Ένα από τα πιο γνωστά και ενδιαφέροντα μουσεία που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος σήμερα είναι το εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών που βρίσκεται στο θησείο. Λίγα μέτρα από τον κεντρικό δρόμο όπου βρίσκονται όλα τα μαγαζιά, στέκει μεγαλόπρεπο το εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών με ιστορία 170 χρόνων (έτος ιδρύσεως 1886), και αποτελεί έναν από τους πλέον ‘’must’’ προορισμούς.

Κατ’ αρχάς, στον εξωτερικό χώρο η θέα είναι υπέροχη , έχοντας απέναντι την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Μπροστά από το κεντρικό κτίριο (κτίριο Σίνα) , μπορεί να δει κάποιος το αρχαίο ιερό των Νυμφών που φέρει σκαλισμένα γράμματα πάνω του <<Ιερό Νυμφών Δέμος>> . Η ξενάγηση στον εσωτερικό χώρο περιλαμβάνει το κτίριο Σίνα και το κτίριο Δωρίδη. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι διαθέσιμο και το κτίριο Συγγρού. Το κτίριο Σίνα περιλαμβάνει την αίθουσα του χρόνου όπου γίνεται περιγραφή του τρόπου που γινόταν εκτίμηση του χρόνου με το μεσημβρινό τηλεσκόπιο (για όσους δεν το γνωρίζουν, το αστεροσκοπείο φτιάχτηκε για αυτό τον λόγο – δηλαδή για να βρίσκουμε την ώρα), και ο χάρτης της σελήνης κατασκευασμένος από τον Γερμανό αστρονόμο Ιούλιο Σμίτ. Ο χάρτης της σελήνης αποτελεί ένα υπέροχο έργο, χειροποίητο, με πάνω από 31.000 λεπτομέρειες · μόνο να σκεφτείτε ότι του πήρε 20-26 χρόνια να τον τελειώσει, φανταστείτε για τι έργο μιλάμε! Η άλλη αίθουσα περιλαμβάνει τον μηχανισμό των Αντικυθήρων (ένα μοντέλο για το πώς λειτουργούσε ο μηχανισμός). Το κτίριο Συγγρού περιλαμβάνει παρόμοιο τηλεσκόπιο με αυτό του κτιρίου Σίνα και χρησιμοποιούταν και αυτό για την εύρεση της ώρας. Το κτίριο Δωρίδη βρίσκεται λίγα μέτρα από την κεντρική διοίκηση του Αστεροσκοπείου, και βρίσκεται στο λόφο Πνύκα. Εκεί γίνεται παρατήρηση με το μεγάλο τηλεσκόπιο Δωρίδη, όπου μικροί και μεγάλοι γοητεύονται από την εκτυφλωτική λάμψη της σελήνης, από την μεγαλοπρέπεια του Δία και του Κρόνου καθώς και από το ανεξερεύνητο του σύμπαντος βλέποντας τους Albireo και Vega.

Έχοντας δουλέψει έναν χρόνο περίπου εκεί σαν ξεναγός (στο κέντρο επισκεπτών όπως αναφέρεται από την διοίκηση), δεν θα μπορούσα να σας δώσω μόνο στοιχεία που μπορείτε να βρείτε και στο διαδίκτυο, αλλά και μερικές πληροφορίες που μόνο τυχαία κάποιοι ή όσοι δουλεύουν εκεί γνωρίζουν. Κατ’ αρχάς, αν κάποιος πληρώσει εισιτήριο και λόγω νέφωσης δεν μπορέσει να δει από το τηλεσκόπιο, μπορεί κρατώντας το απόκομμα του εισιτηρίου του να παρευρεθεί κάποια άλλη βραδιά στο τηλεσκόπιο Δωρίδη και να δει δωρεάν δείχνοντας το απόκομμα. Επίσης, αν κάποιος θέλει απλώς να ρίξει μία ματιά στον χώρο, στην θέα και στο εξωτερικό των κτιρίων, μπορεί να πάει (κατά προτίμηση σε ώρες πριν τις ξεναγήσεις – υπάρχει πρόγραμμα στο διαδίκτυο) και να κάνει έναν ρομαντικό περίπατο στον χώρο εντελώς δωρεάν! Τέλος, αν πάει κάποιος κατευθείαν στον λόγο Πνύκα την ώρα της βραδινής παρατήρησης και δεν έχει αγοράσει εισιτήριο, αν είναι τυχερός και δεν έχει πολύ κόσμο, το πιθανότερο είναι να τον αφήσουν να δει και αυτός δωρεάν από το τηλεσκόπιο.

Όπως και να έχει, το εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ένας χώρος με ιστορική και γεωγραφική σημασία για την πρωτεύουσα, κάτι που και τα σημάδια του χρόνου πιστοποιούν καθώς το τηλεσκόπιο Δωρίδη, και τα κάγκελα φέρουν σημάδια από σφαίρες από τα Δεκεμβριανά. Είναι ένας χώρος που συνδυάζει ρομαντισμό, ιστορία και πολιτισμό!

Θέα Καρυάτιδων μέσα από τηλεσκόπιο

Θέα Καρυάτιδων μέσα από τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου

Μηχανισμός Αντικυθήρων

Μηχανισμός Αντικυθήρων στο αστεροσκοπείο

Τηλεσκόπιο Δωρίδη

Τηλεσκόπιο Δωρίδη

(Κεντρικό) κτίριο Σίνα

Αστεροσκοπείο-(Κεντρικό) κτίριο Σίνα

Σχόλια