6 Sci Fi ταινίες που σίγουρα θα αλλάξουν την κοσμοθεωρία σου και θα ξεπεράσουν τα όρια της φαντασίας σου!

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ή αλλιώς Sci Fi. Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε αυτό το είδος; Νομίζω είναι πολύ δύσκολο να ορίσει κάποιος με ακρίβεια τη θεματολογία που μπορεί να πραγματεύεται μία ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σατανικές μαιμούδες, παράλληλα σύμπαντα, εξωγήινοι εναντίον Καουμπόι είναι μόνο λίγα από τα πράγματα που μου έρχονται αμέσως στο μυαλό. Πως ξεκίνησε όμως αυτό το φαινόμενο που σήμερα αποτελεί καταλύτη στην εξέλιξη των σύγχρονων κοινωνιών;

Όπως είναι φυσικό αυτό που αποκαλούμαι επιστημονική φαντασία δεν είναι κάτι που αναδείχθηκε μέσω των ταινιών. Ψεγάδια αυτής βρίσκονται πολλούς αιώνες πριν (για την ακρίβεια πάρα πολλούς) σε ένα βιβλίο. Αυτό το βιβλίο είναι από τα πρώτα αποδεδειγμένα βιβλία λογοτεχνίας και χρονολογείται το 2100 Προ Χριστού (ταν ταν ταααααν). Το «Epic Of Gilgamesh» αποτελείται από ποιήματα Σουμερίων για τον Βασιλιά «Gilgamesh». Όπως είναι φυσικό στο βιβλίο αυτό το τόσο γίνεται άλλο τόσο και ο Βασιλιάς εξυψώνεται σε θεότητα.

Έχοντας λοιπόν μία εντύπωση του χρονικού βάθους και για να μην σας κουράσω πολύ με αυτά τα πράγματα που ο καθένας θα μπορούσε να βρει με ένα απλό  γκουγκλάρισμα, θα κάνω ένα τεράστιο άλμα και θα βρεθώ στη περίοδο όπου το Sci Fi κάνει ένα τεράστιο μπουμ και στιγματίζει ανεξίτηλα τη κινηματογραφική πορεία.

Έτσι λοιπόν ταξιδεύουμε στην αρχή του 20ου αιώνα για να δούμε τις πρώτες απόπειρες ταινιών Sci Fi. Στην ουσία πρόκειται για ταινίες με χιουμοριστικό χαρακτήρα, που προσπαθούσαν να αναπαραστήσουν ένα διαστημικό ταξίδι στο φεγγάρι. Έτσι με βάση τους θεωρητικούς πρώτη ταινία αποτελεί το Le Voyage dans La Lune (1902) του George Melies. Μία ταινία μερικών μόνο λεπτών που αξίζει ο καθένας να δει, για να πάρει μία ιδέα του τι αποτελούσε τότε sci fi για τη κοινωνία.

Έκτοτε ο κινηματογράφος πειραματίζεται και για έναν αιώνα δημιουργεί υβρίδια ταινιών διαφόρων ειδών και εισάγει το Sci Fi στα θεμέλια του κινηματογράφου. Μέχρι και το 2000 περιστρέφεται πολύ γύρω από δύο πυρήνες. Αρχικά αυτόν του διαστήματος και του μέλλοντος. Πως θα είναι η κοινωνία στο μέλλον; Υπάρχουν άλλες μορφές ζωής; Αυτές οι ταινίες έρχονται συνήθως με τη μορφή περιπετειών.

Ο δεύτερος πυρήνας είναι αυτός των ταινιών τρόμου. Για αύτη τη κατηγορία δε χρειάζεται καν να βγει στο διαστήμα και έτσι έχουμε ταινίες με βαμπίρ, ζόμπι και διπλές διαταραγμένες προσωπικότητες. Από το 2000 και μετά ανοίγεται ένας νέος δρόμος για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Αυτό συμβαίνει τόσο διότι αναπτύσσεται η τεχνολογία και άρα νέες μέθοδοι δημιουργίας πιο «αληθινού» εφέ, αλλά και γιατί αυτή η τεχνολογία δημιουργεί νέα θεματικά και ηθικά πεδία τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί ο κινηματογράφος.

Ακολουθούν 5 προσωπικές επιλογές για να πάρετε μία γεύση από διάφορες πτυχές του Sci Fi.

1. Stalker (1979) | Dir. Andrey Tarkovskiy

Μία από εκείνες τις ταινίες που αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των ορίων που καταρρίπτει το Sci Fi στις ταινίες. Η ταινία είναι άκρως καθηλωτική και προσκαλεί το θεατή να συμμετέχει στην διαλεύκανση του μυστηρίου.  Εξαιρετική σκηνοθεσία και ιδιαίτερη θεματολογία. Το «Stalker» ωστόσο κατέχει αυτή τη θέση διότι  είναι λίγο «βαρύ» για όποιον θέλει να ασχοληθεί με Sci Fi ταινίες.

2. Metropolis (1927) | Dir. Fritz Lang

Το «Metropolis» αποτελεί μία ταινία που ήταν στο τσακ να ακουμπήσει τέλειο score σε ιστοσελίδες και περιοδικά με κριτικές ταινιών. Απίστευτη αισθητική, η οποία σήμερα έχει περάσει και σε άλλου τομείς όπως αυτός του gaming. Μην σας φοβίζει το ασπρόμαυρο, κάντε μια βουτιά σε μία εμπειρία, την οποία ελάχιστες ταινίες θα σας προσφέρουν σήμερα.

3. 2001: A Space Odyssey (1968) | Dir. Stanley Kubrick

Πολύ πριν το Interstellar είχαμε αυτό. Επίσημα πλέον η λίστα εκτοξεύεται στο διάστημα και έχουμε ίσως μία από τις πιο σαγηνευτικές οπτικά ταινίες όλων των εποχών. Ποτέ η συμμετρία δεν έπαιζε τόσο σημαντικό ρόλο σε μία ταινία, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με μία διαγαλαξιακή περιπέτεια. Η ανθρωπότητα ρισκάρει και το τι θα αντιμετωπίσει είναι άγνωστο.

4. Matrix: Revolutions (2003) | Dir. The Wachowski Brothers

Πως στο καλό γίνεται να υπάρχει ταινία από τα αδέρφια Wachowski και να μην σου αρέσει (ναι οκ το Jupiters Ascending δε πιάνεται, ήταν άρρωστοι ΕΝΤΑΞΕΙ;). Πρόκειται πλέον για μία standart καλτιά της Sci Fi κοινότητας. Αν πρέπει να μυήσεις κάποιον στο Sci Fi κόσμο, ανάψτε κεριά, ζωγραφίστε πεντάλφες και πατήστε το Play. Αν δεν τον κερδίσουν οι μηχανές, τα πιστολίδια και οι κακοσκηνοθετημένες σκηνές μάχης, τότε ατύχησες καλέ μου φίλε.

5.Alien (1979) | Dir. Ridley Scott

Οι ταινίες Alien είναι μία λατρεία, όλες αλλά ιδιαίτερα η πρώτη. Είναι ίσως μία από τις πιο πετυχημένες προσπάθειες ανάμειξης Sci Fi με Horror στοιχεία. Η Sigourney Weaver, δίνει ρέστα ως  Ripley. Η χρήση ηθοποιών για τις εξωγήινες μορφές και όχι animation, ήταν καθοριστικός για την επιτυχία του «Alien».

“Ταξίδι στο φεγγάρι”: Ένα φιλμ από τη γέννηση του sci-fi κινηματογράφου

Σχόλια