Κάθε εντύπωση μετράει, είτε είναι πρώτη είτε είναι τελευταία. Ειδικά όταν αυτή είναι κακή… κάτι πρέπει να γίνει. Διάβασε μερικούς τρόπους για να διορθώσεις κάθε κακή πρώτη εντύπωση που έχεις δημιουργήσει.

Επιμέλεια: Άντζελα Νίτσκο

Στην ψυχολογία, ως πρώτη εντύπωση ορίζουμε τη νοητική εικόνα που σχηματίζουμε για ένα πρόσωπο όταν το συναντάμε για πρώτη φορά.

Η πρώτη εντύπωση είναι γνωστό πως μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό μια σχέση είτε αυτή είναι φιλική, επαγγελματική ή ερωτική. Μάλιστα ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως χρειάζεται μόνο 1/10 του δευτερολέπτου για να σχηματίσουμε μια πρώτη εντύπωση και να κρίνουμε κάποιον. Αξιοσημείωτο είναι πως η πρώτη εντύπωση πολλές φορές ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τι γίνεται όμως αν δημιουργήσεις μία κακή πρώτη εντύπωση και μάλιστα στο εργασιακό σου περιβάλλον;

Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί  πολλά άρθρα τα οποία δίνουν συμβουλές για το πώς να δημιουργήσεις μία καλή πρώτη εντύπωση στο νέο σου εργοδότη (να έχεις αυτοπεποίθηση, να είσαι ευγενικός, να είσαι στην ώρα σου, να ακούς περισσότερο αντί να μιλάς και να είσαι θετικός). Λίγα, όμως, άρθρα σου λένε τι να κάνεις σε περίπτωση που λόγω πίεσης ή άγχους η πρώτη εντύπωση που δημιούργησες δεν είναι και η καλύτερη…

Σε αυτή την περίπτωση πώς μπορείς να διορθώσεις το γεγονός ότι εμφανίστηκες είκοσι λεπτά αργότερα (λόγω απίστευτης κίνησης), χωρίς να  φοράς το καλό σου ταγεράκι/πουκάμισο  (ήταν για πλύσιμο βρε παιδιά) και με λίγες ώρες ύπνου (λόγω του άγχους που σε άφησε ξύπνιο όλο το βράδυ);

Σίγουρα ο εργοδότης σου μέχρι τώρα δεν έχει σχηματίσει και την καλύτερη εντύπωση για σένα, άρα τι θα μπορούσες να κάνεις για να το αλλάξεις αυτό;

 

1. Αρχικά, μία πρώτη εντύπωση είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη, μία πρώτη εντύπωση.

Άρα για να διορθώσεις την εικόνα σου χρειάζεται να αποδείξεις πρώτα πως η εντύπωση που σχημάτισαν για σένα είναι λανθασμένη. Εξήγησε τον λόγο για τη συμπεριφορά σου και ζήτα μια δεύτερη ευκαιρία να αποδείξεις την αξία σου.

2.Ζήτα συμβουλές ή πρόσφερε τη βοήθειά σου.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, όταν ζητάς συμβουλές από κάποιον δημιουργείς αυτόματα μια πιο στενή σχέση μαζί του. Όπου δεις πως μπορείς να συνεισφέρεις με τη βοήθειά σου κάνε το. Με αυτό τον τρόπο ο εργοδότης σου θα κατανοήσει ότι λόγω κακού timing, άγχους κ.τ.λ. στην πρώτη σας συνάντηση δεν έδωσες το 100%.

3.Να θυμάσαι ότι οι συχνές, μικρές αλληλεπιδράσεις οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης ταχύτερα.

Μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι συνήθως αρκούν οκτώ συνεχείς θετικές συναντήσεις για να αλλάξεις την αρνητική γνώμη ενός άλλου ατόμου για εσένα. Έτσι με επιμονή μπορείς να αλλάξεις τα δεδομένα υπέρ σου.

4.Τέλος υπενθύμισε στο άλλο πρόσωπο πόσο ανοιχτόμυαλος/-η είναι.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν Egalitarian Goal (δηλαδή επιθυμούν να υποστηρίζουν την ισότητα), πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθούν σκληρά να είναι ανοιχτόμυαλοι και δίκαιοι στις αλληλεπιδράσεις τους με τους άλλους. Έχει αποδειχτεί πως εάν υπενθυμίσεις στο άλλο πρόσωπο την επιθυμία του να συμπεριφέρεται δίκαια θα τον προτρέψεις να είναι πιο ανοιχτός, στις αντιλήψεις του για σένα.

Γενικότερα, το α και το ω για να διορθώσεις μια κακή πρώτη εντύπωση είναι να αποδείξεις πως η πρώτη ατυχής συνάντηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική σου εικόνα και την επόμενη φορά που τα πράγματα δε θα πάνε τόσο καλά, να έχεις κατά νου ότι μπορείς ακόμα να αλλάξεις την κατάσταση.

Πηγή

Σχόλια