Βιβλία που σημάδεψαν τους αρθρογράφους του Frapress.gr

Ρωτήσαμε τους αρθρογράφους μας ποιο βιβλίο είναι αυτό το οποίο τους άφησε μια ιδιαίτερη ανάμνηση στη ζωή τους ή θα ήθελαν να προτείνουν ανεπιφύλακτα σε κάποιον φίλο τους να διαβάσει. Και ιδού μια πληρέστατη λίστα με μυθιστορήματα κάθε είδους…

Wild Ducks Flying Backward (Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα), του Tom Robbins

maxresdefaultΓια να διαβάσετε το Wild Ducks Flying Backward χρειάζεστε ένα πακέτο τσιγάρα κι ένα μπουκάλι αλκοόλ της αρεσκείας σας, καθώς και όσον το δυνατόν περισσότερα απ’τα μυθιστορήματα του Tom Robbins που είχαν κυκλοφορήσει πριν από αυτό το βιβλίο, με τα Even Cowgirls Get The Blues, Still Life with Woodpecker και Half Asleep in Frog Pyjamas να βρίσκονται κατά προτίμηση ανάμεσά τους.

Θα διαβάσετε τις Αγριόπαπιες είτε σαν εισαγωγή προτού χαθείτε μέσα στα υπόλοιπα, είτε σαν επίλογο αυτών, είτε ακόμη και σαν διάλειμμα κατά την διάρκεια που τα διαβάζετε. Γιατί οι Αγριόπαπιες δεν είναι ένα από τα μυθιστορήματά του, είναι μια συλλογή μικρών κειμένων, αποτελούμενη από άρθρα, ποιήματα, σημειώσεις, κριτικές και μικρές αυτόνομες ή ατελείωτες ιστορίες, που ο Robbins έγραφε κατά την διάρκεια της συγγραφής όλων των παραπάνω και πράγματι σε πετούν άγρια σε άγνωστες συγγραφικές του πτυχές της κάθε εποχής από εκείνες.

Κι εν τέλει αποτελούν και τις πιο αληθινές στιγμές του, που αφήνουν τον άνθρωπο Tom Robbins να ξεπροβάλλει με τις προτιμήσεις, τις ψυχώσεις και τις αγάπες του πίσω από τον μύθο, διατηρώντας τον, ωστόσο στο έπακρο. Αυτό είναι το βιβλίο που θα σας δώσει μια παραπάνω ιδέα για την ιδιοφυΐα που κρύβεται πίσω απ’ τα αριστουργηματικά μυθιστορήματα και θα σας βοηθήσει – όσο αυτό βέβαια καθίσταται δυνατό – να κατανοήσετε έναν απ’ τα πιο ιδιαίτερα μυαλά που έχουν υπάρξει και να σας βάλει λίγο ακόμη βαθύτερα στην λογική του Robbins. Άλλωστε, μπορεί να μπορείς να κάνεις μια καλή παρομοίωση ή μια καλή μεταφορά στον λόγο, κι όμως κάτι σε όλο το σύμπαν, που θα ταιριάζει καλύτερα στην συγκεκριμένη περίσταση θα σου έχει διαφύγει, και αυτό θα στο βρει μονάχα ο Tom Robbins.

Στάθης Αγγελάκος

Ισπανική διαθήκη, του Άρθουρ Καίσλερ

B-Koestler_NEW“ Δεν γνωρίζω το στρατηγό Φράνκο και δεν με γνωρίζει ούτε αυτός. Αν μου έδινε χάρη, θα το έκανε, κατά τη γνώμη μου, μόνο για πολιτικούς λόγους. Έτσι, δεν μου είναι τόσο εύκολο να τον ευγνωμονώ, όπως ευγνωμονεί ένας άνθρωπος εκείνον που του έσωσε τη ζωή. Όμως πιστεύω σε μια σοσιαλιστική έννοια του ανθρώπινου μέλλοντος και δεν θα πάψω ποτέ να πιστεύω»

Περιμένοντας την εκτέλεση του στις φυλακές της Σεβίλλης ενώ μαίνεται ο ισπανικός εμφύλιος, ο Άρθουρ Καίστλερ, ουγγρικής καταγωγής ανταποκριτής της αγγλικής εφημερίδας News Chronicle, υπογράφει την παραπάνω δήλωση, καταδικάζοντας τον εαυτό του σε φυσικό θάνατο για να αποφύγει τον άλλον, τον ηθικό θάνατο, που θα επέσυρε η υποκριτική κολακεία στο πρόσωπο του ηγέτη του φασιστικού κόμματος.

Ανάμεσα στους πολλούς σημαίνοντες συγγραφείς που βρέθηκαν στην Ισπανία και αποτύπωσαν λογοτεχνικά τον ισπανικό εμφύλιο, ο Άρθουρ Καίστλερ με την Ισπανική Διαθήκη του στέκεται επάξια δίπλα στον Χέμινγουει και τον Όργουελ φωτίζοντας με την καταγραφή των βιωμάτων του πραγματικά ιστορικά περιστατικά, τη νοοτροπία, την ένταση, το θάρρος και τον πόνο ενός αιματοβαμμένου λαού, αλλά και τον προσωπικό αγώνα του ανθρώπου μπρος στο θάνατο. Άλλοτε δοσμένη με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, άλλοτε με φιλοσοφική και στοχαστική ματιά, πάντα όμως με σεβασμό απέναντι στον Άνθρωπο, η ισπανική διαθήκη αποτελεί ένα από τα συγκλονιστικότερα καταγραφικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα.

Αριάδνη Πολυχρονίου

Me before you, της Jojo Moyes

JNNvvWcdΗ Λουίζα «Λου» Κλαρκ ζει σε μια ήσυχη πόλη της αγγλικής επαρχίας. Χωρίς καμία ξεκάθαρη κατεύθυνση στη ζωή της, η ιδιόρρυθμη 26χρονη τρέχει από τη μία δουλειά στην άλλη για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Η πηγαία ζωντάνια και χαρά της θα δοκιμαστούν, όταν θα αποδεχτεί μια θέση για δουλειά, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα του Γουίλ Τρέινορ, ενός πλούσιου νεαρού τραπεζίτη, ο οποίος πριν δύο χρόνια καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο και είναι πλέον ανήμπορος. Χωρίς την περιπετειώδη διάθεσή του, ο Γουίλ έχει καταθέσει τα όπλα. Μέχρι τη στιγμή που η Λου εισβάλει στη ζωή του για να του υπενθυμίσει ότι η ζωή είναι κάτι για τo οποίo αξίζει να παλεύεις.

Αν θες να διαβάσεις ένα βιβλίο που θα σε κάνει να γελάσεις και να κλάψεις μαζί, αυτό είναι το ιδανικό. H Jojo Moyes έχει μια αποστολή: να σου δείξει μέσα από έναν κόσμο που οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε, αυτόν στο αναπηρικό καροτσάκι, ότι αξίζεις και ότι αξίζει να ζεις. Είναι ένα βιβλίο που θα ερωτευτείς. Ρομαντικό και αστείο, πρωτότυπο και αυθεντικό. Είναι must!

Σημείωση: Η ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστές τους Emilia Clarke και Sam Claflin θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 2 Ιουνίου!

Κατερίνα Χλιάρα

Μικρή Ιστορία του Κόσμου, του Ε.Ε Gombrich

ernst-gombrich-1-schottΓνωστός για το «Χρονικό της Τέχνης» ο Gombrich επιχείρησε σε αυτό το βιβλίο να κάνει μία σύντομη και συνοπτική αφήγηση της παγκόσμιας ιστορίας ξεκινώντας από την Προϊστορία και φθάνοντας μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1935 και είναι ίσως μία από τις πιο επιτυχημένες απόπειρες καταγραφής της ανθρώπινης ιστορίας. Προτείνω ανεπιφύλακτα το συγκεκριμένο βιβλίο γιατί παρά το περιεχόμενο του, είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα και δεν κουράζει καθόλου. Δεν είναι από τα βιβλία που διαβάζονται «με μία ανάσα», αλλά είναι αρκετά ευχάριστο και διαφοροποιείται αρκετά από τα κατεξοχήν ιστορικά βιβλία γιατί χρησιμοποιεί μία αφήγηση που θυμίζει παραμύθι.

Φένια Τσιαλούκη

Σιντάρτα, του Έρμαν Έσσε

Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του 20ου αιώνα. Καταγράφει την πορεία ενός ανθρώπου που ψάχνει να βρει τον εαυτό του και την βαθύτερη αλήθεια της ζωής. Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν παθιασμένο ύμνο της ατομικότητας και της πνευματικής ανεξαρτησίας. Δεν είναι τυχαίο, πως από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αναγνώσματα των νέων κάθε γενιάς. Στις σελίδες του, οι νέοι βρίσκουν την εικόνα ενός κόσμου που οι ίδιοι ονειρεύονται, ενός κόσμου που η γνώση και η πείρα κατακτώνται και δεν χαρίζονται, κι ο έρωτας είναι περιπέτεια και μαθητεία κι όχι ένας φθηνός συναισθηματισμός.

Προτείνω αυτό το βιβλίο, γιατί σε βάζει σε σκέψεις για την ζωή και τις διάφορες εκφάνσεις της. Μια λεπτομερής ανάγνωση, θα σε πείσει.

Θανάσης Ξάνθος

Συμπόσιο ή Περί έρωτος, Πλάτωνας

Marble statue of the ancient greek philosopher Plato“Σχετικά μ’ αυτά θυμήσου για ποια πράγματα είπες στον λόγο σου ότι είναι ο Έρωτας. Κι αν θέλεις, θα σου τα θυμίσω εγώ: νομίζω λοιπόν πως κάπως έτσι το είπες, ότι τα πράγματα στους θεούς τακτοποιήθηκαν χάρη στον έρωτα για το ωραίο, γιατί για το άσχημο δεν θα υπήρχε έρωτας δεν τα έλεγες κάπως έτσι;”

Πώς μπορείς να μην αγαπήσεις ένα βιβλίο το οποίο πραγματεύεται τον έρωτα και το ωραίο; Το Συμπόσιο είναι ένας από τους Σωκρατικούς διαλόγους του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα και δικαίως θεωρείται ένας από τους καλύτερους του συγγραφέα και ένα από τα ωραιότερα δημιουργήματα της αρχαίας λογοτεχνίας. Οπότε, αν έχεις διάθεση να μελετήσεις τους αρχαίους ή ένα θέμα που θα μας ταλανίζει αιώνια, το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Μαρία Καιρίδου

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2