Ποια είναι η επίδραση κάθε ναρκωτικής ουσίας στον άνθρωπο;

Τα ναρκωτικά είναι μία έννοια που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με δύο εκ διαμέτρου αντίθετους τρόπους. Άλλοι τα έχουν θεοποιήσει θεωρώντας πως είναι κάτι μαγικό που θα τους φέρει σε άλλα επίπεδα ευτυχίας και άλλοι τα έχουν τραγικοποιήσει πιστεύοντας πως κάθε ναρκωτική ουσία θα σε στείλει απευθείας στο θάνατο.

Σε αυτές τις δύο κατηγορίες όμως ανήκουν όσοι βρίσκονται “απ’έξω”. Όσοι είναι θεατές στο πρόβλημα και τα γνωρίζουν μόνο από ταινίες, από ιστορίες, από άτομα γύρω τους. Η δεύτερη άποψη είναι πιο κοντά στην αλήθεια, όμως σίγουρα πιο κατάλληλοι να μιλήσουν για αυτό είναι όσοι βιώνουν το πρόβλημα. Άτομα που έχουν πειραματιστεί με ναρκωτικές ουσίες, που έχουν δοκιμάσει μια φορά από περιέργεια ή συνεχίζουν και το κάνουν είτε για λόγους ευχαρίστησης είτε λόγω αυτοκαταστροφικών τάσεων.

Ζώντας σε μία χώρα που το 2000 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θανάτους λόγω ναρκωτικών ουσιών (και από τότε το πρόβλημα αντί να μειωθεί πολλαπλασιάστηκε) δεν μπορώ να προσπεράσω το θέμα. Ούτε να κλείσω τα μάτια απλά επειδή δεν με επηρεάζει άμεσα. Με το να μη μιλάμε για αυτό, δεν εξαφανίζουμε το πρόβλημα. Οι λέξεις “τοξικομανής”, εξαρτημένος”, “εθισμένος” θεωρούνται “κακές” λέξεις, που δίνουν ταμπέλα σε κάποιον χωρίς να δίνουν σημασία στο άτομο πίσω από τη λέξη. Όμως δεν  είναι τυχαίο που τα νούμερο ένα σε πωλήσεις ναρκωτικά στην Ελλάδα είναι οι ψυχοδραστικές ουσίες. Εγώ δεν είμαι εδώ για να κρίνω, ούτε για να αναλύσω αυτό το πολύπλευρο κοινωνικό πρόβλημα.  Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το άρθρο δεν είναι σε καμία περίπτωση υπέρ των ναρκωτικών, απλά θα τα προσεγγίσει από μία διαφορετική πλευρά.

Πώς επηρεάζει το κάθε είδος ναρκωτικού το μυαλό

Στα πλαίσια ενός κοινωνικού πειράματος δόθηκε σε κάθε άτομο μία διαφορετική ναρκωτική ουσία. Όσο το άτομο βρισκόταν επί την επιρροή του ναρκωτικού, φωτογραφήθηκε το πρόσωπό του. Στη συνέχεια το πορτραίτο επεξεργάστηκε ώστε να συμπτυχθούν στο τελικό αποτέλεσμα οι αντιδράσεις, οι σκέψεις, η συμπεριφορά και γενικότερα το αντίκτυπο που είχαν τα ναρκωτικά στον καθένα. Παρακάτω είναι η παρουσίαση της έρευνας καθώς και λίγα λόγια για την κάθε ουσία.

Adderall

ναρκωτικά

Το Adderall είναι  η εμπορική ονομασία ενός συνδυασμού αλάτων αμφεταμίνης. Στο εξωτερικό είναι γνωστό ως “έξυπνο ναρκωτικό”, μπορεί να το πάρει κάποιος με ιατρική συνταγή και χορηγείται ακόμα και σε παιδιά. Κρατάει σε εγρήγορση και βοηθάει στη συγκέντρωση γιαυτό και είναι πολύ δημοφιλές σε φοιτητές και άτομα που θέλουν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις στο διάβασμα. Οι παρενέργειες είναι από μειωμένη όρεξη και έλλειψη ύπνου μέχρι εναλλαγές διάθεσης, μυϊκούς πόνους και παραισθήσεις.

LSD

ναρκωτικά

Το άτομο στη φωτογραφία πήρε μισό χαρτάκι LSD και πέρασε μια ολόκληρη μέρα στο πάρκο. Περιέγραψε πολύπλοκα οράματα, χρώματα πιο έντονα απ’το κανονικό και μία αυξημένη αίσθηση του χώρου γύρω του.

Το LSD ή αλλιώς διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος είναι το ναρκωτικό των παραισθήσεων. Τετράγωνα κομματάκια χαρτιού που εμποτίζονται με το ναρκωτικό και στη συνέχεια λιώνουν στο στόμα. Πολλές φορές τα χαρτάκια έχουν πάνω εικόνες από καρτούν. Υπάρχουν πολλά ψυχεδελικά βίντεο με ανάλογη μουσική που συνοδεύουν το λεγόμενο tripάρισμα. Το LSD προκαλεί διαστρέβλωση των αντιλήψεων, αλλοιωμένες εικόνες, φαντασιώσεις, έντονα χρώματα και παραισθήσεις. Πολλές φορές δε μπορείς να ξεχωρίσεις τη φαντασία από την πραγματικότητα. Μια δόση LSD μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ψυχικές διαταραχές με σοβαρές συνέπειες,άγχος, έντονο φόβο και αδυναμία σκέψεων και κινήσεων.

Κοκαΐνη

ναρκωτικά

Η συγκεκριμένη συμμετέχουσα είχε μια ολονύκτια εμπειρία που ξεκίνησε με ένα δυο ποτά σε τοπικό μπαρ. Λίγο αργότερα αφού εξοικειώθηκε με τους γύρω της έκανε χρήση κοκαΐνης. Αμέσως ένιωσε τη διάθεση της να ανεβαίνει αλλά και να νιώθει επιθυμητή. Το τέλος της βραδιάς  τη βρήκε σε ένα φιλικό σπίτι με τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα της παρέας της.

Η κοκαΐνη προκαλεί ένα σύντομο αλλά έντονο φτιάξιμο το οποίο ακολουθείται αμέσως από το αντίθετο – έντονο συναίσθημα κατάθλιψης, νευρικότητας και λαχτάρας για περισσότερο ναρκωτικό. Τα άτομα που κάνουν χρήση κοκαΐνης συχνά δεν τρώνε και δεν κοιμούνται κανονικά. Νιώθουν δυνατές ταχυκαρδίες, μυϊκούς σπασμούς και παροξυσμούς. Το ναρκωτικό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται παρανοϊκοί, θυμωμένοι, εχθρικοί και αγχωμένοι – ακόμη και όταν δεν είναι φτιαγμένοι.

Κρακ

ναρκωτικά

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νύχτες του πειράματος. Η κοκαΐνη σε μορφή καπνού έκανε τον συμμετέχοντα να νιώθει γεμάτος ενέργεια, σε εγρήγορση και πιο ευαίσθητο απέναντι σε χρώματα και ήχους.

Το κρακ θεωρείται ένα από τα εθιστικά ναρκωτικά και παρουσιάζει ίδια συμπτώματα με την κοκαΐνη.

THC

ναρκωτικά

Η κοπέλα άρχισε να νιώθει πιο χαλαρή μετά το κάπνισμα του “φυτού” όπως το χαρακτήρισε και δεν ένιωσε κάποια περαιτέρω επίπτωση.

THC είναι η ουσία που περιέχεται στο χασίς και τη μαριχουάνα προιόντα του φυτού κάνναβη. Μετά το αλκοόλ, η μαριχουάνα είναι η πιο διαδεδομένη εθιστική ουσία. Σιγά σιγά έχει αρχίσει να νομιμοποιείται σε ορισμένες περιοχές καθώς αναγνωρίζεται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Προκαλεί ήπια εξάρτηση και δεν υπάρχουν αναφορές στερητικού συνδρόμου. Παρόλα αυτά μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση του ατόμου, να αυξομειώσει την όρεξή του και να οδηγήσει μακροχρόνια ακόμα και σε κατάθλιψη.

MDMA

X__880

Η κοπέλα πήρε μία δόση γνήσιου MDMA και ένιωσε μια σωματική και ψυχική εφορία. Της ήταν πιο εύκολο να κοινωνικοποιηθεί και να νιώσει συμπάθεια. Αντιλαμβανόταν τις πέντε αισθήσεις της πολύ περισσότερο από ότι συνήθως. Πέρασε το απόγευμά της χορεύοντας με φίλους.

ναρκωτικά

Το MDMA έχει χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες καταπολέμησης του μετατραυματικού στρες. Γνωστό και ως έκσταση, έχει ονομαστεί από πολλούς το “ναρκωτικό του πάρτι”. Ανεβάζει τη διάθεση, κάνει έντονο κάθε είδους συναίσθημα και μεγαλώνει τον αισθησιασμό (όχι τη σεξουαλικότητα). Παρόλα αυτά κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους όπως αύξηση της πίεσης του αίματος, των καρδιακών παλμών και της θερμοκρασίας του σώματος.

Καφεΐνη

ναρκωτικά

Η συμμετέχουσα ένιωσε σε εγρήγορση και γεμάτη ενέργεια όπως κάθε φορά που πίνει τον καφέ της.

Η καφεΐνη είναι νόμιμη και είναι η πιο διαδεδομένη ψυχοαιθηστική ουσία σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι βασίζονται στον πρωινό καφέ για να ξεκινήσει καλά η μέρα τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 90% των ενηλίκων καταναλώνουν καφεΐνη καθημερινά.

Μεθαμφεταμίνη

ναρκωτικά

Ο συμμετέχοντας μετά τη χρήση βγήκε για μια απογευματινή βόλτα με μια βαριά ζακέτα χωρίς μπλούζα από μέσα. Ανέφερε ότι μιλούσε με αγγέλους κάτω από μια γέφυρα. Περιέγραψε μια ξαφνική ευχαρίστηση, αυξημένη ενέργεια, συγκέντρωση και αυτοπεποίθηση.

Ο χρήστης της μεθαμφεταμίνης είναι στην πιο επικίνδυνη φάση όταν βιώνει ένα στάδιο εθισμού που αποκαλείται «σύνθλιψη» – μια κατάσταση στο τέλος μιας κραιπάλης όπου η μεθαμφεταμίνη δεν προσφέρει πια καθόλου φτιάξιμο ή ανέβασμα. Ανίκανος να ανακουφίσει το φοβερό συναίσθημα κενού και της τρομερής επιθυμίας, ο χρήστης χάνει την αίσθηση της ταυτότητάς του. Συνήθως αισθάνεται έντονη φαγούρα και μπορεί επίσης να πιστεύει ότι διάφορα ζωύφια σέρνονται κάτω από το δέρμα του. Κάποιες φορές είναι ανίκανος να κοιμηθεί για μέρες, και συχνά βρίσκεται σε μια απόλυτα ψυχωτική κατάσταση όπου ζει στο δικό του κόσμο, βλέποντας και ακούγοντας πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να καταλάβει.

Νικοτίνη

ναρκωτικά

Η συμμετέχουσα δεν αισθάνθηκε τίποτα ιδιαίτερο μέσω της νικοτίνης καθώς καπνίζει σε καθημερινή βάση και το κάνει καθαρά για ευχαρίστηση.

Μια μικρή δόση νικοτίνης μπορεί να δράσει ως διεγερτικό και να χαλαρώσει. Η νικοτίνη είναι γνωστή ως η εθιστική ουσία από την οποία είναι πιο δύσκολο να απεξαρτητοποιηθείς. Ο τακτικός καπνιστής μπορεί να έχει ελαφριά συμπτώματα όπως ζαλάδες και ενόχληση στο στομάχι αλλά και πιο βαριά όπως αρνητική επίδραση στη διάθεση και βραχυπρόθεσμα δείγματα κατάθλιψης. Το χειρότερο σύμπτωμα είναι οι κακοήθεις νεοπλασίες.

Οι ναρκωτικές ουσίες είναι πολύπλοκες και ο ανθρώπινος εγκέφαλος ακόμα πιο πολύπλοκος. Αν αυτά τα δύο μπερδευτούν, τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα.

Πηγές: wikipedia, drugfreeworld.org, boredpanda.com, nootriment.com

Σχόλια