Για τον περισσότερο κόσμο, ο κινηματογράφος είναι μια μεγάλη αγάπη. Δυστυχώς όμως είναι και ένα αρκετά ακριβό χόμπι, παίρνει χρόνο, κάποιες φορές πρέπει να είσαι και σε κατάλληλο mood- όχι για να δεις τους Avengers, αλλά για μια ταινία που θα σου αφήσει κάτι περισσότερο από τον ενθουσιασμό για το πόσο κούκλος είναι ο Chris Hemsworth (πολύ)- οπότε αρκετές ταινίες τις αφήνεις για κααάποια στιγμή στο μέλλον όπου οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές. Μόνο που, μάντεψε τι, αυτό γίνεται σπάνια, η λίστα με τις ταινίες που θες να δεις όλο και αυξάνεται, και σαν αποτέλεσμα, κάποιες ταινίες μένουν απλά ως ευσεβείς πόθοι.

Αλλά πλέον αυτό μπορεί να αλλάξει. Υπάρχει ένας κινηματογράφος στην Αθήνα που προβάλει ταινίες. Δωρεάν. Κάθε μέρα (σχεδόν). Και κουλτούρα, όχι αστεία. Που γίνονται όλα αυτά; Στην Ίριδα φυσικά (Ιπποκράτους και Ακαδημίας), τον κινηματογράφο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που τον διαχειρίζονται οι φοιτητές του.

κινηματογραφος ίριδα

Το εσωτερικό της Ίριδας είναι ένας πανέμορφος χώρος, που έχει διατηρηθεί έτσι χάρη στη προσοχή και τη φροντίδα του κόσμου.

Ο Κινηματογραφικός Τομέας Π.Ο.Φ.Π.Α.(Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών) λοιπόν έχει ορίσει ανάλογα με την ημέρα και την ώρα προβολής διάφορες θεματικές ενότητες –όπως υπαρξισμός, μοντερνισμός, κλασικός κινηματογράφος, τρόμου κλπ- και οι ταινίες που προβάλλονται είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Μετά τις προβολές ακολουθεί και συζήτηση πάνω στην ταινία. Εκτός από προβολές όμως γίνονται θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια για σκηνοθεσία, φιλμ και οτιδήποτε άλλο σχετικό με τον κινηματογράφο.

Ναι οκ, δε θα δείτε τις πιο πρόσφατες ταινίες, θα δείτε όμως τις κλασικές ταινίες που πάντα θέλατε, θα ανακαλύψετε μικρά ανεξάρτητα διαμάντια, και θα μάθετε με τη σειρά όλες τις cult ταινίες που έχουν βγει. Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα και καλό κάψιμο.

Ίριδα προβολές

Στα πλαίσια του αφιερώματος στον μοντερνισμό, θα προβληθεί ο Τρελός Πιερό.

Το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας έχει το Tropical Malady τη Δευτέρα στις 9, το Pierrot le Fou του Jean-Luc Godard τη Τρίτη ίδια ώρα, ενώ την Πέμπτη θα προβληθεί η Έβδομη Σφραγίδα του Ingmar Bergman. Το Σάββατο στις προβολές των μελών, θα προβληθεί το Prince of Darkness στις 7 το απόγευμα. Περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες προβολές και τα σεμινάρια που γίνονται, θα βρείτε στο site.

Τέλος, τη Παρασκευή στις 18 του μήνα, η Ίριδα θα κάνει πάρτι– από αυτά που αφήνουν ιστορία- οπότε φροντίστε να είστε όλοι εκεί.

 

Σχόλια