7 αξιόλογοι καλλιτέχνες “μιλάνε στο κοινό”

O Banksy είναι ο πιο γνωστός σε όλους μας street-artist, και κατά συνέπεια απόλυτα συνυφασμένος με την τέχνη του δρόμου, γνωστή σε όλους μας ως graffiti. Ωστόσο, πολλοί είναι οι αξιόλογοι καλλιτέχνες, που ακολούθησαν την ίδια αυτή πορεία,  βγαίνοντας στους δρόμους, για να δημιουργήσουν τέχνη που ”μιλάει” στο κοινό. Παρακάτω, έχουμε ξεχωρίσει και σας παρουσιάζουμε μερικούς από αυτούς τους καλλιτέχνες, που περνούν τα δικά τους μηνύματα μέσα από την τέχνη τους, σχετικά με την πολιτική, τον καταναλωτισμό και μυριάδες άλλα θέματα που αφορούν τα αστικά κέντρα σε όλη την υφήλιο.

street art

JR

Αυτός ο Γάλλος καλλιτέχνης, συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή το 2011, όταν κέρδισε το βραβείο TED, χρησιμοποιώντας τα κέρδη του στο “Inside Out Project” του.  Το εγχείρημα αυτό, περιλάμβανε τη λήψη φωτογραφιών από ανώνυμους πολίτες της κάθε κοινότητας, τη μεγένθυσή τους και επικόλλησή τους στους τοίχους κτιρίων, επιδεικνύοντας την ποικιλομορφία της εκάστοτε περιοχής.

street art

Swoon

Καταγόμενη από το Μπρούκλιν, η Swoon ξεκίνησε κολλώντας τις εικόνες της τριγύρω στη Νέα Υόρκη πριν από 16 χρόνια, προσελκύοντας τα βλέμματα των καθημερινών περαστικών, αλλά και την προσοχή των επιμελητών του μουσείου του Μπρούκλιν, που φιλοξένησε μέρος της δουλειάς της το 2014. Το έργο της συνδυάζει την τέχνη και τον ακτιβισμό, γνωστοποιώντας τις ανησυχίες των περιθωριοποιημένων ομάδων.

street artists

Retna

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λος Άντζελες, Marquis Lewis, γνωστός ως Retna, δημιουργεί καλλιγραφικά έργα που συνδυάζουν οικεία στοιχεία με εντελώς άγνωστα. Φιλοδοξεί να κάνει την τέχνη του προσιτή σε όλους τους πολιτισμούς και γι’ αυτό χρησιμοποιεί ποικίλες γλώσσες, μέχρι και Αιγυπτιακά ιερογλυφικά, με σκοπό να δημιουργήσει καθολικά έργα.

street artists

Shepard Fairey

Αμερικανός καλλιτέχνης, που έγινε γνωστός, για την περίφημη εικόνα ”HOPE” του προέδρου Ομπάμα, για την οποία και μηνύθηκε. Παράλληλα, κατηγορήθηκε στο Ντιτρόιτ για το κακούργημα της ”κακόβουλης καταστροφής περιουσιών”, για αφισοκόλληση σε δημόσια κτίρια, σε μια πόλη, η οποία καταδικάζει με αυστηρά μέτρα την τέχνη των  graffiti.

street artists

Ron English

Ευρύτερα γνωστός για το ‘’culture jamming’’, την πρακτική δηλαδή της τροποποίησης πινακίδων ή άλλων διαφημιστικών για να αλλάξουν το ενσωματωμένο τους μήνυμα σε ένα ριζικά αντι-καπιταλιστικό μήνυμα. Ανατριχιαστικά και αιχμηρά τα έργα του για την αντιμετώπιση του καταναλωτισμού και της πολιτικής, με χαρακτηριστικό το περίφημο “Αβραάμ Ομπάμα”, μια εικόνα του καλλιτέχνη όπου συγχωνεύθηκαν τα πρόσωπα των δύο προέδρων της Αμερικής.

street artists

Tsang Tsou Choi

Ένας σημαντικός εκπρόσωπος της καλλιγραφικής τέχνης του δρόμου από το Χονγκ Κονγκ,  ο οποίος απεβίωσε το 2007. Η Google έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για την ψηφιοποίηση του έργου του Choi, καθώς η τέχνη του δρόμου-όπως και όλα τα είδη τέχνης-είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ζημιές και καταστροφές, αφού  ο καμβάς είναι συχνά το κτίριο κάποιου άλλου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου ένα αποτέλεσμα της ταχείας αστικής ανάπτυξης είναι η συχνή κατεδάφιση των κτιρίων και κατά συνέπεια των graffiti που αυτά φιλοξενούν. Κατά συνέπεια, η ψηφιοποίηση αυτής της τέχνης έχει τη δυνατότητα να διασώσει αυτά τα έργα.

street artists

Jean-Michel Basquiat

Όταν μιλάμε για τη σύγχρονη τέχνη του δρόμου, είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε τους προγόνους του κινήματος, συμπεριλαμβανομένων τον Basquiat. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και εργαζόταν στη Νέα Υόρκη μέχρι το θάνατό του, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Τα πολύπλοκα αφηγηματικά του έργα αφορούν  ζητήματα  ρατσισμού και αστυνομικής βίας.Πολλά από αυτά, ωστόσο, έχουν έκτοτε χαθεί, καταστραφεί, ή μπλεχτεί σε αντιδικίες για τον καθορισμό της αυθεντικότητάς τους.

street artists

Σχόλια