Το Frapress.gr, που αγαπάει τον κινηματογράφο, συνάντησε και συζήτησε με τρεις από τις κινηματογραφικές ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μελλοντικοί φαρμακοποιοί, πολιτικοί επιστήμονες και αρχιτέκτονες μας μίλησαν για τις ομάδες και τη δράση τους καθώς επίσης και για το σινεμά στην τριτοβάθμια. Μπύρες, ποπ κορν, σχολιασμός ταινιών και πολλή πολλή διασκέδαση, λοιπόν, για τους λάτρεις της έβδομης τέχνης. 

Σινεμά

ΣινεΝτρόγκα 

Πρόκειται για την κινηματογραφική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ. Η ΣινεΝτρόγκα αποτελείται από 19 άτομα διαφορετικών ηλικιών, εκ των οποίων τα περισσότερα από τα ιδρυτικά μέλη σπουδάζουν στη Φαρμακευτική Σχολή. Η ΣινεΝτρόγκα λειτουργεί από τέλη Οκτωβρίου, όταν η Κινηματογραφικη Ομάδα της Γεωπονίας (ΚΙ.ΝΟ.ΓΕ.) δεχθηκε να της παραχωρήσει τον προτζέκτορα της για να ξεκινήσουν τις προβολές.  

Το Γιατί; Για τη ΣινεΝτρόγκα το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να έχει μόνο ακαδημαϊκό χαρακτήρα, αλλά οφείλει να έχει και ενεργή κοινωνική δράση. Τα μέλη της διαφωνούν με την εικόνα του ερημωμένου και επικίνδυνου πανεπιστημίου, που ελεγχόμενα υποβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο. Βασική επιδίωξη είναι να αλλάξουν την άσχημη εικόνα του πανεπιστημίου, να δώσουν στον κόσμο τη δυνατότητα να έρθει στο πανεπιστήμιο και να ανταλλάξει ιδέες, ενώ παράλληλα προσπαθούν να προβάλλουν ταινίες οι οποίες είτε είναι σημαντικές για το περιεχόμενο τους είτε διακρίνονται για την τεχνική τους αρτιότητα. Η ομάδα επισημαίνει πως δεν γίνονται δεκτές ρατσιστικές ή φασιστικές συμπεριφορές.

Η απήχηση του κόσμου στα καλέσματα της κινηματογραφικής ομάδας της Φαρμακευτικής ήταν αρκετά μεγάλη και, όπως μας είπαν τα μέλη της, μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Εκτός από ταινία και καλή παρέα, στις προβολές θα βρείτε επίσης ποπ κορν και μπύρες. Από πού θα ενημερωθώ για τις προβολές; Από το facebook πληκτρολογώντας το όνομα “CineΝτρόga (Κινηματογραφική Ομάδα Φαρμακευτικής)”, τις αφίσες τους αλλά και κάθε Τρίτη στις 21.30 στο αμφιθέατρο Α11 στα υπόγεια της Σχολής Θετικών Επιστημών έχει προβολή!

 CinePolsci

Η κινηματογραφική ομάδα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών λειτουργεί εδώ και 4 περίπου χρόνια. Σήμερα η ομάδα απαρτίζεται από 10 άτομα. Για την επιλογή των ταινιών δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο. Το περασμένο εξάμηνο η ομάδα έκανε ένα αφιέρωμα σε ταινίες απ’ όλον τον κόσμο, προβάλλοντας κάθε εβδομάδα μία ταινία από μία διαφορετική χώρα. Γιατί Σινεμά στην Τριτοβάθμια; Για τη CinePolsci ο κινηματογράφος στο χώρο του πανεπιστημίου είναι ένας τρόπος για να κρατιέται ανοιχτό το πανεπιστήμιο και να έρχεται ο κόσμος. Είναι σημαντικό να γίνονται δράσεις εντός του πανεπιστημιακού χώρου, για να μην παρακμάσει μεταξύ άλλων και η πολιτιστική ζωή αυτής της χώρας.

Ενημέρωση: Το Πότε και το Πού: Η ομάδα πραγματοποιεί συναντήσεις κάθε Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι στο Σύλλογο των Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών, στο ισόγειο του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Οι προβολές των ταινιών γίνονται κάθε Τετάρτη στο Σύλλογο των Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών, γύρω στις 9. Φυσικά, η CinePolsci δεν θα μπορούσε να λείπει και από Facebook !

11 Καρέ 

Η κινηματογραφική ομάδα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ δημιουργήθηκε στις 11/11/2011 από 11 άτομα της Σχολής. Πριν από το 2010 λειτουργούσε ήδη στη Σχολή μία κινηματογραφική ομάδα με το όνομα Καρέ. Ο συνδυασμός αυτών των δύο γεγονότων ήταν που οδήγησε και στην ονομασία “11 Καρέ”. Σήμερα η ομάδα αποτελείται από περίπου 10 άτομα (κατά καιρούς και περισσότερα).

Ποιο το κριτήριο επιλογής των ταινιών;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά κάποιον τρόπο σκοπός για την “11 Καρέ” είναι να προβάλλονται ταινίες που το κοινό δεν μπορεί να τις δει μόνο του. Στόχος είναι η προβολή γνωστών, διαχρονικών, μη εμπορικών και δυσεύρετων ταινιών”,  δήλωσε η Σοφία Τόπη, ενεργό μέλος της ομάδας και φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

Το κίνητρο της δημιουργίας της ομάδας ήταν η αγάπη για τον κινηματογράφο, και η επιθυμία ικανοποιηθεί σε μία πιο ομαδική μορφή αυτήν την ανάγκη για παρακολούθηση ταινιών οι οποίες συνήθως δεν προβάλλονται κάπου ή δεν μπορείς να τις βρεις εύκολα. Η ταινία αποτελεί βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Για τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής, όπως μας είπαν οι ίδιοι, ο κινηματογράφος συνδέεται με το αντικείμενο των σπουδών τους, καθώς στον κινηματογράφο υπάρχει πάρα πολύ αρχιτεκτονική. Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη κατανόηση των ταινιών, οι “11 Καρέ” είχαν καλέσει, κατά καιρούς, σε προβολές τους καθηγητές και δημόσια πρόσωπα της πόλης, με γνώσεις στο αντικείμενο του κινηματογράφου και της εκάστοτε προβαλλόμενης ταινίας. Όσον αφορά σε άλλες δράσεις, είχαν λάβει μέρος στο τριήμερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που είχε γίνει στο Πολυτεχνείο πριν από 3 χρόνια, καθώς και στα Φεστιβάλ Ταινιών μεγάλου μήκους τα επόμενα χρόνια, ενώ συμμετείχαν και στις φοιτητικές εβδομάδες, όχι ως 11 Καρέ αλλά ως άλλη μία φοιτητική ομάδα.

Άλλοτε με περισσότερο και άλλοτε με λιγότερο κόσμο στις προβολές τους, οι “11 Καρέ” δήλωσαν πως δεν είναι ο αριθμός των ανθρώπων που θα έρθει αυτό που τους ενδιαφέρει, αλλά το ζητούμενο για τους ίδιους είναι να έρθει κάποιος συνειδητά στην προβολή και να ξανάρθει γιατί του άρεσε αυτό που είδε και έζησε, το γενικότερο κλίμα.

Ενημέρωση: Η σελίδα και η ομάδα στο Facebook. Προβολές: Που; Πολυτεχνείο ΑΠΘ, Πτέρυγα Αρχιτεκτονικής, Αίθουσα 301. 

Σινεμά

Να σημειώσουμε ότι σινεμά έχει κάθε εβδομάδα στο Α.Π.Θ., χάρη σε πρωτοβουλίες και ενεργή συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών από διάφορες σχολές και τμήματα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προβολές και τις υπόλοιπες πανεπιστημιακές κινηματογραφικές ομάδες, θα βρείτε στις ήδη αναφερόμενες σελίδες στο facebook.

Σχόλια