Κάποιες extra συμβουλές για να εντυπωσιάσεις στην συνέντευξη που θα κληθείς να δώσεις όταν κάνεις αίτηση για μεταπτυχιακό

Μέχρι στιγμής στη ζωή σου αυτά που έχεις πετύχει, τα έκανες μέσω εξετάσεων (πανελλαδικές, αγγλικά, γαλλικά, δίπλωμα οδήγησης κτλ). Η συνέντευξη για μεταπτυχιακό είναι κι αυτή ένα είδος εξέτασης που θα περάσεις σίγουρα αν έχεις αποφασίσει να συνεχίσεις περαιτέρω τις σπουδές σου.

Σίγουρα είναι μια αγχωτική διαδικασία, καθώς κρίνεται από αυτήν αν θα πάρεις τη θέση. Δεν μπορώ να σου πω να μην αγχώνεσαι, όμως αν ακολουθήσεις μερικές συμβουλές, σίγουρα θα έχεις πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Ντύσου ”επαγγελματικά”

Είναι γεγονός πως σε μια συνέντευξη για μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο να ντυθείς ευπρεπώς. Τι εννοώ με αυτό; Μη βάλεις την πιο αστραφτερή σου τουαλέτα ή αν είσαι άντρας ένα κοστούμι που θα μπορούσε να ανήκει στον Φλωρινιώτη.

Το ντύσιμό σου πρέπει να ταιριάζει στο ακαδημαϊκό προφίλ που έχει το ίδρυμα στο οποίο θα σπουδάσεις. Βάλε κάτι σοβαρό και ταυτόχρονα απλό, όχι όμως βαρετό και απρόσωπο. Το πιο απαραίτητο αξεσουάρ είναι το χαμόγελό σου!

Μην είσαι βαρετός την ώρα της συνέντευξης

Ο εξεταστής σου πιθανόν να θέλει να σε πάρει στο μεταπτυχιακό και όχι να κόψει τις φλέβες του. Γι΄αυτό μην είσαι μονότονος και σφιγμένος. Προσπάθησε να μην δείξεις το άγχος σου.

Μίλα για τα ενδιαφέροντά σου και το πως περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο. Αν έχεις ένα ιδιαίτερο και ασυνήθιστο χόμπυ, θα σε βοηθήσει να χαραχτείς στη μνήμη του εξεταστή σου ως εκείνος ο ενδιαφέρων τύπος που είχε έρθει για συνέντευξη.

Δεν κρίνονται όλα από τον υψηλό μέσο όρο του πτυχίου σου. Είναι απαραίτητο να έχεις ενδιαφέροντα ώστε να δώσεις την εντύπωση ενός δραστήριου και εργατικού ατόμου.

Στις ερωτήσεις του εξεταστή σου μην απαντάς μονολεκτικά με ένα ”ναι”,  ”όχι”, ή ”δεν ξέρω”. Για κάθε σου απάντηση χρησιμοποίησε επιχειρήματα και γενικά αιτιολόγησε αυτά που λες. Το να είσαι ομιλητικός θα ελαφρύνει το αυστηρό κλίμα.

Χρησιμοποίησε τη γλώσσα του σώματος

Ξεκινώντας από το πως θα μπεις στο γραφείο μέχρι το πως θα κάτσεις, ο εξεταστής θα συμπεράνει πολλά πράγματα. Για αρχή, την ώρα της χειραψίας σφίξε το χέρι του ανθρώπου. Μην το πιάνεις λες και σιχαίνεσαι, γιατί θα δείξεις τρομερά σνομπ και αντικοινωνικός (αυτό ισχύει και στην καθημερινότητά σου).

Όταν θα μιλάς χρησιμοποίησε τα χέρια σου, χωρίς να υπερβάλλεις πάντα. Μην καμπουριάζεις καθώς κάθεσαι. Κάθισε σε ίσια στάση δείχνοντας αυτοπεποίθηση. Οι κινήσεις σου θα κρύψουν το άγχος που θα έχεις ενδεχομένως.

Να είσαι ειλικρινής

Καλό θα ήταν ο,τι συμπεριέλαβες στο βιογραφικό σου να είναι αλήθεια. Τι ακριβώς εννοώ; Αν γράψεις πως ξέρεις 5 ξένες γλώσσες και δεν ξέρεις να πεις ”γεια” στις 3 απ’ αυτές, μπορεί να σε εκθέσει, διότι ο εξεταστής ίσως να είναι γνώστης κάποιας γλώσσας απ’ αυτές και να αρχίσει να σου μιλάει σε αυτήν. Το μεταπτυχιακό που επέλεξες ίσως προϋποθέτει τη γνώση κάποιας ξένης γλώσσας.

Γενικά μίλα για τον εαυτό σου. Αν έχεις πετύχει κάτι σημαντικό στη ζωή σου μέχρι στιγμής μην παραλείψεις να το αναφέρεις. Κάθε εμπειρία σου θα δώσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη στον εξεταστή σου.

Μελέτησε πριν πας στη συνέντευξη για το μεταπτυχιακό

Πριν πας στη συνέντευξη θα ήταν πολύ χρήσιμο να βρεις πληροφορίες για τον καθηγητή που θα σε εξετάσει και να είσαι διαβασμένος. Διάβασε την εξέλιξή του, από που ξεκίνησε, τι σπούδασε, αν έκανε κάποιο μεταπτυχιακό, με τι ασχολήθηκε, τις ακαδημαϊκές δουλειές που έχει εκδώσει. Ευτυχώς υπάρχουν μερικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μπορείς να βρεις το επαγγελματικό προφίλ των περισσότερων ανθρώπων.

Κάνε μια προετοιμασία πριν πας

Αν ετοιμάζεσαι για συνέντευξη και διαβάζεις αυτή τη στιγμή το άρθρο, είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Ρίξε μια ματιά στο ίντερνετ για να δεις πως περίπου είναι μια συνέντευξη και τι ερωτήσεις μπορεί να σου κάνουν. Έτσι θα καταφέρεις να είσαι προετοιμασμένος ακόμα και για τις πιο περίεργες ερωτήσεις που μπορεί να δεχτείς.

Εν ολίγοις, η συνέντευξη απαιτεί αρκετή προετοιμασία πριν πας, αλλά και μια σημαντική προσπάθεια όσο θα είσαι εκεί και θα τη δίνεις. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις και να κάνεις το μεταπτυχιακό που επιθυμείς. Εμείς σου ευχόμαστε καλή τύχη και καλές σπουδές!

 

Σχόλια