Μπορεί η επιστήμη να ανακάλυψε ποιος είναι ο Banksy σε μία νέα έρευνά της;

Η τέχνη συναντά την επιστήμη σε μια νέα γεωγραφική μελέτη προφίλ από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο, που μπορεί να έχει αποκαλύψει την ταυτότητα της πιο εικονικής και πιο αφηρημένης φιγούρας του καλλιτεχνικού κόσμου, του Banksy.

Η πλήρης αναφορά στο ξεσκέπασμα του Banksy δημοσιεύτηκε από τον ακαδημαϊκό εκδότη Taylor & Francis που ακολουθούσε την σύγκρουση της νομικής ομάδας του μυστηριώδους street artist. Φαίνεται να επιβεβαιώνει ό,τι όλοι πίστευαν αλλά κανείς δεν ήξερε σίγουρα: ο Banksy είναι μάλλον ο Robin Gunningham από το Μπρίστολ.

Η διανομή των graffiti του Banksy βρέθηκε να κορυφώνεται σε τοποθεσίες που σύχναζε ή κατοικούσε ο Gunningham:

«Χρησιμοποιούμε ένα μοντέλο Dirichlet process mixture (DPM) για τη γεωγραφική ανεύρεση του προφίλ, μια μαθηματική τεχνική που αναπτύχθηκε στην εγκληματολογία, και μέσω της οικολογίας και της επιδημιολογίας αναλύουμε τα μοτίβα του χώρου στον οποίο εμφανίζονται τα αριστουργήματα του Banksy στο Μπρίστολ και στο Λονδίνο», εξηγούν οι ερευνητές.

Διαβάστε επιπλέον:

«Το μοντέλο λαμβάνει ως καταχωρήσεις τις τοποθεσίες αυτών των έργων τέχνης και υπολογίζει την πιθανότητα της κατοικίας του «θύτη» στην υπό μελέτη περιοχή. Η ανάλυσή μας δίνει έμφαση σε περιοχές που συνδέονται με έναν εξέχοντα υποψήφιο (για παράδειγμα το σπίτι του), με την υπόδειξη της ταυτότητάς του ως Banksy.

O Steve Le Comber, συνεργάτης στη μελέτη, είπε στο BBC: «Αυτό που νόμιζα ότι θα έκανα είναι να βρω τους τους10 πιο πιθανούς υπόπτους, να τους αξιολογήσω όλους και να μην τους κατονομάσω. Αλλά πολύ γρήγορα έγινε εμφανές ότι υπάρχει μόνο ένας σοβαρός ύποπτος και όλοι ήξεραν ποιος είναι». Πρόσθεσε ότι ήταν μεγάλος φαν του Banksy και ότι δε νομίζει ότι η ομάδα του ξεσκέπασε τον καλλιτέχνη.

Αλλά είναι σίγουρος για τα ευρήματά του.

«Θα έμενα έκπληκτος αν δεν ήταν αυτός [ο Gunningham], ακόμα και χωρίς την ανάλυσή μας, αλλά είναι ενδιαφέρον που η ανάλυση προσφέρει πρόσθετες αποδείξεις σε αυτό».

Πηγή

Σχόλια