Το χωριό Λεβί στην Λαπωνία είναι ο ιδανικός και εναλλακτικός χειμερινός προορισμός!

Το Λέβι είναι ένα χωριό στη Φινλανδική Λαπωνία, που βρίσκεται σε απόσταση 170 χιλιομέτρων από τον Αρκτικό Κύκλο, και το οποίο είναι κυρίως γνωστό για το ότι έχει το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στη Φινλανδία. Είναι η “πρωτεύουσα του σκι και του snowmobile”, με κλίμα εξαιρετικά κρύο (τον χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους -20 βαθμούς). Έχει ψηφιστεί τέσσερις φορές ως το καλύτερο θέρετρο για σκι σε όλη τη Φινλανδία και στο χιονοδρομικό του κέντρο διεξάγονται κάθε χρόνο φάσεις του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκι.

Το Λέβι στη Φινλανδική Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα το όνομα του λόφου, ενώ το ίδιο το χωριό λέγεται Sirkka, έχει ωστόσο επικρατήσει η ονομασία Λέβι για όλη την περιοχή. Αυτό το θέρετρο σκι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε να θεωρείται από τα κορυφαία και πιο δημοφιλή στη Φινλανδία. Φιλοξενεί τις μεγαλύτερες διοργανώσεις, διαγωνισμούς και επιδείξεις σκι, ειδικά κατά την περίοδο των γιορτών, αρκετά νυχτερινά κέντρα, εξαιρετικά εστιατόρια και όμορφα ξενοδοχεία σε μια περιοχή αρκετά μαζεμένη και οργανωμένη και σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.

Northern-lights_10_3161971k

Η δράση για την οποία είναι γνωστό το Λέβι, το σκι, λαμβάνει χώρα στις διάσημες και υπερσύγχρονες πίστες του λόφου με κύριο χαρακτηριστικό τους διάφορους τύπους αναβατήρων. Λόγω μάλιστα των ελάχιστων ωρών που η περιοχή βλέπει το φως της ημέρας, το χιονοδρομικό κέντρο είναι γεμάτο από προβολείς και φώτα ακόμα και στα πιο απόμερα σημεία του.

Εκτός, όμως, από τη βόλτα στο χιονοδρομικό κέντρο, το χωριό αυτό είναι διάσημο και για άλλες χειμερινές δραστηριότητες: φορώντας τις ειδικές στολές, τα κράνη, τα γάντια και ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών ειδικών σου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχεις σε ένα σαφάρι με snowmobiles πάνω από παγωμένες λίμνες και ποτάμια μέσα στο δάσος για να καταλήξεις σε μια φάρμα με χάσκι. Στη Λαπωνία, η μακριά περίοδος χιονιού και οι φυσικές ευκολίες των μονοπατιών κάνουν το σπορ αυτό μοναδικό. Το πελώριο δίκτυο διαδρομών, το οποίο περνά από περιοχές άγριας φυσικής ομορφιάς, δασών, παγωμένων λιμνών και πάνω από δύσβατες επιφάνειες χιονιού και παγωμένα ποτάμια, προσδίδει ακόμα περισσότερη ομορφιά στην εμπειρία. Σου δίνεται η δυνατότητα να οδηγήσεις πραγματικό έλκηθρο αφού πρώτα πάρεις τις απαραίτητες τεχνικές οδηγίες ασφαλείας από εξειδικευμένο προσωπικό εκεί. Και η βόλτα με έλκηθρο, ένα παραδοσιακό μεταφορικό μέσο που προέρχεται από την περιοχή της Σιβηρίας είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτούν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί η διαδρομή για την ασφάλεια των εκδρομέων (π.χ. σε περίπτωση που παρατηρούνται υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες).

huskysafarit

Στο σημείο αυτό δεν θα μπορούσε να μην γίνει λόγος για το Snow village που βρίσκεται στα περίχωρα. Περίπου χίλια φορτηγά κάθε χρόνο, προς το τέλος Νοεμβρίου, μεταφέρουν στο λεγόμενο “Snow village” χιόνι και πάγο προκειμένου να χτιστεί το χωριό, με διαφορετικό τρόπο και σχέδιο κάθε φορά. Καλύπτει μια έκταση περίπου 7.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχείο, λόμπι, διάφορα κτίρια και γλυπτά, όλα φτιαγμένα μόνο από χιόνι και πάγο.

Τέλος, στο Λέβι, όπως και σε όλη τη Λαπωνία, μπορείτε να δείτε το βόρειο σέλας. Το βόρειο σέλας είναι μια ψυχρή φωτοβολία του αέρα της ανώτερης ατμόσφαιρας παρόμοια με εκείνη που εκπέμπουν σωλήνες με νέον και είναι συχνό φαντασμαγορικό φαινόμενο στις περιοχές του Βόρειου και Νότιου Πόλου. Λόγω του ότι είναι ορατό σε διαυγή ουρανό και εμφανίζεται πιο συχνά στο βόρειο ημισφαίριο, επικράτησε και η ονομασία βόρειο σέλας.

big_levi-finland

Το Λέβι, μολονότι χωριό, δεν υστερεί σε τίποτα όσον αφορά την οργάνωση, την ασφάλεια και τον τουρισμό σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά θέρετρα. Αν και σαν προορισμός απευθύνεται πρωτίστως σε skiers και snowboarders που θέλουν να ανακαλύψουν νέα και οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα, είναι ένας εξαιρετικός προορισμός και για το υπόλοιπο κοινό, καθώς οι εικόνες, τα τοπία, η βόλτα με το snowmobil και το έλκηθρο σε κάνουν να αισθάνεσαι πως αυτό που ζεις εκείνη τη στιγμή, οι εμπειρίες που αποκομίζεις, οι εικόνες που βλέπεις είναι κυριολεκτικά μοναδικές, και οι extreme καταστάσεις και θερμοκρασίες που θα ζήσεις θα αποτελούν πάντα μια ξεχωριστή εμπειρία για να θυμάσαι και να διηγείσαι.

Επισκεφτείτε το επίσημο site του Λέβι http://www.levi.fi/en/

reindeer-in-levi-3-Sanya-Khomenko

 

Πηγή: nordix.gr

 

 

Σχόλια