Κάποιες άλλες στιγμές μέσα στη συζήτηση, ο Donald Trump χαρακτηρίστηκε ως «χαζός», «ηλίθιος κι ενοχλητικός» και «αποκρουστικός».

Στις 18 Ιανουαρίου, μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου συζήτησαν ένα θέμα που ίσως πολλοί Αμερικανοί ονειρεύονται: Αν θα αποκλείσουν την είσοδο του Donald Trump στη χώρα επίσημα μετά από την ομιλία του.

Η συζήτηση προέρχεται από τις σχεδόν 600.000 υπογραφές που ζήτησαν να μην ξαναπατήσει ο Donald Trump το πόδι του στην Αγγλία λόγω της «απαράδεκτης συμπεριφοράς» του, συμπεριλαμβανομένης, αλλά όχι μόνο, της δήλωσής του να αποκλείσει όλους τους Μουσουλμάνους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βασικά, είναι βέβαιο ότι η απαγόρευση της εισόδου στο Donald Trump δεν είναι απίθανη. Η Μεγάλη Βρετανία έχει αποκλείσει πολλούς ανθρώπους για σχετικούς λόγους στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα τον Geert Wilders.

Ο Donald Trump απάντησε σε αυτόν τον πιθανό αποκλεισμό: «Κάθε πράξη να απαγορεύσετε τα ταξίδια μου θα ενθαρρύνει την Trump Organization να σταματήσει αμέσως όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές επενδύσεις που σκεφτόμαστε για τη Μεγάλη Βρετανία. Το Westminster θα έστελνε ένα απαίσιο μήνυμα στον κόσμο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιτίθεται στην ελευθερία έκφρασης και δεν ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδύσεις».

Σε ένα άρθρο γνώμης της Σκωτσέζικης εφημερίδας Press and Journal newspaper, ο Trump απαντά ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα έπρεπε να τον «ευχαριστούν» για την ειλικρίνειά του.

«Αυτό επίσης θα αποξένωνε πολλά εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών που υποστηρίζουν με όλη την καρδιά τους τον Donald Trump και τον έχουν φέρει πρώτο με διαφορά στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Πολλοί άνθρωποι συμφωνούν με εκείνον, ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αν είμαστε πρόθυμοι να συζητάμε αυτά τα σκληρά θέματα ανοιχτά και ειλικρινά», προσθέτει ο George Sorial, αντιπρόεδρος και σύμβουλος της Trump Organization.

 «Τα εγκλήματα μίσους υποδαυλίζονται και τροφοδοτούνται από τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο Donald Trump»

Έτσι, το Κοινοβούλιο ανέλαβε να συζητήσει το αμφιλεγόμενο θέμα, όχι μόνο για τους Μουσουλμάνους, αλλά και για τις προσβλητικές δηλώσεις για τις γυναίκες, τους μετανάστες από το Μεξικό και τα άτομα με αναπηρία.

«Τα εγκλήματα μίσους υποδαυλίζονται και τροφοδοτούνται από τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο Donald Trump», είπε η Tulip Siddiq, μέλος του Κοινοβουλίου. «Θέτω όριο στην ελευθερία έκφρασης όταν αυτή προσκαλεί βίαιες ιδεολογίες, όπως  νιώθω ότι συμβαίνει».

Η συζήτηση ήταν εκτενώς συμβολική και το Κοινοβούλιο αποφάσισε να μην ψηφίσει επίσημα πάνω στο θέμα. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιον από τη χώρα. Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην Υπουργό Εσωτερικών, Theresa May. Ωστόσο, μπορεί να εμπλακεί σε αυτό το θέμα, διότι, σύμφωνα με τον κανόνα, πρέπει να συζητά αιτήματα που συγκεντρώνουν περισσότερες από 100.000 υπογραφές.

Ο διάλογος έδωσε πάτημα πάντως στους βουλευτές να κατονομάσουν μερικά από τα προβλήματα του εξτρεμισμού του Trump, κάποια από τα οποία ισχύουν και στη Μεγάλη Βρετανία. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρώπη χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μια επιθετική παλίρροια ξενοφοβικού εξτρεμισμού ως απάντηση στην εισροή των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική τα τελευταία δύο χρόνια.

Πολλοί βουλευτές ανέφεραν ότι ακόμα και ένας συμβολικός αποκλεισμός του Trump, θα «λάσπωνε» την ειλικρινή συζήτηση που είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα που προκαλεί η ενσωμάτωση των προσφύγων, αλλά άλλοι αντέτειναν ότι η αποτυχία μιας δυναμικής απάντησης στη ρητορική του Trump θα μπορούσε να πυροδοτήσει βία και τρομοκρατία.

Άλλοι βουλευτές τόνισαν την ειρωνεία του αποκλεισμού του Trump από τη χώρα, όπου μεγάλος αριθμός των πολιτών μοιράζονται τις ίδιες απόψεις. «Πολλοί από τους ψηφοφόρους μου θα συμφωνούσαν με τον Donald Trump, είτε μου αρέσει είτε όχι», είπε ο Philip Davies, που ανήκει στους συντηρητικούς.

Κάποιες άλλες στιγμές μέσα στη συζήτηση, ο Donald Trump χαρακτηρίστηκε ως «χαζός», «ηλίθιος κι ενοχλητικός» και «αποκρουστικός».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι βουλευτές αγωνίστηκαν δημόσια για να βρουν τα πιθανά κίνητρα του Trump και διερωτήθηκαν αν θα έπρεπε να θεωρηθεί αντικείμενο κοροϊδίας ή κινδύνου.

Κύρια ανησυχία των δύο κομμάτων ήταν ότι ο αποκλεισμός του Trump θα δρούσε έτσι ώστε να δώσει πλεονέκτημα στους υποστηρικτές του. «Ο μεγάλος κίνδυνος της επίθεσης σε αυτόν και μόνο τον άντρα είναι ότι μπορούμε να του φτιάξουμε ένα φωτοστέφανο θυματοποίησης. Του δίνουμε το ρόλο του μάρτυρα, που μπορεί να ειδωθεί ως πλεονέκτημα ανάμεσα σε αυτούς που τον υποστηρίζουν», δήλωσε από το Εργατικό Κόμμα, ο Paul Flynn.

O συντηρητικός Sir Edward Leigh συμφώνησε λέγοντας: «Ολόκληρο το στυλ πολιτικής του αποσκοπεί να τροφοδοτήσει αντιπαραθέσεις και να ξεστομίσει απαράδεκτα πράγματα. Παρέχοντάς του αφειδώς την προσοχή μας, ακόμα και αν η πρόθεσή μας είναι να καταδικάσουμε ή να χλευάσουμε, μπαίνουμε απλά στην παγίδα που έχει στήσει για εμάς».

Ένας βουλευτής χαρακτήρισε τις πράξεις του Trump ως «απεχθείς» και ότι δε θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με «αποκλεισμό, αλλά με μια μεγάλη βρετανική απάντηση γελοιοποίησης».

Η Siddiq, ωστόσο, δε θεώρησε ότι ήταν τόσο εύκολο να απορριφθεί ο κίνδυνος της ρητορικής του Trump: «Τα λόγια του δεν είναι κωμικά, Οι λέξεις του δεν είναι αστείες. Οι λέξεις του είναι δηλητηριώδεις. Ρισκάρουν τις υποδαυλιζόμενες εντάσεις ανάμεσα σε ευάλωτες κοινότητες».

Donald Trump

Πηγή

Σχόλια