Άαρον Σβαρτζ: Από εκείνα τα μυαλά που απλά στερείται όλος ο κόσμος όταν τα χάνει…

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση του θανάτου ενός από τους πιο σημαντικούς ακτιβιστές του διαδικτύου το 2013. Πρόκειται για τον Άαρον Σβαρτζ (Aaron Swartz), ενός από τα παιδιά φαινόμενα της εποχής του, ο οποίος στις 11 Γενάρη βρέθηκε από τη σύντροφό του κρεμασμένος στο σπίτι του στο Μπρούκλιν της Ν. Υόρκης. Αιτία θανάτου, η αυτοκτονία σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τα χέρια της βαμμένα με αίμα. «Ο Άαρον δεν αυτοκτόνησε, η κυβέρνηση τον σκότωσε. Κάποιος που ήθελε να κάνει τον κόσμο καλύτερο σπρώχτηκε στον θάνατο», δηλώνει με σαφήνεια ο Ρόμπερτ Σβαρτζ, αποχαιρετώντας τον 26χρονο γιο του.

Σε λίγες μέρες θα ξεκινούσε η δίκη του Άαρον Σβαρτζ, ύστερα από μήνυση για «κλοπή» αρχείων από επιστημονική βιβλιοθήκη και ελεύθερη διάδοσή τους στο διαδίκτυο. Ο Άαρον Σβαρτζ έπασχε, όπως ο ίδιος είχε πει, από κατάθλιψη. Ο θάνατoς του τάραξε για τα καλά την κοινωνία των ΗΠΑ, με επίκεντρο το σύστημα δικαιοσύνης και τη διαπλοκή του με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Συνελήφθη στις 6 Γενάρη και επρόκειτο να δικαστεί με την κατηγορία της κλοπής εγγράφων από το JSTOR, μια συνδρομητική υπηρεσία που χρησιμοποιείται από το MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης).Το JSTOR προσφέρει ψηφιοποιημένα αντίγραφα άρθρων από επιστημονικά περιοδικά έναντι αμοιβής, χωρίς να αποζημιώνει τους συγγραφείς, αποκλείοντας εκατομμύρια σπουδαστών από την πρόσβαση στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία που παράγεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής. Αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 35 μηνών!

Άαρον Σβαρτζ

Το λάθος του Σβαρτζ ήταν ότι δε διάλεξε το δρόμο του «αμερικάνικου ονείρου». Δημιουργός στην ηλικία των 14 ετών του RSS, κοινής πλέον μεθόδου ανταλλαγής πληροφοριακού περιεχομένου, δημιουργός του Reddit, για το οποίο έλαβε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό πουλώντας το, στα 18 του χρόνια ήταν κιόλας ένας πλούσιος φέρελπις προγραμματιστής.

Αντί για τη ζωή του επιτυχημένου επιχειρηματία- προγραμματιστή, ο Σβαρτζ επέλεξε να αφιερώσει όλες του τις προσπάθειες στον αγώνα για την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και συνολικά στα αγαθά της τέχνης και της τεχνολογίας.

Υπήρξε ένας από τους εμπνευστές του OpenLibrary.org, μίας από τις μεγαλύτερες ελεύθερες, συλλογικά αναπτυσσόμενες ψηφιακές διαδικτυακές βιβλιοθήκες. Στάθηκε πρωτοπόρος των αδειών Creative Commons, που κατοχυρώνουν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, δίνοντας όμως τη δυνατότητα στα έργα να αναπαραχθούν, να τροποποιηθούν και να αναδημοσιευτούν ελεύθερα.

Ήταν επίσης, ένας εκ των ηγετών του παγκόσμιου και νικηφόρου κινήματος ενάντια τους νόμους που προέκυπταν από την Εμπορική Συμφωνία Εναντίον της Πλαστογραφίας (ACTA), η οποία θέσπιζε τον ολοκληρωτικό έλεγχο της πληροφορίας προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων πνευματικών αγαθών.

Δεν άργησε να βγει ταινία με την ιστορία του νεαρού prodigy του προγραμματισμού και της ανοικτής πληροφορίας, που διέκοψε τη ζωή του στα 26 του χρόνια.

Η ταινία-ντοκιμαντέρ The Internet’s own boy: The story of Aaron Swartz κυκλοφόρησε το 2014 και βραβεύτηκε τρεις φορές. Με 8,1/10 στο IMDB, η βιογραφία του Άαρον Σβαρτζ είναι από τις λίγες ιστορίες που έπρεπε να μεταφερθούν στις οθόνες, ώστε να ταρακουνηθούν οι θεατές.

Απέναντι σε έναν κόσμο που πεθαίνει, απέναντι σε έναν κόσμο που δεν έχει να μας υποσχεθεί τίποτε άλλο παρά την ανελευθερία, τη φτώχεια και την ανεργία, φαίνεται η δυνατότητα ενός άλλου κόσμου: της ελεύθερης συνεργατικότητας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης και ανταλλαγής αξιών χρήσης και υπηρεσιών.

Πηγή

Σχόλια