Το αφιέρωμα στο Λατινοαμερικανικό σινεμά συνεχίζεται με τις ταινίες από το Μεξικό, την Βραζιλία και την Αργεντινή!

Το αφιέρωμα στο Λατινοαμερικάνικο σινεμά συνεχίζεται με μια προσπάθεια προσέγγισης των χωρών-κολοσσών της κινηματογραφικής βιομηχανίας της ηπείρου και πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στο Μεξικό, τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Οι πιο γνωστές ταινίες και οι μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες.

Μία ενδιαφέρουσα ίσως τάση στον κινηματογράφο της Λατινικής Αμερικής είναι το γεγονός ότι η παραγωγή ταινιών έχει απλοποιηθεί αρκετά με σχετική νομοθεσία σε κάθε χώρα. Επιπλέον, η audiovisual online πλατφόρμα  Ibermedia, που εγκαινιάστηκε το 1996, και στην οποία συμμετέχουν όλες οι χώρες του ισπανόφωνου κόσμου διευκολύνει την παραγωγή περισσότερων ταινιών και λειτουργεί ως βοηθητικό μέσο για ανεξάρτητους παραγωγούς τόσο της Λατινικής Αμερικής όσο και της Ισπανίας.

Έτσι, αυτό το υποστηρικτικό μέσο παρείχε οικονομική βοήθεια σε 1975 καλλιτεχνικά projects και σε περισσότερες από 600 ταινίες.

MΕΞΙΚΟ

La jaula del oro-Kελί  από χρυσάφι(2013)

Λατινοαμερικανικό σινεμά

Ο τίτλος ανταποκρίνεται με έξυπνο τρόπο στην πλοκή. Ξεκινώντας από τη Γουατεμάλα 3 ανήλικα παιδιά προσπαθούν να κυνηγήσουν το «αμερικάνικο όνειρο» και να δραπετεύσουν από το ζοφερό μέλλον που τους επιφυλάσσει η χώρα τους. Το ταξίδι για μία καλύτερη ζωή μετατρέπεται σε ένα ταξίδι ωρίμανσης και αντιμετώπισης σκληρών καταστάσεων.

Έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα που αποδεικνύεται ότι κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την παιδικότητα τους σε ένα αρκετά πρώιμο στάδιο. Θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους και να φτάσουν στον προορισμό τους; Και τελικά μήπως αυτό το όνειρο προς αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής είναι απλά μία νέα παγίδα;

Sin nombre(2009)

Λατινοαμερικσνικό σινεμά

Στη συγκεκριμένη ταινία που επίσης παίζει με το θέμα της μετανάστευσης των λαών της Λατινικής Αμερικής στις ΗΠΑ ο σκηνοθέτης μπλέκει περίτεχνα και το θέμα των συμμοριών που λύνουν και δένουν στο Μεξικό και προσπαθεί να δείξει πόσο σκληρές είναι οι συνθήκες αλλά και οι κώδικες που αναπτύσσονται ανάμεσα στα άτομα που επιλέγουν να αναμειχθούν με τέτοιες ομάδες. Ένας νεαρός που προσπαθεί να γλιτώσει τη συμμορία του γιατί σκότωσε έναν από τους αρχηγούς αυτής και μία έφηβη από Ονδούρα προσπαθούν να συνεργαστούν για να φθάσουν στα σύνορα και κατόπιν στη «γη της Επαγγελίας».

Y tu mama tambien (2001)

Λατινοαμερικανικό σινεμά

Road movie του πασίγνωστου Alfonso Cuaron, η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί μία πιο ανάλαφρη και ευχάριστη κινηματογραφική πρόταση με φόντο το Μεξικό. Μία πρόσφατα χωρισμένη Ισπανίδα ταξιδεύει με 2 νεαρούς Μεξικανούς και αυτό το ταξίδι χρωματίζεται τόσο από τα ποικίλα τοπία της χώρας όσο και από τον διάχυτο ερωτισμό που υπάρχει ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.

Ένα φαινομενικά άσκοπο ταξίδι με ανύπαρκτο προορισμό που επιφυλάσσει εκπλήξεις και ριζικές αλλαγές στις ζωές τους και η ιδέα της διαφυγής που κυριαρχεί συνθέτουν μία ταινία με ενδιαφέρουσα αφηγηματική ροή. Εκτός από τις πλούσιες εικόνες των μεξικάνικων τοπίων, ο Diego Luna και ο Gael Garcia Bernal κάνουν το ντεμπούτο τους στον κινηματογράφο και ανταποκρίνονται άψογα στους ρόλους τους.

Despues de Lucia(2012)

Λατινοαμερικανικό σινεμά

Μία πολύ δυνατή πρόταση από το Μεξικό που προσεγγίζει ένα επίκαιρο θέμα, αυτό του σχολικού εκφοβισμού ή αλλιώς του bullying.Ένας πατέρας μαζί με την κόρη μετακομίζουν και η κοπέλα βρίσκεται σε ένα καινούριο σχολικό περιβάλλον στο οποίο γίνεται άμεσα θύμα βίας και εξευτελισμού.

Γίνεται καθημερινά θύμα βάναυσων περιστατικών και όταν ο πατέρας της μαθαίνει τι ακριβώς συμβαίνει στο σχολείο της αφότου η κόρη του φτάνει στα όρια της και δραπετεύει από το σπίτι, αποφασίζει να απονέμει μόνος του δικαιοσύνη και να πάρει εκδίκηση για το κακό που προκλήθηκε σε βάρος της κόρης τους.

Amores Perros-Xαμένες Αγάπες(2000)

Λατινοαμερικανικό σινεμά

Η πρώτη ταινία  του βραβευμένου με Όσκαρ  σκηνοθέτη από το Μεξικό Alejandro González Iñárritu. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το σχετικό άρθρο.

Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για τις υπόλοιπες λατινοαμερικανικές ταινίες…

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2