Πριν πάτε στο live τους στο Ρομάντσο γνωρίστε καλύτερα τους M.A.t.E…

Οι Meetings Along the Edge (M.A.t.E.) δημιουργήθηκαν το Νοέμβρη του 2011 από τον Αδάμ Σιάγα (live electronics) και το Θωμά Κωστούλα (drums). Ξεκίνησαν κάνοντας κάποιες εμφανίσεις σε μαγαζιά και στέκια της Θεσσαλονίκης μαζί με τον Hosian Rezai στο ρόλο του Mc, με τον Περικλή Βραχνό στο βιολί και με τον Σάββα Κατιρτζίδη στα visuals.

Αργότερα, συνεργάστηκαν με τον visual artist Κωνσταντίνο Νησίδη (ShiftPlusSlash, Shift+/) σε συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το Νοέμβριο του 2012 σε συνεργασία με τον ηχολήπτη Λεωνίδα Μπειλή ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους δίσκου στο studio τους. Στο δίσκο συμμετείχαν ηχογραφώντας, ο Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο), ο Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα) και ο Περικλής Βραχνός (βιολί). Τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, εισήχθη στο συγκρότημα η Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη στα φωνητικά. Το Νοέμβριο του 2013 ολοκληρώθηκε το ομώνυμο άλμπουμ, στο οποίο ο Χρήστος Μέγας επιμελήθηκε το mastering. Το καλοκαίρι έγινε η προσθήκη του Στάθη Καρυώτη στα visuals και το Δεκέμβριο του 2013 έγινε η παρουσίαση του δίσκου των M.A.t.E.


Οι συνθέσεις των M.A.t.E είναι συνάντηση του αναλογικού με τον ψηφιακό ήχο, της φωνής και των acoustic drums με τα synthesizers και το programming, βασισμένες σε dub, drum’n’bass, trip hop και dubstep αισθητική. Στις live εμφανίσεις τους, η εικόνα χορεύoντας στο ρυθμό και τη μελωδία, δημιουργεί ζωντανές διαδραστικές ιστορίες.


Από το 2012 μέχρι τώρα έχουν εμφανιστεί σε χώρους και σε φεστιβάλ εντός και εκτός Θεσσαλονίκης και έχουν ανοίξει σε συναυλίες τους τον Dub fx, τους Dub Pistols και τον Tricky.ε

Πρόσφατα έδωσαν στην δημοσιότητα την δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους, Transitions, που κυκλοφορεί από την Chicken Run Records. Με την αφορμή αυτή, αλλά και της παρουσίασής του νέου album τους στο Ρομάντσο, το ερχόμενο Σάββατο, 16/4, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους.

MATE_YOUTUBE-1014x487

Πώς καταλήξατε στο πλήρες όνομα σας, Meetings Along the Edge και στην  χρησιμοποίηση ουσιαστικά της συντομογραφίας αυτού; Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο για σας νόημα πίσω από το όνομά σας;

Στο πλήρες όνομα καταλήξαμε τυχαία, είδαμε τον τίτλο σ΄ένα δίσκο του Ravi Shankar με τον Phillip Glass και μας άρεσε, γιατί εξέφραζε την τότε μας κατάσταση. Η συντομογραφία προέκυψε λόγω του ότι το Meetings Along the Edge ήταν αρκετά μακροσκελές και έτσι έχουμε το M.A.t.E., το οποίο είναι μικρό και εύηχο.

Ποια είναι τα στοιχεία που πιστεύετε πως σας χαρακτηρίζουν και δίνουν τελικά το ιδιαίτερο στίγμα σας σαν συγκρότημα; (μουσικά και μη)

Είναι η σύνθεση της μπάντας, δηλαδή live electronics με synths, turntables, FX, live φωνητικά και acoustic drum set, όπως και το ότι ενσωματώνουμε στοιχεία από διάφορα μουσικά είδη, χωρίς περιορισμούς, με απώτερο σκοπό να πειραματιστούμε πάνω σε νέους ήχους.

Πώς καταλήξατε στον ιδιαίτερα πειραματικό και σχετικά πρωτοποριακό, ιδίως για τα εγχώρια δεδομένα, συγκερασμό του αναλογικού και του ψηφιακού ήχου; Ήταν κάτι που προέκυψε αυθόρμητα ή ήταν μια συνειδητή επιλογή;

Ήταν η αρχική μας ιδέα, ο Αδάμ (live electronics) σκέφτηκε να δοκιμάσει ζωντανά drums πάνω σε ηλεκτρονικές συνθέσεις και ο Θωμάς (drums) ακριβώς το ίδιο την ίδια χρονική περίοδο. Η Μαρία (vocals) προέκυψε όταν μιξάραμε τον πρώτο μας δίσκο, αφού συνειδητοποιήσαμε ότι τα φωνητικά έδιναν μια επιπλέον αφηγηματικότητα στον ήχο μας.

Τι ρόλο διαδραματίζει το οπτικό υλικό, συνοδεύοντας τις μουσικές σας, στα lives;

Έχουμε συνεργαστεί με διάφορους visual καλλιτέχνες και τα περισσότερά μας live συνοδεύονταν από προβολές visuals. Αυτό ενίσχυε την σκηνική μας παρουσία, καθώς είμαστε σχετικά στατικοί. Στην παρούσα φάση αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε μόνο στον ήχο μας, εφόσον η διαδικασία της προετοιμασίας του οπτικού υλικού μας αποσπούσε από τον βασικό μας στόχο, που είναι να γράφουμε και να παίζουμε μουσική!

994643_1110445609007768_3150231208030353310_n

Τρία χρόνια μετά από το ομώνυμο ντεμπούτο σας κυκλοφορείτε το δεύτερο album σας, Transitions. Τι μεσολάβησε σε αυτό το διάστημα; Ετοιμάζατε καιρό την καινούρια δουλειά;

Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του πρώτου δίσκου αποφασίσαμε να καταγράψουμε ένα μέρος από το υλικό που παίζαμε στις εμφανίσεις μας, οπότε ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις παράλληλα με τα διάφορα lives που είχαμε. Η διαδικασία κράτησε σχεδόν ένα χρόνο και κάτι.

Δουλεύετε σε δικό σας studio; Πώς πραγματοποιήσατε τις παραγωγές στα 2 albums σας και ποιες οι πιθανόν διαφορές τους όσον αφορά την παραγωγή, αλλά και τις μουσικές τους κατευθύνσεις;

Ναι, δουλεύουμε στο δικό μας στούντιο και οι παραγωγές έγιναν αποκλειστικά από εμάς με τη βοήθεια φίλων ηχοληπτών, στον πρώτο δίσκο με τον Λεωνίδα Μπειλή και στον δεύτερο με τον Totsouko. To mastering και των 2 δίσκων έγινε από τον Χρήστο Μέγα. Οι διαφορές που θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν στις 2 παραγωγές, είναι ότι στην πρώτη είχαμε στη διάθεσή μας αρκετά high-end “μηχανήματα”, ενώ στην δεύτερη πιο απλά μέσα. Όσον αφορά τις μουσικές κατευθύνσεις, στον πρώτο δίσκο βγάλαμε όλο το “γκάζι” που είχαμε μαζεμένο, ενώ στον δεύτερο προσεγγίσαμε την παραγωγή πιο ώριμα. Όπως και να ‘χει, με το πέρασμα του χρόνου μαθαίνουμε όλο και περισσότερο να βγάζουμε προς τα έξω αυτό που έχουμε κατά νου.

Ποια θα λέγατε πως είναι κάποια γεγονότα, τα οποία στιγμάτισαν την έως τώρα ιστορία σας και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Αυτό που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, είναι η όλο και αυξανόμενη θετική ανταπόκριση του κοινού! Σαν γεγονότα, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στις 2 παρουσιάσεις δίσκων, όπου το κοινό της Θεσσαλονίκης μας άφησε έκπληκτους με την συμμετοχή του και το feedback που μας έδωσε. Επίσης, πολύ δυνατή στιγμή ήταν και το live μας στο Baumstrasse στην Αθήνα πριν 2 χρόνια, όπου και συμπράξαμε επί σκηνής με τους Night on Earth.

Κλείνοντας πλέον 5 χρόνια μαζί, πώς βλέπετε το μουσικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και την θέση σας μέσα σε αυτό; Έχουν αλλάξει πιθανώς κάποια πράγματα στον χώρο από όταν κάνατε τα πρώτα σας βήματα ως συγκρότημα;

Δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα από όταν ξεκινήσαμε. Εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο, με στόχο η μουσική μας να βγει έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Η θέση μας στο μουσικό γίγνεσθαι της Ελλάδας είναι αρκετά περιορισμένη, γιατί δεν ανήκει στην κατηγορία της εμπορικής μουσικής.

Έχετε κάποιες ιδέες κατά νου για την εποχή που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του τελευταίου σας album;

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Θα δουλέψουμε πάνω σε καινούριες ιδέες και ενδεχομένως να πειραματιστούμε πάνω σε παλαιότερα κομμάτια. Σίγουρα θα προκύψει και τρίτος δίσκος. Σε επίπεδο εμφανίσεων, θα θέλαμε να παίξουμε σε διάφορα φεστιβάλ που έχουμε κατά νου στο εξωτερικό.

Τι να περιμένουμε να δούμε από τους M.A.t.E. στο επερχόμενο live σας στο Ρομάντσο;

Στο Ρομάντσο θα παρουσιάσουμε υλικό και από τους δύο δίσκους μας, όπως και νέα κομμάτια τα οποία δουλεύονται αυτή τη στιγμή! Κάθε φορά που κατεβαίνουμε Αθήνα είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν αυτό που κάνουμε και μας στηρίζουν από τα πρώτα μας lives. Oπότε κι εμείς θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό!

Principa-Club-Theater-mate-1

Official Page

Facebook Page

Soundcloud

Οι M.A.t.E εμφανίζονται, μαζί με τον Totsouko, στο Ρομάντσο, το Σάββατο 16 Απριλίου.

Facebook Event

Σχόλια