Την πρώτη την ξέρουμε. Ποια, όμως, είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής γλώσσα σε κάθε χώρα του κόσμου;

Επιμέλεια: Άντζελα Νίτσκο

Όσον αφορά στις περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες παγκοσμίως, δεν υπάρχουν πολλές εκπλήξεις. Τα κινεζικά όπως θα περίμενε κανείς είναι στην 1η θέση. Ακολουθούν τα ισπανικά με περίπου 400.000.000 ομιλητές. Τα αγγλικά σύμφωνα με έρευνες του 2014, βρίσκονται στην 3η θέση πίσω από τα κινεζικά και τα ισπανικά. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τα ρωσικά, τα ιαπωνικά αλλά και τα πορτογαλικά. Παραδόξως λείπουν τα γαλλικά, τα οποία όμως χρησιμοποιούνται ως δεύτερη γλώσσα από πολλούς.

Και αφού ανέφερα τη δεύτερη γλώσσα, ας δούμε ποια είναι η πιο δημοφιλής σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μετά την επίσημη φυσικά. Τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν, όπως θα δείτε, και ενώ πολλοί νομίζουν ότι τα αγγλικά θα είναι δεύτερη γλώσσα στην πλειοψηφία των χωρών, αυτό δεν ισχύει. Για παράδειγμα, παρά τη γεωγραφική εγγύτητα με τη Βόρεια Αμερική, στην Κεντρική Αμερική μόνο στην Κόστα Ρίκα και στον Παναμά τα αγγλικά είναι δεύτερη γλώσσα.

Το Πανεπιστήμιο Olivet Nazarene δημιούργησε ένα πολύ χρήσιμο διαδραστικό γράφημα που επιτρέπει σε όλους να δουν ποια είναι η δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα σε κάθε χώρα. Το εν λόγω ίδρυμα, συγκέντρωσε στοιχεία από πλήθος πηγών όπως τα δεδομένα υπηρεσιών πληροφόρησης και συγκεκριμένα της CIA. Η δεύτερη γλώσσα συχνά φανερώνει πολλά για την ίδια τη χώρα, όπως για παράδειγμα τίνος αποικία υπήρξε στο παρελθόν ή τι μειονότητες έχει στο εσωτερικό της.

Στην Ευρώπη, λοιπόν, όπως διαπιστώνει κανείς υπάρχει ένα μωσαϊκό διαφόρων γλωσσών, το οποίο αντικατοπτρίζει και την ίδια την πολυμορφία της Γηραιάς Ηπείρου. Στη Γαλλία, δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα είναι τα Γερμανικά, ενώ στη Γερμανία δεν είναι τα αγγλικά όπως θα πίστευε κανείς αλλά τα τουρκικά, φαινόμενο που συναντάμε και στην Αυστρία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί έκπληξη καθώς δεύτερη ομιλούμενη είναι ένας συνδυασμός Bengali, Punjabi, Hindi και Gujarati ενώ στην Ουκρανία είναι τα ρωσικά. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα δεύτερη γλώσσα είναι τα αγγλικά ενώ στην Αλβανία τα ελληνικά τα οποία μιλάει ένα 5% του πληθυσμού.

word_cloud_language

Στη Βόρεια Αμερική, και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεύτερη γλώσσα είναι τα ισπανικά, όπως ήταν αναμενόμενο. Στον Καναδά από την άλλη είναι τα κινεζικά.

Στη Λατινική Αμερική, στη Βραζιλία και την Αργεντινή κυριαρχούν τα γερμανικά και τα ιταλικά αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται σε ιστορικούς στο γεγονός ότι και οι δύο αυτές χώρες υπήρξαν αποικίες. Παρόμοια και στην Αφρική, σε χώρες όπως η Αλγερία και η Τυνησία κυριαρχούν τα γαλλικά, λόγω προηγούμενων αποικιών.

languages

Για να δείτε και τις υπόλοιπες χώρες επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.techinsider.io/graphic-of-second-most-spoken-languages-2015-4?utm_content=buffer5394b&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer-ti

Σχόλια