Μας έχει ανησυχήσει. Μας έχει ερεθίσει το ενδιαφέρον. Το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναλύεται από ειδήμονες καθηγητές και στρατηγούς, με όλες τις λεπτομέρειες!

Επιμέλεια: Άντζελα Νίτσκο

Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, διοργανώνει την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 18.30, μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) εκδήλωση με θέμα «Το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους: Επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Χάρης Παπασωτηρίου, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Ι.ΔΙ.Σ..

Άλλοι ομιλητές που θα συμμετέχουν είναι οι:

  • Κωνσταντίνος Φίλης, Δρ., Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων Ι.ΔΙ.Σ.

Η Ρωσική επέμβαση στη Συρία.

  • Δημήτριος Στεργίου, Συνταγματάρχης (εα), Υποψήφιος Δρ. Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:

Η Πολιτική Οικονομία του ISIS:  Χρηματοδοτώντας ένα κράτος τρόμου.

  • Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος (εα), ΜΑ Διεθνών Σχέσεων.

Νέα δεδομένα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου και ενδεχόμενοι τρόποι αντίδρασης, επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια της Ελλάδος.

  • Μαρίνα Ελευθεριάδου, Δρ. Διεθνών Σχέσεων.

Το υβριδικό jihad:  εδαφοποίηση, οικοδόμηση κράτους και bay’ah.

 

Η αμερικανική-βρετανική εισβολή στο Ιράκ το 2003  θα εξουδετέρωνε, κατά τους ευσεβείς πόθους των Αμερικανών νεοσυντηρητικών, την απειλή της Αλ Κάιντα, θα ανέτρεπε το δεσποτικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο ο Λευκός Οίκος εξίσωνε με τους φανατικούς του Ισλάμ, και θα άνοιγε τον δρόμο για τον εκδημοκρατισμό των αραβικών καθεστώτων, τα οποία θα κατέρρεαν με διαδικασίες ανάλογες με αυτές των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού», όταν έσπαγε η πρώτη αλυσίδα…

Η πραγματικότητα αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική. Στην απειλή της Αλ Κάιντα ήλθε να προστεθεί μία νέα οργάνωση φανατικών, το Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και του Λεβάντ – γνωστό πλέον ως Ισλαμικό Κράτος (ISIS), μία οργάνωση που υιοθέτησε την ουαχαμπίτικη φανατική εκδοχή του Ισλάμ, η ηγεσία του οποίου αποτελείται από Σουνίτες Άραβες, οι οποίοι μετά την ανατροπή του Σαντάμ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Ο αρχικός μάλιστα ηγετικός πυρήνας του Ι.Κ. φέρεται να επανδρώθηκε από αξιωματικούς του Σαντάμ.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ι.ΔΙ.Σ. (Χίλλ 3-5, Πλάκα).

Για να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνήστε στο e-mail: deca@idis.gr  .

Θα δοθούν βεβαιώσεις σε όσους το επιθυμούν.

Πηγή

Σχόλια