Ίσως να μην είναι τόσο δύσκολο να μάθεις μια ξένη γλώσσα σε μία εβδομάδα. Είσαι έτοιμος για την πρόκληση;

Επιμέλεια: Φένια Τσιαλούκη

Δύο γνωστοί γλωσσομαθείς Γερμανοί αποφάσισαν να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση της εκμάθησης μίας ξένης γλώσσας σε μία εβδομάδα παραμένοντας στον τόπο κατοικίας τους, στο Βερολίνο. Το ερώτημα ήταν ποια ξένη γλώσσα να διαλέξουν γι’ αυτό το σκοπό : τα Τούρκικα φαινόταν η πιο λογική επιλογή από τη στιγμή που υπάρχουν περισσότεροι από 300.000 μόνιμοι κάτοικοι της Γερμανίας που μιλούν τη συγκεκριμένη γλώσσα.

1. Ο λόγος που επιλέγεις αυτό το στόχο

Αν ορίσεις με σαφή τρόπο τα κίνητρα σου και το στόχο σου , μπορείς να διαγράψεις και μία ανάλογη πορεία για να τον πετύχεις .

2. Άρχισε να κολλάς!

Και όταν λέμε να κολλάς, εννοούμε χαρτάκια. Σε όλο σου το σπίτι με τις λέξεις στη γλώσσα που στοχεύεις να μάθεις. Σε λίγο δε θα μπορείς να κάνεις καμία δουλειά μέσα στο σπίτι σου, αλλά αυτή η έκθεση στη νέα γλώσσα είναι αποτελεσματικό και δραστικό μέτρο!

3. Βρες ένα παρτενέρ!

Μπορεί να μην είσαι ανταγωνιστικό άτομο ή να τα πηγαίνεις καλύτερα μόνος σου στη διαδικασία της εκμάθησης, αλλά η παρουσία και μόνο ενός ατόμου με τον ίδιο στόχο μπορεί να σου ασκήσει μία εσωτερική πίεση για να μη ξεφεύγεις από το πλάνο σου.

4. Ετοίμασε μίνι-κίνητρα!

Χρειάζεσαι ορόσημα σε αυτή την πορεία προς την κατάκτηση του στόχου σου. Αυτά τα ορόσημα μπορούν να είναι μικρές προκλήσεις όπως αλληλεπίδραση σε καθημερινό επίπεδο με κάποιον ομιλητή της γλώσσας ή μία βόλτα στο σουπερμάρκετ!

5. Καταβρόχθισε τη γλώσσα!

Προσπάθησε να ενσωματώσεις σε μεγάλο βαθμό τη νέα γλώσσα στην καθημερινή σου ζωή: ξεκινώντας από μουσική, βιβλία και ταινίες και φθάνοντας στο σημείο ακόμα και όταν αποσπάται η προσοχή σου, το μυαλό σου να γυρίζει στη γλώσσα. Το φαγητό από τη χώρα που ομιλείται η γλώσσα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το στάδιο!

6. Χρησιμοποίησε ό,τι ξέρεις ήδη!

Κάνε αντιστοιχίες στο μυαλό σου, προσπάθησε να συσχετίσεις τη νέα πληροφορία που δέχεσαι με την παλιά που είναι ήδη καταχωρημένη στον εγκέφαλό σου. Προσπάθησε να εξηγήσεις την καινούρια γλώσσα με παραδείγματα από τη μητρική σου!

7. Οι αλλαγές είναι το αλατοπίπερο της ζωής!

Οι δίδυμοι στην προσπάθεια τους να απορροφήσουν καινούριες πληροφορίες είχαν πολλά ανοιχτά μέτωπα : από ραδιοφωνικούς τουρκικούς σταθμούς μέχρι εφαρμογές και ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Η ποικιλία βοηθάει στην βελτίωση του επιπέδου της γλώσσας που στοχεύεις να μάθεις. Μην περιορίζεσαι μόνο σε ένα βιβλίο εκμάθησης ή σε μία ηλεκτρονική φόρμουλα που σου παρέχει τις βασικές γνώσεις. Προσπάθησε να διεισδύσεις στη γλώσσα μέσα από πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους πηγές!

 

Σχόλια