεν ανήκεις στην κατηγορία των αιώνιων φοιτητών που βρίσκονται σε μία σχολή απλά επειδή πρέπει και έχεις αποφασίσει ήδη πως θα συνεχίσεις τις σπουδές σου σε μεταπτυχιακό επίπεδο πρέπει να προετοιμαστείς για δύο πράγματα. Το ένα λέγεται συνέντευξη και το άλλο #GoodbyeSocialLife.

Συνέντευξη

Η συνέντευξη για ένα master είναι εξίσου σημαντική με τη συνέντευξη για μία δουλειά. Για όποιον μάλιστα δεν έχει εργασιακή εμπειρία η συνέντευξη αυτή είναι μία προσομοίωση του τι έπεται στο μέλλον. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζεις για μία τέτοια συνέντευξη;

Καταρχήν θα πρέπει να ξέρεις κάποια βασικά πράγματα.

Μπορεί τα περισσότερα μεταπτυχιακά να είναι επί πληρωμή και μάλιστα πολλά από αυτά να έχουν πολύ υψηλά δίδακτρα αλλά κάθε σχολή πρέπει να διατηρήσει ένα κύρος το οποίο φαίνεται εν μέρει τόσο από τους σπουδαστές του όσο και από το drop out rate αυτών. Το γεγονός λοιπόν ότι σε έχουν καλέσει για συνέντευξη δε σημαίνει απολύτως τίποτα.

ΗΑRVΑRD UΝΙVΕRSΙΤΥ Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 10%

ΜΑSSΑCΗUSΕΤΤS ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ (Μ.Ι.Τ.) Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 16%

ΥΑLΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ  Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 15%

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το πόσο καλό πιστεύεις ότι είναι το βιογραφικό σου μην ξεχνάς πως για να σε φώναξαν για συνέντευξη μάλλον δεν τους φάνηκε αρκετό. Εξάλλου και οι άλλοι που έκαναν αίτηση για το ίδιο μεταπτυχιακό και περιμένουν μαζί σου για συνέντευξη έχουν τουλάχιστον τα απαραίτητα προσόντα που ζητάει το εκάστοτε μεταπτυχιακό. Μόνο που οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και τις περισσότερες φορές πολύ λιγότερες από τις αιτήσεις που γίνονται. Εν ολίγοις το γεγονός ότι διατίθεσαι να πληρώσεις και καλύπτεις τα απαραίτητα προσόντα που ζητάει το μεταπτυχιακό δε σου εξασφαλίζουν μία θέση.

Συνέντευξη

Τώρα, λοιπόν, που ξεκαθαρίσαμε την σημασία της συνέντευξης ας δούμε ποια είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά αυτής.

Όπως αναφέραμε ήδη οι πρώτες εντυπώσεις που έχουμε για κάποιον άνθρωπο τη στιγμή που τον βλέπουμε για πρώτη φορά είναι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ακριβείς και δύσκολα αλλάζουν. Με πιο απλά λόγια ο καθηγητής που θα σου πάρει συνέντευξη ξέρει από τα πρώτα δευτερόλεπτα αν θα κάνει δεκτή την αίτηση σου ή θα σε απορρίψει, όπως ακριβώς και σε μία συνέντευξη για δουλειά. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αλλά το ίδιο ακριβώς κάνεις κι εσύ στην καθημερινή σου ζωή με τα άτομα που γνωρίζεις. Έχεις αναγκάσει πολλές φορές τον εαυτό σου να κάνεις παρέα με κάποιο άτομο που αντιπάθησες από την πρώτη στιγμή που είδες;

Believe it or not η εμφάνισή σου, το ντύσιμο σου, οι εκφράσεις του προσώπου σου, η χειραψία σου και ο τόνος της φωνής σου είναι τα πράγματα που θα κρίνουν κατά 95% το αποτέλεσμα. Ακόμα και αν οι απαντήσεις σου είναι τετριμμένες και τις έχουν ακούσει άλλες 100 φορές αν τους έχεις κερδίσει με όλα τα υπόλοιπα έχεις πολλές περισσότερες πιθανότητες να πάρεις τη θέση από κάποιον με εξαιρετικές απαντήσεις αλλά μία κακή πρώτη εντύπωση.

Αν λοιπόν στοχεύεις για το 100% και τα παραπάνω δε σε φοβίζουν τότε το μόνο που σου μένει είναι να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις, μεταξύ άλλων συνηθισμένων ερωτήσεων που γίνονται σε κάθε συνέντευξη και δεν αξίζει να αναφέρουμε.

Γιατί θες να κάνεις μεταπτυχιακό;

Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλό να ξέρεις αν το θες για ακαδημαϊκή καριέρα, οπότε είναι το ενδιάμεσο στάδιο πριν το διδακτορικό σου, ή αν το θες για εξειδίκευση στον επαγγελματικό σου τομέα. Κάθε master εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς τους οποίους γνωρίζουν οι καθηγητές και αν το κάνεις απλά για να πάρεις το χαρτί να είσαι σίγουρος πως θα το καταλάβουν και πως δε θέλουν τέτοια άτομα. Κανείς βασικά δε θέλει τέτοια άτομα!

Γιατί θες αυτό το μεταπτυχιακό και όχι κάποιο άλλο παρόμοιο στο πανεπιστήμιο μας ή κάπου αλλού;

Καλό είναι να είσαι σε θέση να απαντήσεις γιατί θες ένα συγκεκριμένο MBA (τυχαίο παράδειγμα) ανάμεσα σε τόσες σχολές που προσφέρουν ΜΒΑ. Η φήμη του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, κάποια μαθήματα που ίσως δεν έχει κάποιο άλλο, συγκεκριμένοι καθηγητές που διδάσκουν σε αυτό και το δίκτυο alumni του τμήματος είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μπορείς να αναφέρεις.

Γιατί να πάρουμε εσένα σε αυτή τη θέση και όχι κάποιον άλλο;

Δυστυχώς σε αυτήν την ερώτηση δεν μπορώ να σε βοηθήσω διότι η δική μου απάντηση και η απάντηση του καθενός είναι ξεχωριστή και μία έτοιμη απάντηση από το internet σε κάποιον που έχει πάρει εκατοντάδες συνεντεύξεις κυριολεκτικά θα ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα.

Αν λοιπόν είσαι έτοιμος να απαντήσεις και σε αυτές τις ερωτήσεις τότε είναι σίγουρο πως όχι μόνο είσαι 100% έτοιμος για τη συνέντευξη αλλά και πως το μεταπτυχιακό που έχεις διαλέξει είναι το κατάλληλο για εσένα!

Σχόλια