Είσαι φοιτητής και θέλεις να συμμετάσχεις ενεργά σε οργανώσεις που θα διευρύνουν τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές σου γνώσεις; Έχουμε να σου προτείνουμε μερικές ιδέες!

Φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια στελεχώνουν οργανώσεις, που συνήθως είναι μη κυβερνητικές και ανεξάρτητες. Αν το επιθυμείς, μπορείς κι εσύ να συμμετάσχεις σε μια ή περισσότερες απ’ αυτές. Ορίστε, λοιπόν, κάποιες που κάνουν πολύ καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια.

AEGEE

H AEGEE είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση που απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους φoιτητές, από όλες τις σχολές. Σκοπός της είναι να προωθήσει μια Ενωμένη Ευρώπη, που στηρίζεται στην ειρήνη, τη σταθερότητα και το υψηλό επίπεδο σπουδών. Κατά κύριο λόγο ασχολείται με τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τα θερινά πανεπιστήμια, ώστε να προωθήσει την ιδέα της Ευρώπης χωρίς διακρίσεις, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως αναφέραμε ασχολείται κυρίως με την οργάνωση θερινών σπουδών. Με το πρόγραμμα αυτό μπορείς να ταξιδέψεις σε μια ξένη χώρα και να κάνεις μαθήματα ξένων γλωσσών. Επιπλέον, γνωρίζεις τον πολιτισμό και την κουλτούρα των άλλων χωρών. Τα εκπαιδευτικά αυτά ταξίδια περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές εθελοντικές εργασίες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με εξόδους τα βράδια σε τουριστικά σημεία της κάθε πόλης.

Τα ταξίδια αυτά συνήθως διαρκούν έως 4 βδομάδες και το κόστος τους είναι πραγματικά προσιτό σε όλους τους φοιτητές.

Η AEGEE συνέβαλε στη δημιουργία του Erasmus. Ακόμη έχει σημαντικό ρόλο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, συμβουλευτικό ρόλο στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, λειτουργική θέση στο Συμβούλιο της UNESCO, ενώ παράλληλα είναι μέλος του European Youth Forum. Συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

AIESEC

Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 1948, ύστερα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, από μια ομάδα νέων ανθρώπων που πίστευαν ότι η διαπολιτισμική κατανόηση είναι αναγκαία, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους συγκρούσεις. Μέχρι και σήμερα διοικείται από φοιτητές, είναι μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Βασικός στόχος της είναι η παγκόσμια ειρήνη και η μεγιστοποίηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων, μέσω του προγράμματος διεθνούς πρακτικής άσκησης.

Τα μέλη της οργάνωσης αυτής πιστεύουν πως οι νέοι κρατούν το μέλλον στα χέρια τους και γι΄αυτό τους προσφέρουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις ηγετικές τους ικανότητες.

Η AIESEC αναζητά νέους που επιθυμούν να συνεισφέρουν στο στόχο της. Αν θέλεις να αναπτύξεις τις προσωπικές σου δεξιότητες ήρθε ο καιρός να μπεις σε αυτήν την οργάνωση. Οι εθελοντικές ευκαιρίες που σου προσφέρει σε διάφορα μέρη του κόσμου θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις τον εαυτό σου και να επιφέρεις έναν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Μπορείς να κάνεις πρακτική άσκηση στο εξωτερικό και να αναπτύξεις τις επαγγελματικές σου ικανότητες, ξεκινώντας έτσι την καριέρα σου.

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της AIESEC International

EESTEC

Είναι επίσης ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Στελεχώνεται από προπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος της οργάνωσης είναι η πολιτισμική και τεχνολογική κατάρτιση των φοιτητών, που επιτυγχάνεται μέσω της πραγματοποίησης διεθνών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ φοιτητών από διάφορες χώρες. Οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος σε δραστηριότητες που διοργανώνονται για την ενίσχυση του σκοπού της EESTEC.

ELSA

Η ELSA (European Law Students’ Association) είναι μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική και διεθνής οργάνωση που αναζητά τα μέλη της ανάμεσα σε φοιτητές της Νομικής, σε ασκούμενος και σε νέους δικηγόρους. Δραστηριοποιείται στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοπός της ELSA είναι να προσφέρει τη δυνατότητα της συμμετοχής σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες, συνέδρια και σεμινάρια, αλλά και για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό με το πρόγραμμα STEP (Students’ Trainee Exchange Programme). Ακολουθώντας αυτήν την γραμμή έχει διοργανώσει συνέδρια, ημερίδες, εκπαιδευτικές επισκέψεις, ομάδες νομικής έρευνας, αλλά και άλλες δραστηριότητες.

Ουσιαστικά, η οργάνωση αυτή παρέχει την ευκαιρία στους φοιτητές νομικής ή σε νέους δικηγόρους να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς και νομικά συστήματα διάφορων κρατών, αναπτύσσοντας τις επαγγελματικές τους ικανότητες. ‘Ολα αυτά γίνονται μέσω κριτικού διαλόγου και επιστημονικής συνεργασίας. Η βασική ιδεολογία της ELSA είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτισμική διαφορετικότητα.


Όλες οι οργανώσεις που αναφέραμε, είναι μια τρομερή ευκαιρία για όλους τους φοιτητές να εξελιχθούν και να αναπτύξουν τις ικανότητες που έχουν όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα! Αν ενδιαφέρεσαι για κάποια από αυτές δεν έχεις να κάνεις κάτι άλλο από το να ψάξεις εκτενέστερα πληροφορίες.

  1. http://www.aegee.org/
  2. http://aiesec.gr/
  3. http://eestec.ntua.gr/en/
  4. http://elsa.org/

 

Σχόλια