Πριν ξεκινήσω και μπω για τα καλά στο θέμα να ξεκαθαρίσω πως η πόλη των Βρυξελλών μόνο αδιάφορη δεν είναι, για κάποιον που θέλει να την ταξιδέψει, να την περπατήσει, να τη γευτεί, να τη διασκεδάσει και γενικότερα να ανακαλύψει κάθε της γωνιά.

Πάμε τώρα στην Ευρώπη των Βρυξελλών και στις Βρυξέλλες της Ευρώπης ή και στις Βρυξέλλες εκτός της Ευρώπης. Η πόλη των Βρυξελλών αποτελεί για όλους τους πολίτες εκτός του Βελγίου και τους εν δυνάμει τουρίστες και επισκέπτες της, έναν προορισμό ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ” πρωτεύουσα της Ε.Ε”, φημίζεται για την ευρωπαϊκή της κουλτούρα και  όσα έχει να επιδείξει είναι κυρίως οργανισμοί, φορείς και τα φαινομενικά μεγαλεπήβολα κτίρια της Ε.Ε. Στερεότυπα, δηλαδή και υποθέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η Ευρώπη εντός των Βρυξελλών αποτελεί μια παράλληλη γειτονιά της πόλης που ζει στη σκιά των υπολοίπων, γεμάτη ενέργεια και ζωντάνια συνοικιών του κέντρου της πόλης.

Η “Ευρωπαϊκή Συνοικία” των άχαρων “γυαλιστερών” κτιρίων-κουτιών της Ε.Ε  δείχνουν να είναι προϊόν κακόγουστης και φτηνιάρικης αισθητικής αρχιτεκτονικής μπροστά στα κτίρια- μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO της Μεγάλης Πλατείας (Grand Place) και των γύρω δρόμων της. Τα ετοιματζίδικα πολυεθνικά φαγητά της Quartier Europeen χάνονται στις μυρωδιές από τις βάφλες, τις βελγικές πατάτες και τις σοκολατοποιίες της πόλης. Η “νεκρή” συνοικία των οργανισμών της Ευρώπης φαντάζει έρημος μπροστά στις πολυσύχναστες Place Lux, St. Catherine και Chatelain των πάρτυ, των υπαίθριων αγορών και των 2.000 διαφορετικών ειδών μπύρας που μπορείς να βρεις στις εκατοντάδες μπυραρίες. Ατελείωτα και αχανή πάρκα περιπάτου, μουσεία ιστορίας, μοντέρνας τέχνης, κινουμένων σχεδίων, μουσικού και γευστικού πολιτισμού, ιστορίας του αυτοκινήτου, αξιοθέατα όπως το Atomium και η Mini Europe μπροστά στην αδιάφορη φτιαγμένη από μπετόν γειτονιά της Ε.Ε.

 

BRUXELLES - Palau Reial

Brussels2atomiumbrussels-519965_128014059790

Οι κάτοικοι των Βρυξελλών, όσο και αν η “Ευρώπη” έχει μπει στην πόλη τους και μπορεί να έχει επιφέρει οικονομικά συμφέροντα, θα το πω λαϊκά και ωραιοποιημένα, την έχουν αφοδευμένη.  Παραμένουν Βέλγοι και όχι Ευρωπαίοι, με νοοτροπία που ελάχιστα έχει αλλοιωθεί, διατηρώντας και προβάλλοντας τον πολιτισμό τους και βασίζοντας τον τουρισμό τους σε αυτόν και όχι στο “περιτύλιγμα” της κενής Ευρώπης.

 

Υ.Γ 1: Ανακαλύψτε τα μυστικά της πόλης!

Υ.Γ 2: Επισκεφθείτε τις Βρυξέλλες την περίοδο των Χριστουγέννων (Δεκέμβριο και Ιανουάριο)!

Σχόλια