Το Release Athens 2016, στο ντεμπούτο του, αποτελεί το καλύτερο και πληρέστερο φεστιβάλ που έχει διοργανωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα

Από όταν θυμάμαι όλες εκείνες τις διάφορες μακροσκελείς συζητήσεις σχετικά με το εγχώριο φεστιβαλικό μουσικό γίγνεσθαι, πάντοτε ανακαλώ φωνές να διακηρύττουν την έλλειψη ενός μουσικού φεστιβάλ αντίστοιχου βεληνεκούς με αυτά του εξωτερικού. Πάντοτε κάτι φαινόταν να έλειπε. Όχι τόσο σε θέμα ονομάτων, καθώς τεράστια ονόματα, από πολλούς και διάφορους μουσικούς χώρους, μας έχουν επισκεφθεί, όσο μάλλον σε θέματα που κυμαίνονταν από τη γενικότερη εικόνα του line up τους έως τις υπόλοιπες τεχνικές και οργανικές λεπτομέρειες τους.

Φέτος, όμως, φαίνεται, πως όλα όσα αναζητούσαμε, ίσως τελικά να μπορούν να πραγματοποιηθούν στις επιλογές του Release Athens 2016 Festivalπου μπήκε, αν μη τι άλλο, δυναμικά στις ζωές μας, ανακοινώνοντας το ένα μεγάλο όνομα μετά το άλλο, λίγο αφότου πληροφορηθήκαμε την επικείμενη ύπαρξή του.

Ποια είναι όμως αυτά τα χαρακτηριστικά, που δείχνουν, πως το Release μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στα υπόλοιπα εγχώρια festivals;

Καταρχάς, το Release Athens 2016 έχει 4 ημέρες, οι οποίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι απόλυτα πετυχημένες θεματικά, γεγονός απαραίτητο για ένα σωστά οργανωμένο festival. Τα ονόματα των καλλιτεχνών ταιριάζουν πλήρως μεταξύ τους δίνοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην κάθε ξεχωριστή ημέρα, που πρόκειται να ικανοποιήσει παραπάνω από επαρκώς το αντίστοιχο κοινό.

Συνολικά, δηλαδή, έχουμε ένα γεμάτο φεστιβάλ, με μεγάλα ονόματα του κάθε χώρου, που είναι τοποθετημένα και σωστά μαζί, ώστε να επιτευχθεί η κάθε ηχητική προσέγγιση στην οποία επιλέχθηκε να κινηθεί κάθε βραδιά. Beirut με Daughter (1/6), Parov Stelar με Chinese Man (3/6), PJ Harvey με Brian Jonestown Massacre (7/6) και Sigur Ros (13/6) απαρτίζουν το line up μέχρι στιγμής. Και μένουν πολλά ακόμη να ανακοινωθούν.

Επίσης, είναι από τις λιγοστές φορές που σε όλες τις ημέρες – πέραν της τέταρτης φυσικά που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το δεύτερο όνομα – το εκάστοτε δεύτερο συγκρότημα που ανακοινώθηκε θα μπορούσε άνετα να είναι headliner. Daughter, Chinese Man και Brian Jonestown Massacre έχουν εμφανιστεί πολλές φορές ως headliners σε lives του εξωτερικού, και βέβαια και της χώρας μας. Αρκετά σπάνιο φαινόμενο, ιδίως στα εγχώρια festivals, που θεωρείται, ωστόσο, δεδομένο στα μεγάλα festivals του εξωτερικού, που επιθυμούν όντως να χαρακτηρίζονται ως τέτοια και να ξεπερνούν τα όρια ενός live με μία ξακουστή μπάντα και μερικά ακόμη, ίσως και τυχαία, supports.

Επιπλέον, η απόσταση μεταξύ των τεσσάρων διαφορετικών αυτών ημερών βρίσκεται μέσα στα πλαίσια δεκατριών ημερών (1-13/6), διάστημα, που φαντάζει ιδανικό, ιδίως σε σύγκριση με άλλα εγχώρια festivals, των οποίων οι ημέρες μπορεί να απέχουν έως κι ένα μήνα. Φυσικά, προτιμότερο θα ήταν οι 4 ημέρες να ήταν συνεχόμενες, ιδίως για όσους έρχονται από επαρχία,  αλλά είναι προφανές πως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, όταν μιλάμε για τα φεστιβαλικά μέτρα της Ελλάδας και θες να επιτύχεις ένα line up, που να απαρτίζεται από όσο το δυνατόν περισσότερα ονόματα της κάθε μουσικής σκηνής.

Ο χώρος δε που επιλέχθηκε, η Πλατεία Νερού, αποτελεί το καταλληλότερο μέρος, στα περίχωρα της πόλης, που μπορεί να χωρέσει μερικές χιλιάδες κόσμου και διατίθεται για καλοκαιρινά festivals και lives.

Last but not least: Το εισιτήριο και για τις 4 ημέρες κοστίζει 120 ευρώ, τιμή κάτι παραπάνω από ελκυστική, αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος και το μέγεθος των ονομάτων, που έχουν, μονάχα έως τώρα, ανακοινωθεί.

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, το Release Athens 2016, που κάνει ντεμπούτο φέτος, μας έχει προδιαθέσει παραπάνω από θετικά. Το τι πρόκειται να ακολουθήσει, απλώς θα περιμένουμε να το μάθουμε, με την πίστη ότι θα συνεχίσει να μας ξαφνιάζει ευχάριστα και θα καταφέρει να εδραιώσει ένα νέο μεγάλο θεσμό, που θα κινείται ακόμη πιο κοντά στα φεστιβελικά δεδομένα του εξωτερικού.

160601-release-athens-festival-greece

 

Σχόλια