Η φοιτητική ζωή είναι μια αξέχαστη περίοδος στην ζωή των ανθρώπων. Σου προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες, και ευκαιρίες για πολλές δραστηριότητες.  Σου παρέχει επίσης την δυνατότητα για διάφορα συνέδρια και διαγωνισμούς αποκλειστικά όμως για φοιτητές. Και αυτές είναι κάποιες από τις ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσεις. Μια από τις ευκαιρίες αυτές είναι και ο διαγωνισμός Business Talents. Το Business Talents είναι ένας διαγωνισμός που απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ταυτόχρονα υπάρχει και το Youth Business Talents, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές λυκείου. Ο παραπάνω διαγωνισμός διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο σε διάφορες  χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Τι είναι όμως το Business Talents;

Όπως είπαμε και παραπάνω πρόκειται για έναν φοιτητικό διαγωνισμό με επιχειρηματικό προσομοιωτή. Απευθύνεται σε φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών, αλλά και σε απόφοιτους μέχρι και 2 χρόνων. Για να συμμετέχεις φυσικά, καλείσαι να σχηματίσεις μια ομάδα 3-4 ατόμων και να δηλώσεις συμμετοχή.

Σαν διαγωνισμός, προσφέρει μια πρώτη επαφή με την επιχειρηματική πραγματικότητα και δίνει την ευκαιρία στους διαγωνιζόμενους να αναπτύξουν διάφορες δεξιότητες και ικανότητες σχετικά με το επιχειρείν και όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε μια επιχείρηση.

Το Business Talents είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός διαγωνισμός. Οι ομάδες – “επιχειρήσεις” καλούνται να καταθέσουν ένα επιχειρηματικό πλάνο ( business plan) για 10 έτη- στην ουσία ένα business plan ανά εταιρικό έτος, που σε πραγματικό χρόνο αναφέρεται σε μια εβδομάδα. Οι αποφάσεις που καλούνται οι συμμετέχοντες να πάρουν αφορούν όλες τις λειτουργίες μιας επιχείρησης, όπως Logistics, Χρηματοοικονομικά, Ανθρώπινου Δυναμικού και Marketing.

Στο πλαίσιο αναζήτησης πληροφοριών, μίλησα με την ομάδα- εταιρεία ” PapaGal” ,η οποία αποτελείται από τον Δημήτρη, την Ρία, και τον Γιώργο, και συμμετέχει στο BT από την 1η χρονιά έναρξής του στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει το Business Talents εσάς;

Και για τους τρεις μας, το Business Talents ήταν μια ιδιαίτερη και εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία. Φαίνεται πολύ απλό να διευθύνεις μια επιχείρηση εικονικά, μέσω ενός εξομοιωτή, μα στην πράξη είναι πολυδαίδαλο και  περίπλοκο. Στην πρώτη μας συμμετοχή πρόπερσι, θεωρούσαμε πως πολλά γινόντουσαν στη τύχη. Πέρυσι βέβαια καταλάβαμε πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, και απλά κάθε φορά γελούσαμε με το πόσο απλοϊκή ήταν η σκέψη μας τότε!

Η εικονική διοίκηση της επιχείρησης έχει κοινά με την πραγματικότητα;

Στην Παπαγάλ αποφασίζαμε ομαδικώς και συζητούσαμε τις αποφάσεις μας πριν τις καταθέσουμε, όμως συντονιστήκαμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ξεχωριστές ζώνες ευθύνης.  Για παράδειγμα, η Ρία ήταν υπεύθυνη για τα χρηματοοικονομικά της επιχείρησης, ενώ εγώ ήμουν υπεύθυνος στα θέματα Μάρκετιγκ. Ο Δημήτρης ήταν ο CEO, ένας ρόλος λιγάκι ανούσιος που όμως τον έκανε να αισθάνεται όμορφα και για αυτό του τον δώσαμε! (γέλια) Τώρα, αν με ρωτάς εάν μπορώ αύριο να πάω να διευθύνω με περίσσια ευκολία μια επιχείρηση με γαλακτοκομικά, θα σου απαντήσω σαφέστατα όχι. Όμως θεωρώ πως θα είμαι ένα μικρό σκαλοπάτι πιο ψηλά από κάποιον μη «μυημένο» στο BT!

Ποιες δεξιότητες και ικανότητες αναπτύξατε μέσα από το BT;

Σίγουρα η ομαδικότητα και η αναλυτική σκέψη ήταν τα δύο καλύτερα προσόντα που κερδίσαμε από αυτή την εμπειρία. Όταν σου δίνονται χρήματα και μια επιχείρηση, ακόμα και εάν είναι ψηφιακή και μη αληθινή, αισθάνεσαι και πάλι ένα μικρό μερίδιο ευθύνης. Σκέφτεσαι πώς να κατανέμεις το budget σου, τι μείγμα μάρκετινγκ θα ήθελε ο κόσμος ή σε ποιες αγορές να επεκταθείς. Και αυτό είναι καλό. Και φυσικά το να κάνεις λάθη εκεί μέσα είναι ακόμη καλύτερο! Καλύτερα να τα κάνεις εδώ, παρά να τα κάνεις άλλωστε αύριο μεθαύριο με πραγματικά λεφτά!

Πείτε μας την πιο θετική και την πιο αρνητική εμπειρία που μπορεί να βιώσει κανείς στο Business Talents;

Κάθε μικρή νίκη στο BT είναι αφορμή για εορτασμούς. Πέρυσι η χαρά μας ήταν απύθμενη με την κάθε μικρή επιτυχία, ενώ παράλληλα στεναχωριόμασταν με το παραμικρό στραβοπάτημα καθ’ όλη την διάρκεια του διαγωνισμού. Εν τέλει, πήραμε την πρόκριση πέρυσι ενώ ήμασταν στην θέση 76 στη γενική κατάταξη μέχρι και το προτελευταίο επιχειρηματικό έτος! Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και από πλευράς συναισθημάτων που πραγματικά αξίζει να ζήσεις!

Business Talents

Δημήτρης- αριστερά, Ρία-κέντρο , Γιώργος- δεξιά

Θα ξαναπηγαίνατε;

Θα ξαναπάμε! Ήμουν ιδιαίτερα σκεπτικός και για την φετινή συμμετοχή , όμως ο σωστός CEO Δημήτρης με έβαλε στο σωστό δρόμο. Άλλωστε κάθε χρόνο πηγαίνουμε και καλύτερα, τα ίδια θέματα τα αντιλαμβάνεται κανείς διαφορετικά καθώς και ο τρόπος σκέψης και οι γνώσεις σου αλλάζουν. Και επειδή πέρυσι τα αποτελέσματα του τελικού μας πίκραναν, φέτος θα προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο. Εύχομαι να τα πούμε στην Αθήνα λοιπόν και ας . . . πουλήσει ο καλύτερος!

Ο φετινός διαγωνισμός όμως συνοδεύεται από τις Ημέρες Καριέρας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Ιουνίου, μαζί με τον Τελικό του Διαγωνισμού. Στις Ημέρες Καριέρας δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να αποστείλουν τα βιογραφικά τους στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, να παρακολουθήσουν διάφορες παρουσιάσεις και εργαστήρια (Workshops) καθώς και να κάνουν αίτηση για θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης, στις παραπάνω επιχειρήσεις. Καθ’ όλη την διάρκεια του Business Talents, θα υλοποιηθούν και κάποιες δράσεις από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής στις Ημέρες Καριέρας έχουν όλοι οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, ανεξάρτητα από την πρόκρισή τους στον τελικό.

 Μάθε περισσότερα για το Business Talents και μην χάσεις αυτήν την μοναδική εμπειρία, καθώς η προθεσμία των αιτήσεων έχει πάρει παράταση και είναι ως 3/3.

Σχόλια