Κι εμείς το κάνουμε. Ο αντίχειράς μας δεν ξεκολλάει από το κινητό και δη το ίντερνετ. Ίσως όμως μελλοντικά το μετανιώσουμε πικρά…!

Είτε κάθονται στο τρένο είτε έχουν δείπνο στο εστιατόριο, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μην παίξουν με το κινητό τους – βομβαρδισμένοι με ατέλειωτες ροές δημοσιεύσεων στο Facebook, το Instagram και το Twitter.

Αν αυτή η διαδικτυακή υπερδραστηριότητα μοιάζει κουραστική, δεν είναι έκπληξη ν’ ανακαλύπτεις ότι αυτοί οι υψηλής συχνότητας χρήστες του διαδικτύου το βρίσκουν πολύ πιο δύσκολο να προσέχουν τι συμβαίνει γύρω τους απ’ ότι οι υπόλοιποι – ακόμα κι όταν δεν αναλώνονται στο διαδίκτυο.

Μια νέα έρευνα βρήκε ότι οι πιο συχνοί χρήστες κινητών και ίντερνετ είναι πιο πιθανό να είναι αφηρημένοι, για παράδειγμα με το να είναι επιρρεπείς να χάνουν σημαντικά ραντεβού και να ονειροπολούν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.

Στην πρώτη για το είδος της μελέτη, ένας ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Leicester’s De Montfort ανακάλυψε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κάποιος το ίντερνετ ή το κινητό του, τόσο πιο πιθανό είναι να ζήσει την εμπειρία της «διανοητική αποτυχίας» (“cognitive failures”).

Αυτή περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από γκάφες και γενικά έλλειψη αντίληψης του χώρου από το άτομο, που εκτείνεται μέχρι τους ανθρώπους, ξεχνώντας για παράδειγμα, γιατί έχουν πάει από τη μία μεριά του σπιτιού στην άλλη, δηλώνει ο Dr Lee Hadlington, συγγραφέας της έρευνας.

Η μελέτη κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα ανάμεσα στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ, όπως και με αυτούς που είχαν – δείχνοντας ότι οι συζητήσεις στο κινητό και το σερφάρισμα στο ίντερνετ συνδέονται ομοίως με την αποδιοργάνωση και τον περισπασμό.

«Αλλά το ερώτημα αν τα πιο ψηφιακά ενεργά άτομα είναι περισσότερο αφηρημένα επειδή η υπερβολική διαδικτυακή δραστηριότητα τους κάνει νευρικούς ή διεγερτικούς ή αν συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή ότι ελκύονται περισσότερο από αυτές τις δραστηριότητες γιατί έχουν εκ φύσεως μικρό «έλεγχο προσοχής», δεν είναι ξεκάθαρο σε αυτή τη φάση», προσθέτει.

Νέα ευρήματα ερευνών αποδεικνύουν ότι οι πιο συχνοί χρήστες κινητών τηλεφώνων και ίντερνετ είναι πιο πιθανό να είναι αφηρημένοι, για παράδειγμα όντας επιρρεπείς να χάνουν σημαντικά ραντεβού και να ονειροπολούν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.

Ο Dr Hadlington, ώστοσο, έχει μια θεωρία: ότι είναι μίξη και των δύο. Με άλλα λόγια, τα άτομα που ήδη πάσχουν από προσοχή μικρής διάρκειας έλκονται από περισπασμούς της μοντέρνας τεχνολογίας, που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο να δώσουν προσοχή στο περιβάλλον τους.

Η έρευνά του έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα Computers in Human Behaviour. Τώρα εργάζεται σε μια έρευνα για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα πιο κατανοητά και να βρει τρόπους για να λύσει το πρόβλημα. «Αυτή είναι μια από τις λιγότερο μελετημένες περιπτώσεις, αν και πολύ σημαντική. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία καθημερινά, αλλά δεν καταλαβαίνουμε την επίδρασή της πάνω μας», είπε ο Dr Hadlington.

«Δε γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στις γνώσεις μας όταν χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία και αυτό είναι σημαντικό. Αυτό που πραγματικά ξέρουμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι υπάρχει ένας στατιστικά σημαντικός αριθμός ατόμων που λένε ότι χρησιμοποιούν πολύ το ίντερνετ ή το κινητό τους και βιώνουν “διανοητική αποτυχία”», δηλώνει.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα άτομα απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων για να καθοριστεί εάν έχουν βιώσει συγκεκριμένου τύπου «γκάφες» – ορισμένες “ως παράγοντες που σχετίζονται με την ικανότητα συγκέντρωσης, τις φυσικές γκάφες όπως το τρακάρισμα πάνω σε πράγματα και τη μνήμη”.

Η μελέτη περιλάμβανε 107 άντρες και 103 γυναίκες ηλικίας 18 έως 65 χρονών, που ξοδεύουν κατά μέσο όρο 22,95 ώρες την εβδομάδα στο διαδίκτυο.

Πηγή

Σχόλια