Όλα τα κρυμμένα νοήματα και οι ερμηνείες των κλασσικών ονείρων που σίγουρα έχετε δει…

Πολλοί, κατά καιρούς, είναι αυτοί που έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν τα όνειρα που βλέπουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου, το περιεχόμενο των οποίων, δεν έχει συνήθως τη λογική αλληλουχία της φυσικής πραγματικότητας και είναι πέρα από τον συνειδητό έλεγχο αυτού που το βιώνει. Σήμερα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη ερμηνεία για τους λόγους που τα όνειρα παράγονται και το πως επιλέγονται οι εικόνες που προβάλλονται σε αυτά. Τα όνειρα, σύμφωνα με τη ψυχολογική ερμηνεία του Sigmund Freud, ”αναδύονται από το ασυνείδητο και είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος, η λεγόμενη ‘βασιλική οδός’ προς αυτό”.

Η ανάλυση και ερμηνεία των ονείρων, μάλιστα, έχει καταστεί πλέον μόδα, ακόμη και τρόπος ψυχαγωγίας. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει. Πράγματι τα όνειρα έχουν κρυμμένα νοήματα και πράγματι μέσα από την ερμηνεία τους μπορούμε να ανακαλύψουμε τις υποσυνείδητες επιθυμίες μας; Όσο και να υπάρχουν οι επικριτές τέτοιων θεωριών, άλλο τόσο υπάρχουν  ψυχολόγοι και  αναλυτές που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη σημασία των ονείρων και των συμβόλων που θεωρούν πως αυτά υποκρύπτουν.

Επιλέξαμε, λοιπόν, να δούμε και να σας παρουσιάσουμε, μια λίστα με τα εννέα πιο συνηθισμένα όνειρα που βλέπουμε στην καθημερινότητα μας,  καθώς και την εξήγησή τους, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Ian Wallace, ο οποίος έχει αναλύσει περισσότερα από 150.000 όνειρα σε μια περίοδο 30 ετών. Ας δούμε, λοιπόν, με τη σειρά ποιά είναι αυτά και ποια είναι η αντίστοιχη ψυχολογική συμβουλή του ίδιου του Ian Wallace:

1.Μας καταδιώκουν

Πιθανώς να υπάρχει μια κατάσταση στη ζωή μας ή ένας φόβος, που μας αγχώνει και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν ξέρουμε τον τρόπο και συνεχώς το αποφεύγουμε.

Πρέπει, χωρίς φόβο, λοιπόν, όπως λέει και ο Wallace, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και αν πρέκειται για κάποια προσωπική φιλοδοξία απλώς να την κηνυγήσουμε, καθώς δεν αποκλείεται να πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία στη ζωή μας που δεν πρέπει να χάσουμε.

τα 9 πιο συνηθισμένα όνειρα

2. Μας πέφτουνε τα δόντια

Τα δόντια μας συμβολίζουν την αυτοπεποίθησή μας και πόσο ισχυροί και σίγουροι για τον εαυτό μας αισθανόμαστε, οπότε πιθανόν να υπάρχει ένα ζήτημα στη καθημερινότητά μας που μας κάνει να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και να αισθανόμαστε ανασφαλείς.

Δεν πρέπει, ωστόσο, να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αισθάνεται αδύναμος, αλλά πρέπει με ψυχραιμία να δούμε τα δεδομένα και να αντιμετωπίσουμε το όποιο ζήτημα ως πρόκληση.

τα 9 πιο συνηθισμένα όνειρα

3. Δεν μπορούμε να βρούμε την τουαλέτα

Η τουαλέτα είναι κάτι που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητά μας για να ικανοποιήσουμε κάποιες βασικές μας ανάγκες. Ίσως, λοιπόν, στη ζωή μας να υπάρχουν κάποια θέματα, σχετικά με τα οποία δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε καθαρά τις πραγματικές μας ανάγκες.

Πρέπει, απλώς, να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε λίγο περισσότερο για τις δικές μας ανάγκες και να μην αναλωνόμστε στην προσπάθειά μας να ικανοποιήσουμε μόνο τις ανάγκες των άλλων.

τα 9 πιο συνηθισμένα όνειρα

4. Είμαστε γυμνοί σε δημόσιο χώρο

Επιλέγουμε τα ρούχα μας με βάση την εικόνα που θέλουμε να προβάλουμε προς τους γύρω μας. Το να βλέπουμε τον εαυτό μας γυμνό σε δημόσιο χώρο, σημαίνει πως υπάρχει μια κατάσταση στην καθημερινή μας ζωή, που μας κάνει να αισθανόμαστε ευάλωτοι και εκτεθειμένοι.

Ίσως θα έπρεπε, όπως συμβουλεύει ο Wallace, όσο ντροπιαστικό και αν φαντάζει σε κάποιες περιπτώσεις, να προσπαθήσουμε να ανοιχτούμε στους γύρω μας και να αναδείξουμε την προσωπικότητά μας και τις ικανότητές μας.

τα 9 πιο συνηθισμένα όνειρα

5. Είμαστε απροετοίμαστοι για τις εξετάσεις

Οι εξετάσεις είναι πως κρίνουμε εμείς οι ίδιοι την αποδοτικότητά μας στις προκλήσεις τις καθημερινότητας, κάτι που σημαίνει πως είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί με τον εαυτό μας και την απόδοσή μας, έχοντας το φόβο της αποτυχίας.

Ο Wallace, λοιπόν, μας προτείνει αντί να αναλωνόμαστε με την ατελείωτη αυτοκριτική και ενδοσκόπηση, το πραγματικό ”τεστ” στο οποίο πρέπει να υποβάλουμε τον εαυτό μας, είναι να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, να εκτιμήσουμε τις ικανότητές μας, τα ταλέντα μας, τις ιδιαιτερότητές μας, τις γνώσεις και τα κατορθώματά μας και να πάψουμε να τα αντιμετωπίζουμε μονίμως αρνητικά, κρίνωντας συνεχώς τον εαυτό μας.

τα 9 πιο συνηθισμένα όνειρα

6. Πετάμε

Όταν έχουμε την ικανότητα να πετάμε, σημαίνει ότι έχουμε ελευθερωθεί από καταστάσεις της ζωής μας, που αισθανόμαστε να μας βαραίνουν.

Ακόμη και αν θεωρούμε αυτό το αίσθημα απελευθέρωσης ως απλή τύχη ή σύμπτωση, συμβαίνει, συνήθως, είτε επειδή έχουμε καταφέρει να πάρουμε μια σημαντική απόφαση,  είτε έχουμε υπερβεί τους περιορισμούς μιας βαριάς υποχρέωσης.

τα 9 πιο συνηθισμένα όνειρα

7. Πέφτουμε στο κενό

Όταν σε ένα όνειρο αισθανόμαστε ότι πέφτουμε, σημαίνει ότι στην καθημερινότητά μας είμαστε υπερβολικά προσκολλημένοι και εξαρτημένοι από  κάποια συγκεκριμένη κατάσταση.

Πρέπει, ασφαλώς, να χαλαρώσουμε, όπως προτείνει ο Wallace. Αντί να είμαστε τόσο αγχωμένοι για την απώλεια του ελέγχου, μερικές φορές πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τους γύρω μας, αφήνοντας τα πράγματα να κυλίσουν φυσιολογικά.

τα 9 πιο συνηθισμένα όνειρα

8. Οδηγούμε ένα όχημα εκτός ελέγχου 

Το αυτοκίνητο αντιπροσωπεύει την ικανότητά μας να πορευόμαστε με σταθερότητα προς την επίτευξη κάποιου συγκεκριμένου στόχου. Μπορεί στην πραγματική μας ζωή να αισθανόμαστε πως δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχο της πορείας μας προς την επιτυχία.

Αντί να προσπαθούμε να ελέγξουμε με κάθε τρόπο μια κατάσταση, ο Wallace προτείνει να χαλαρώσουμε και να επιτρέψουμε στα θεμελιώδη ένστικτά μας και τις παρορμήσεις μας να μας καθοδηγήσουν στο σωστό μονοπάτι.

τα 9 πιο συνηθισμένα όνειρα

9. Βρισκόμαστε μέσα σε ένα ασυνήθιστο δωμάτιο

Τα δωμάτια ενός σπιτιού συμβολίζουν διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα μας. Όταν, λοιπόν, βρίσκουμε ένα ασυνήθιστο δωμάτιο, σημαίνει πως ανακαλύπτουμε ένα ταλέντο μας, το οποίο μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε.

Όσο περισσότερο χρόνο, λοιπόν, αφιερώνουμε στα ”ανενεργά” ταλέντα μας, τόσο πιο πιθανό είναι να ανοίγουμε νέες πόρτες στη ζωή μας, λέει ο Wallace.

τα 9 πιο συνηθισμένα όνειρα

Αν, λοιπόν, πιστεύετε πως τα όνειρα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν υποσυνείδητα μηνύματα, την επόμενη φορά που θα ονειρευτείτε ίσως μπορείτε να καταλάβετε πιο εύκολα τι θέλει να σας πει το υποσυνείδητό σας!!

Σχόλια