Ο Μισέλ Πλατινί είναι ένας από τους μεγαλύτερους ”μύθους” που έβγαλε ποτέ το Γαλλικό ποδόσφαιρο. Έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Αυτά λίγο-πολύ τα ξέρετε. Αυτό που δεν ξέρετε όμως είναι πως ο εν λόγω κύριος -και Πρόεδρος της UEFA από τον Ιανουάριο του 2007- είναι αυτός που άλλαξε τον γεωγραφικό ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης, με τις ιδέες του και τις καινοτομίες του…

Το καλοκαίρι του 2008 σε δηλώσεις του, μας είχε προδιαθέσει για αλλαγές που θα γίνονταν στο σύστημα διεξαγωγής των προκριματικών γύρων, σε ότι αφορά την είσοδο των ομάδων στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, αλλά και τους αντίστοιχους του Europa League. Oι αλλαγές αυτές θα είχαν ως στόχο να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και στις μικρότερες οικονομικά ομάδες, από τις λιγότερο ποδοσφαιρικά ανεπτυγμένες χώρες, προκειμένου να ζήσουν και αυτές κάποια στιγμή την μαγεία της συμμετοχής στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας την τύχη να βρεθούν κάποιο βράδυ αντιμέτωπες, με συλλόγους που μόνο στα όνειρα τους θα μπορούσαν να φανταστούν!

skenderbeu
Η Σκεντεμπρέου είναι η πρώτη αλβανική ομάδα, που προκρίθηκε σε ομίλους του Europa League

Και έτσι και έγινε.

To καλοκαίρι του 2009 φτάνοντας στην 3η φάση των προκριματικών είχαμε την εξής σημαντική αλλαγή!

Όταν πραγματοποιούταν η κλήρωση μεταξύ ισχυρών και ανίσχυρων, οι 3ες και 4ες ομάδες από Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία κτλ, πάντα είχαν το πλεονέκτημα σε ότι αφορά την συγκομιδή βαθμών. Τα Γκρουπ δυναμικότητας βασίζονταν στην γενική βαθμολογία της UEFA. Όπως καταλαβαίνουμε ο 4ος της Αγγλίας που ήταν ας πούμε η Άρσεναλ, βρισκόταν πολύ πιο ψηλά στην κατάταξη από τον πρωταθλητή της Κύπρου. Μοιραία λοιπόν οι πρωταθλητές Κύπρου, Γεωργίας, Καζακστάν, Ισλανδίας, Βοσνίας κοκ έβλεπαν τους ομίλους της διοργάνωσης με τα κιάλια…

Ο Πλατινί έδωσε νέο νόημα στη διοργάνωση με τις ιδέες που υλοποίησε και αυτό γιατί από την περίοδο 2009/10 οι 2ες και 3ες ομάδες διαχωρίστηκαν σε ξεχωριστό γκρουπ προκριματικών, από τους πρωταθλητές κάθε χώρας. Έτσι φτάσαμε στο σημείο στην τελευταία φάση πριν την είσοδο στους ομίλους

ο πρωταθλητής Ουγγαρίας να αγωνίζεται με τον πρωταθλητή Λετονίας,
ο πρωταθλητής Κύπρου να αγωνίζεται με τον πρωταθλητή Ισραήλ για μια θέση στους ομίλους της διοργάνωσης

την ίδια ώρα που αντίστοιχα εισιτήρια διεκδικούσαν

ο 3ος της Πορτογαλίας με τον 4ο της Ιταλίας
ο 4ος της Γερμανίας με τον 3ο της Γαλλίας

Αυτό είχε σαν συνέπεια κάθε χρόνο να υπάρχουν ομάδες εκπλήξεις στις μεγάλες διοργανώσεις από χώρες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα περνούσαν ούτε απ΄έξω…

serif tiraspol
 Η Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβίας) σε ένα ιστορικό παιχνίδι με αντίπαλο την Μαρσέιγ

Σας παραθέτουμε μερικές από αυτές:

UEFA Champions League

  1. Ντέμπρετσεν (Ουγγαρίας)
  2. Ουνιρέα (Ρουμανίας)
  3. Ζίλινα ( Σλοβενίας)
  4. Παρτιζάν (Σερβίας)
  5. Οτελούλ (Ρουμανίας)
  6. Πλζεν (Τσεχίας)
  7. Μπάτε Μπορίσοφ (Λευκορωσίας)
  8. Νόρτζελαντ (Δανίας)
  9. Λουντογκόρετς (Βουλγαρίας)
  10. Μάριμπορ (Σλοβενίας)

UEFA Europa League

  1. Βέντσπιλς (Λετονίας)
  2. Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβίας)
  3. Οντένσε (Δανίας)
  4. Σάμροκ Ρόβερς (ΕΙΡΕ)
  5. Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)
  6. ΑΕΚ Λάρνακας (Κύπρος)
  7. Βιντεοτόν (Ουγγαρίας)
  8. Νέφτσι Μπακού (Αζερμπαϊζαν)
  9. Σαχτιόρ Καραγκαντί ( Καζακσταν)
  10. Δυναμό Μίνσκ (Λευκορωσία)
  11. Καραμπάκ (Αζερμπαιζάν)
  12. Ελσίνκι (Φινλανδίας)
  13. Καμπάλα (Αζερμπαιζάν)
  14. Σκεντεμπρέου (Αλβανίας)
  15. Μίντιλαντ (Δανίας)

7I7W3740
Σάμροκ Ρόβερς. Η πρώτη ομάδα από το ΕΙΡΕ που  προκρίθηκε σε ομίλους του Europa League

Όπως καταλαβαίνουμε είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να βρίσκονται ομάδες από όλο το γεωγραφικό χάρτη της Ευρώπης, αφού εκτός από τα έσοδα που μπαίνουν στα ταμεία, των μέχρι πρότινος απομονωμένων αυτών συλλόγων (τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη τους, καθώς μη ξεχνάτε πως 5 εκατομμύρια ευρώ για μια ομάδα της Μολδαβίας ή της Αλβανίας είναι εξωφρενικά ποσά), οι ποδοσφαιριστές των χωρών αυτών παίρνουν και αγωνιστικές παραστάσεις μεγάλων ευρωπαϊκών αγώνων με αντίπαλους σπουδαίους ποδοσφαιριστές, τους οποίους κατά το παρελθόν αντιμετώπιζαν μόνο σε επίπεδο εθνικών ομάδων…

Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν που φέτος στα προκριματικά του Εuro 2016 της Ρωσίας, έχει γίνει της ”έκπληξης το κάγκελο” με ομάδες όπως η Ισλανδία, η Ουαλία, η Β.Ιρλανδία και η Αλβανία να έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους (κάποιες για πρώτη φορά στην ιστορία τους) στα τελικά της διοργάνωσης, με τις Ουγγαρία, ΕΙΡΕ και Eσθονία να καταφέρνουν την είσοδο τους στα Μπαράζ και ομάδες όπως η Ολλανδία και η Ελλάδα να μένουν εκτός παθαίνοντας το κάζο του αιώνα…

bale
Η Ουαλία του Γκ.Μπέϊλ προκρίθηκε στα τελικά του Euro 2016 για πρώτη φορά στην ιστορία της

Ο Μισέλ Πλατινί δεν είναι κανένας ”άγιος” και σίγουρα για να φτάσει στο σημείο να προεδρεύει στην UEFA δεν το έπραξε με τον σταυρό στο χέρι. Όμως έχει πάει το ποδόσφαιρο ένα βήμα παραπέρα. Το οραματίστηκε το 2007 όπου και ανάλαβε την ηγεσία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και το καλοκαίρι του 2016 στο Euro της Ρωσίας θα γευθεί τους καρπούς της επιτυχίας. Της δικής του Επιτυχίας!

Υ.Γ: Προσωπικά ποτέ δεν θα του συγχωρήσω τον έξαλλο πανηγυρισμό του γκολ/πέναλτι που πέτυχε στον τελικό του Χέϊζελ, την ίδια ώρα που το ποδόσφαιρο θρηνούσε 39 ψυχές φίλων του αθλήματος…   

 

Σχόλια