Έχεις ακούσει για την Lomography; Μάθε τα πάντα γι’ αυτή την γεμάτη χρώμα φιλοσοφία φωτογραφίας, με αυθορμητισμό και δημιουργικότητα!

lomo11

Καλωσήρθες στον κόσμο της Lomography!

“Don’t think, just shoot” είναι το moto του κινήματος lomo-φωτογράφων που ακούει στο όνομα Lomographic Society International. Η Lomography είναι φιλοσοφία, είναι τρόπος σκέψης και έκφρασης. Οι lomographers είναι θερμοί υποστηρικτές της αναλογικής φωτογραφίας, του αυθορμητισμού και της δημιουργικότητας.

Το κίνημα εμπνεύστηκε το όνομα του από τη ρώσικη εταιρεία LOMO (Leningrad Optical Mechanical Association), η οποία κατασκεύαζε φακούς πολλών ειδών, ιατρικά προϊόντα, κάμερες και ηχογράφους, και το 1984 λάνσαρε την αναλογική φωτογραφική μηχανή LOMO LC-A, που βασίστηκε στο γνωστό μοντέλο Cosina CX-1.

Η κάμερα αυτή έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία του κινήματος Lomography: Κάποιοι Βιεννέζοι φοιτητές ανακάλυψαν το 1991 μια LOMO LC-A και γοητεύτηκαν από τις θολές, γεμάτες χρώμα φωτογραφίες της και το 1992 ίδρυσαν τη Lomographic Society. Από τότε μέχρι σήμερα, το κίνημα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ο όρος Lomography αντιπροσωπεύει πλέον και την εταιρεία Lomographische AG, με έδρα την Βιέννη, η οποία παράγει τις χαρακτηριστικές κάμερες και φιλμ.

 

 

lomo lc-a

Η πρωτότυπη Lomo LC-A

Στην Lomography τα πάντα ελέγχονται από τον ίδιο τον φωτογράφο! Όλα τα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών έχουν ρυθμίσεις για την φωτεινότητα, την έκθεση, την ταχύτητα του κλείστρου, τις συνθήκες φωτισμού κλπ. Επιπλέον, τα ειδικά φιλμ προσθέτουν εφέ στις φωτογραφίες, παίζοντας με τα χρώματα, τις αντιθέσεις και τον κορεσμό.

Τα μοντέλα που κυκλοφορούν έχουν όλα μια vintage και pop αισθητική, ενώ οι επιλογές που υπάρχουν είναι πολλές: πέρα από την επανέκδοση του αρχικού μοντέλου, LOMO LC-A+, μπορείς να βρεις από την κλασσική πλέον Diana F+, η οποία προσφέρει περισσότερες δυνατότητες με την προσάρτηση διαφορετικών φακών, μέχρι την ανατρεπτική Konstruktor, την οποία κυριολεκτικά κατασκευάζεις μόνος σου από το μηδέν!

Όλα τα μοντέλα είναι ιδιαίτερα προσιτά στην τιμή τους, αλλά ακόμα και να μην θέλεις να αγοράσεις καινούρια φωτογραφική, η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει και φακούς που προσαρμόζονται σε αναλογικές μηχανές άλλων εταιρειών.

lomography diana F+

Το αρχικό μοντέλο της Diana F+

Όπως καταλαβαίνεις, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και αυξάνονται ακόμα περισσότερο όταν οι διαφορετικοί φακοί, οι ρυθμίσεις και τα διάφορα φιλμ συνδυάζονται. Επιπλέον, πάνω στη λογική ότι όλες οι συνθήκες δημιουργούνται από τον φωτογράφο, μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο μια πληθώρα DIY λύσεων που οδηγούν σε ακόμα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα!

lomo7

Φωτογραφία Lomo με Double Exposure

Η Lomography όμως, πέρα από την ιδιαίτερη τεχνική και αισθητική της, διαθέτει και την δική της φιλοσοφία. Το motto της κοινότητας συνοδεύεται από τους “Δέκα Χρυσούς Κανόνες”, οι οποίοι έχουν σκοπό να ενισχύσουν τον αυθορμητισμό και την ελεύθερη έκφραση. Οι lomographers φωτογραφίζουν κτήρια, ανθρώπους, στιγμές και γεγονότα αυθόρμητα, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και χωρίς να έχουν κάνει προετοιμασία για τις λήψεις τους.

Πέραν αυτού, η Lomographic Society International διαθέτει και μια πολύ πλούσια και ενεργή ιστοσελίδα, στην οποία τα μέλη της ανεβάζουν συνεχώς τις λήψεις τους προκειμένου να είναι προσιτές σε όλους και να αναδείξουν την ελευθερία που προσφέρει μια lomo-μηχανή. Το site αριθμεί χιλιάδες μέλη ενώ οι φωτογραφίες χρηστών που έχουν ανέβει αγγίζουν τα 13 εκατομμύρια!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Lomography, www.lomography.com, μπορείς να δεις ελεύθερα όλες αυτές τις φωτογραφίες, κατανεμημένες με βάση τα tags, τον χρόνο ή τον τόπο. Μπορείς να ενημερωθείς για διαγωνισμούς, εκδηλώσεις και για οτιδήποτε αφορά το κίνημα, τη φιλοσοφία και τα δραστηριότητα της Lomographic Society International.

Επιπλέον, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο ηλεκτρονικό περιοδικό που κυκλοφορεί και να επισκεφθείς το ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου θα βρεις διαθέσιμα όλα τα προϊόντα και αξεσουάρ της εταιρείας.

Πέρα από την διαδικτυακή κοινότητα, υπάρχουν αποκλειστικά Lomography Stores σε όλο τον κόσμο. Στο Παρίσι, το Πόρτο, το Βερολίνο, τη Βαρκελώνη, το Μπουένος Άιρες, το Σικάγο, το Χονγκ Κονγκ, ακόμα και στη Μπογκοτά, οι lomographers συναντιούνται στα διάφορα events και εργαστήρια που διοργανώνονται από τις “πρεσβείες” της Lomography. Στην Αθήνα, αν και ακόμα δεν υπάρχει επίσημο Lomography Store, μπορείς να βρεις τις lomo-μηχανές και όλα τα φιλμ και αξεσουάρ της εταιρείας στον Σκιαδόπουλο (Τζωρτζ 12, Αθήνα), που είναι επίσημο μέλος και αντιπρόσωπος της Lomographic Society International.

lomography store NYC

Το επίσημο κατάστημα Lomography στη Νέα Υόρκη

Είτε, λοιπόν είσαι, επίδοξος αναλογικός φωτογράφος, είτε λάτρης της τέχνης της φωτογραφίας, η Lomography αξίζει την προσοχή σου. Και να είσαι σίγουρος ότι αν τη δοκιμάσεις, θα κολλήσεις και θα μεταδόσεις το lomo-μικρόβιο και στους φίλους σου, μιας και οι προσιτές τιμές των μηχανών τις καθιστούν ένα υπέροχο δώρο! Και να θυμάσαι, don’t think, just shoot!

Σχόλια