Το σύνθημα “Η ρητορική επιστρέφει στο σπίτι της” του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Debate (World Universities Debating Championship-WUDC), που διεξήχθη φέτος στη Θεσσαλονίκη, αποδείχθηκε προφητικό, όπως φάνηκε μετά τη νίκη της ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον τελικό της διοργάνωσης, την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016. Η ελληνική ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας (English as Foreign Language-EFL), αφού κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε περισσότερα από 350 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από 70 χώρες, που πήραν μέρος στη διοργάνωση.

Με αφορμή, λοιπόν, τη διάκριση της ελληνικής ομάδας πολλοί θέλησαν να ενημερωθούν σχετικά με το αγώνισμα του debate και -γιατί όχι;- να επιχειρήσουν να το δοκιμάσουν. Η Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας (debating.gr), που ανέλαβε και την υποστήριξη της φετινής διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, έχει συσταθεί από έμπειρους εκπαιδευτές με σκοπό να προωθήσει το διάλογο και να καλλιεργήσει τις ικανότητες δημοσίου λόγου των εκπαιδευόμενων debaters. Έτσι, η εταιρεία διοργανώνει σεμινάρια, πρωταθλήματα και δημόσιες συζητήσεις προωθώντας την επιχειρηματολογία, αλλά και την έκφραση των ιδεών και των ανησυχιών των συμμετεχόντων.

prwtathlites foithtes debate

Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Debate, Μαρία Ρούσση και Θοδωρής Ντουνιάς.

Το debate, όπως καταλαβαίνουμε, πρόκειται για ένα παγκόσμιο πνευματικό αγώνισμα επιχειρημάτων και πειθούς γύρω από ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Οι ομάδες των ομιλητών καλούνται να προετοιμάσουν μέσα σε λίγα λεπτά την επιχειρηματολογία τους, την οποία αναπτύσσουν στη συνέχεια μέσα σε ολιγόλεπτους λόγους, υποστηρίζοντας τη θέση που έχουν αναλάβει και αντικρούοντας τα επιχειρήματα των αντιπάλων τους. Το πιο συναρπαστικό μέρος του αγωνίσματος του debate είναι η ικανότητα που αναπτύσσουν οι εκπαιδευόμενοι να υποστηρίζουν τη θέση τους πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα τους δοθεί, ακόμα κι αν δεν είναι γνώστες του. Για παράδειγμα, η ομάδα του ΕΜΠ κλήθηκε να επιχειρηματολογήσει πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, θέμα σύγχρονο που αφορά άμεσα την Ελλάδα, για το οποίο και οι ίδιοι είναι ευαισθητοποιημένοι, αλλά και πάνω σε θέματα που δεν γνώριζαν, όπως συγκεκριμένες παράμετροι στις διμερείς σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Όμως, όπως λένε και οι νικητές του φετινού Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Debate, γενικεύοντας και χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος σωστά, μπορείς να πείσεις ότι κατέχεις κάποιο θέμα, ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μυστικά ενός καλού debater, που είναι σε θέση να υποστηρίξει οποιοδήποτε θέμα του δοθεί, από οποιαδήποτε σκοπιά θελήσει, επιχειρηματολογώντας υπέρ ή κατά.

Εάν, λοιπόν, ενδιαφέρεσαι για το αγώνισμα του debate μπορείς να απευθυνθείς σε έναν από τους Πανεπιστημιακούς Ρητορικούς Ομίλους της Ελλάδας, οι οποίοι στηρίζονται από τη Ρητορική Εταιρεία με παροχή εκπαιδευτικού υλικού και οργανωτικής υποστήριξης σεμιναρίων και πρωταθλημάτων. Ενδεικτικά, ο Ρητορικός Όμιλος Πανεπιστημίου Πειραιώς (DebateClubUniversityOfPiraeus), ο Ρητορικός Όμιλος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (auebdebating), ο Ρητορικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (thessalonikidebate), ο Ρητορικός Όμιλος Πανεπιστημίου Πατρών (DebateClubPatras) είναι μερικοί από τους Ρητορικούς Ομίλους που έχουν οργανωθεί στον χώρο των Πανεπιστημίων. Μπορείς να παρακολουθήσεις αρχικά κάποια προπόνηση των ομάδων ως θεατής και σίγουρα θα θελήσεις να συμμετέχεις ενεργά στη συνέχεια!

debate

Σχόλια