Συνέντευξη με τον Σπύρο Μπάντιο: Manic Side

Manic Side: extreme sport και το μοναδικό skatepark στην Κέρκυρα

Έμαθα για το Manic Side από μια κοπέλα, το έψαξα και είδα ότι γίνονται ωραία πράγματα στο νησί μου και μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Έτσι λοιπόν ήρθα σε επαφή με τον Σπύρο ώστε να μου πει τι είναι αυτή η δομή που έχουν δημιουργήσει αλλά και τι ρόλο έχουν τα extreme sports στη ζωή του.

Manic Side

Τι είναι το manic side;

Είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε γύρω στο 2005, σαν ένα όνομα για τα video arts που έκανα τότε. Δεν υπήρχε στόχος για να φτάσει εκεί που είναι τώρα. Έκανα βίντεο με τους φίλους μου, στην πλατεία Δημαρχείου, για skate, bmx και χρησιμοποιήσαμε αυτό το όνομα για τις πρώτες παραγωγές. Αφού μας ένωνε αυτό μετά ξεκίνησε η ομάδα με διάφορες δραστηριότητες στη θάλασσα, στο δρόμο και στο βουνό.

Από ποιόν δημιουργήθηκε η ομάδα;

Ο πυρήνας είμαι εγώ, οι κοντινοί μου φίλοι τριγύρω και φίλοι φίλων παραέξω.

Η απόφαση του να ξεκινήσεις κάτι μεγαλύτερο πως πάρθηκε;

Εξελίχθηκε από μόνο του. Όταν αγαπάς κάτι πολύ, υπάρχει θέληση. Θέλουμε να το κινήσουμε το θέμα, να δοκιμάζουμε και νέα πράγματα, νέες ιδέες.

Από πόσα άτομα αποτελείστε;

Οι ενεργοί είμαστε περίπου δέκα άτομα το πολύ. Γενικά είναι άλλη η παρέα που είναι πάνω στο βουνό, άλλη παρέα που είναι μόνο το καλοκαίρι στη θάλασσα κι άλλη που είναι μόνο στο ποδήλατο. Είναι μικροί κύκλοι που ο ένας εξαρτάται από τον άλλο για την προώθηση του εγχειρήματός μας.

Με ποια αθλήματα ασχολείσαι, αλλά και το manic side παράλληλα;

Με πολλά! Ξεκίνησα με ένα skateboard πριν 20 χρόνια σε ηλικία 8 ετών. Αργότερα το 2000 ήρθε το bmx στις δραστηριότητες μου και πιο μετά το 2005 ξεκίνησα με το snowboard. Τώρα με το snowboard τα πηγαίνω αρκετά καλά, τα τελευταία 6 χρόνια ειμαι στην ομάδα του MicroΧtreme αντιπροσωπεύοντας τις εταιρείες : Nitro snowboards, Neff, DVS, TSG και IS. Συμμετέχω σε αγώνες και περνάω τους χειμώνες μου στο βουνό, έχουμε αρκετές παραγωγές με βίντεο και ταινίες από το βουνό και το snowboard. Σαν ομάδα γενικά είμαστε ανοιχτοί σε όλα, όπου υπάρχει αδρεναλίνη, διασκέδαση και καλή παρέα!

Πρώτο και μοναδικό skatepark στην Κέρκυρα, πήρατε την πρωτοβουλία να το φτιάξετε μόνοι σας;

Ήταν στα πλαίσια του διαγωνισμού της Redbull DΙΥ Project και το είχε οργανώσει η αδερφή μου Μαρίνα Μπάντιου, ανέλαβε εκείνη την διεύθυνση και το σχέδιο, πήρε το budget από την Redbull και ξαφνικά ένα πρωί ήρθαν δύο φορτηγά υλικά στο σπίτι μας. Κάναμε τους οικοδόμους όλοι μαζί, φτιάξαμε δυο quarters, η μία απέναντι απ’ την άλλη, πρόσθεσαν και οι μικροί σκεϊτάδες ένα δυο πράγματα και κάπως έτσι φτιάχτηκε ο χώρος.
Από μικρός άκουγα τους μεγαλύτερούς μου να πηγαίνουν στον δήμαρχο διεκδικώντας έναν χώρο για να φτιαχτεί ένα skatepark και εν τέλει το καταφέραμε εμείς με την Redbull. Απ’ τη μια είναι ευχάριστο γιατί επιτέλους φτιάχτηκε ένας χώρος αλλά από την άλλη είναι δυσάρεστο γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ενδιαφέρεται. Ο μόνος τρόπος για να το ξανασκεφτούν είναι τώρα που η Κέρκυρα είναι υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τι γίνεται με τα Manic Side webisodes;

Είχαν ξεκινήσει πειραματικά πριν από 5 χρόνια περίπου. Κάθε χρόνος είναι και μια σεζόν. Είδα ότι από την αρχή είχε δημοτικότητα στον κόσμο και το συνέχισα. Το ξεκίνησα για εμένα πρώτα γιατί με πωρώνει -τα φτιάχνω και τα επεξεργάζομαι μόνος μου- και μετά για να δείξω πως λειτουργούν τα πράγματα και οι ιδέες μου, να παρακινήσω τους ανθρώπους να σκέφτονται «προστάτεψε το βουνό», «πρέπει να κοπιάσεις για να εξελιχθείς», «κάνε και’ συ κάτι»… Είναι σαν μια ανασκόπηση της σεζόν στο βουνό.

Συμμετείχες και στην ταινία “The Thing About Greece”;

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Θέμης Λαμπρίδης ο οποίος ζούσε ένα διάστημα στο εξωτερικό και αποφάσισε να γυρίσει πίσω γιατί του αρέσει ο τόπος μας. Είχε λοιπόν την ιδέα να δημιουργήσει μια ταινία που δεν θα δείχνει μόνο τις παραλίες και την εικόνα πακέτου διακοπών που έχουν οι τουρίστες. Μια ταινία για την ιστορία του snowboard και τις περιπέτειες εξερευνώντας τον ορεινό όγκο της Ελλάδας, από την Βασιλίτσα και τον Όλυμπο μέχρι τον Ψηλορείτη. Είναι ένα βήμα ακόμη για να αξιοποιηθεί ο χειμερινός τουρισμός στη Ελλάδα. Ξεκίνησε να το υλοποιεί πριν 2 χρόνια περίπου και πέρυσι ξεκίνησα να συμμετέχω και εγώ ως συμπαραγωγός και πρωταγωνιστής.

Υπάρχει μέλλον στην τωρινή Ελλάδα για τα extreme sports;

Όλα τα έχουμε στην Ελλάδα, τα βουνά της είναι εξίσου καλά με του εξωτερικού και μερικές φορές καλύτερα απλά δεν είναι διαδεδομένο στον κόσμο. Το ίδιο και οι θάλασσες, έχουμε πολύ καλό surf ακόμα και εδώ στην Κέρκυρα! Μπορεί να υστερούμε βέβαια σε skateparks αλλά οι πλατείες που έχουμε και οι δρόμοι (όσοι βέβαια έχουν μείνει χωρίς μπαλώματα ή περίεργα πλακόστρωτα) για πατίνι και για longboard είναι απίστευτα απολαυστικά μέρη, απλά εμείς δεν τα έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση .

Δραστηριότητες στο βουνό με τα ποδήλατα – Κέρκυρα

Έχει ανοίξει ο φίλος μου ο Βαγγέλης Καββάδας ένα ποδηλατάδικο, ασχολείται αυτός με το θέμα εξ ολοκλήρου επειδή το αγαπάει πρώτα και μετα γιατί ειναι η δουλειά του. Πριν κάποια χρόνια κατασκεύασε ένα ποδηλατικό μονοπάτι στο παλιό γηροκομείο. Δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο bikepark με ειδικές ξύλινες κατασκευές και κάναμε μερικούς αγώνες με επιτυχία. Πρόπερσι όμως σταματήσαμε τις προσπάθειες γιατί όσα σκουπίδια και αν μαζεύαμε κάπως ξαφνικά έβγαιναν τα διπλά, η κοινωνία απλά δεν ήταν με το μέρος μας σ’ αυτό. Τώρα έχει φτιάξει κάτι παρόμοιο αλλά με μεγαλύτερο μονοπάτι και εναλλακτικές διαδρομές στους Βαρυπατάδες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Οι παραλίες της Κέρκυρας ενδείκνυται για water sports;

Τα έχουμε όλα, παραλία με άμμο, με πέτρα, ρηχά νερά, βαθιά νερά, κύματα, λαδιές… Νότια έχουμε αέρα για τα παιδιά που κάνουν kite, Γλυφάδα και εκεί γύρω για εμάς που κάνουμε skimboard & surf, Δασιά για wakeboard & ski, Παλαιοκαστρίτσα για καταδύσεις, τα έχεις όλα. Extreme νησί! Πέρα από τη θάλασσα ακόμη και το snowboard κομμάτι το έχουμε καλύψει, μπορεί να χιονίζει μια στο τόσο αλλά προπόνηση ή να μάθει κάποιος ski και snowboard μπορεί φυσικά. Έχω κατασκευάσει στην αυλή μου μια πίστα με ειδικό τάπητα, εκεί κάνω προπόνηση και κρατάω τη φόρμα μου για τους αγώνες και το βουνό. Τώρα σκέφτομαι να κάνω μια διαμόρφωση ώστε να μπορεί να ξεκινήσει κάποιος απ’ το μηδέν, να έρθει δηλαδή και να μάθει εύκολα τα πρώτα μαθήματα και το τρόπο να κινείται στο βουνό. Έτσι όταν βρεθεί στο χιόνι θα μπορεί να «τσουλήσει» με άνεση από την αρχή αξιοποιώντας περισσότερο χρόνο για το άθλημα .Είμαστε προορισμός που τα συνδυάζει όλα.

Απ’ το εξωτερικό σας έχει ζητήσει κάποιος να συμμετέχει στο Manic Side έστω και τα καλοκαίρια στις διακοπές του;

Τα πιο καλά λόγια ακούμε από το εξωτερικό. Πρόσφατα μάλιστα ένας αμερικανός είδε τα βίντεο μας, μας είπε ότι έψαχνε ένα μέρος για να μετακομίσει σε 5-6 χρόνια και αποφάσισε ότι θα έρθει στην Κέρκυρα για να συνεισφέρει κι αυτός με τον τρόπο του στο εγχείρημά μας.

«Όλο το θέμα με το Manic Side δεν είναι μόνο αθλήματα. Ο πυρήνας μας, αυτό που μας ενώνει είναι η διασκέδαση, η ψυχαγωγία και οι τέχνες.
Μπορεί ας πούμε τη μια μέρα να βγάλουμε ένα βίντεο για longboard ή snowboard, αλλά την άλλη να σκηνοθετήσουμε κάτι με ένα τέρας να κυνηγάει και να τρώει ανθρώπους.
»

 

 

Σχόλια