Η Greek Paranormal Society έρχεται να λύσει γρίφους και μυστήρια με μοναδικό στόχο την αντικειμενική αποκάλυψη της αλήθειας.

Το άγνωστο, το ανεξήγητο και το μεταφυσικό πάντα διήγειραν τον ανθρώπινο νου. Πόσες φορές δεν έχετε ασχοληθεί με το μεταφυσικό είτε διαβάζοντας άρθρα, βιβλία, βλέποντας ταινίες και σειρές; Άπειρες. Από μικροί ακούγαμε ιστορίες φαντασμάτων, δαιμόνων, νεράιδων, διάφορες δεισιδαιμονίες που μας προκαλούσαν φόβο και περιέργεια παράλληλα για το ανεξήγητο.

Κάπως, έτσι, ιδρύθηκε η Greek Paranormal Society (G.P.S), με απώτερο στόχο την έρευνα και την προσπάθεια να μας εξηγήσει φαινόμενα γύρω από τον κόσμο του μεταφυσικού και των πνευμάτων με συμμάχους τη λογική και την τεχνολογία. Ο Παύλος Καλταβερίδης, team leader της ομάδας  μας μίλησε για την ομάδα και την έρευνα.

Greek Paranormal Society

1.Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε το ghost hunting στην Ελλάδα και ποιο το κίνητρό σας; Ήταν κάτι που πάντα θέλατε;

Σας ευχαριστούμε πολύ και είναι χαρά μας να βρισκόμαστε μαζί σας. Εξαιτίας μίας φωτογραφίας ξεκινήσαμε το ταξίδι μας. Είχα μια σελίδα στο facebook, την “Greek Paranormal Society”, και ο σκοπός μου ήταν να σχολιάζω φωτογραφίες και videos που υπάρχουν στο ίντερνετ, να λέω το αυτονόητο δηλαδή, πως το 99% αυτών που υπάρχουν στο ίντερνετ είναι είτε στημένο είτε εξηγήσιμο είτε υπερβολή.

Είχα ενοχλήσει αρκετά άτομα με το να “δίνω” γεγονότα, γιατί κάποια πράγματα είναι στημένα ή εξηγήσιμα. Τότε, μάλιστα, μου είχε έρθει ένα μήνυμα που έλεγε “μας έπρηξες με τις εξηγήσεις, πάρε μια φωτογραφική μηχανή και πήγαινε σε κάποιο μέρος στην πόλη σου που θεωρείται στοιχειωμένο και μετά μίλα”, όπως και έκανα…

Τράβηξα αρκετές φώτο και σε κάποια βρήκα κάτι το αξιοσημείωτο, δεν λέω ότι ήταν φάντασμα, αλλά κατάλαβα πως πρέπει να ξεκινήσω να ερευνώ εις βάθος και έτσι έστησα την ομάδα μας. Εγώ προσωπικά ασχολούμαι ενεργά με το “ghost hunting” 4 χρόνια, αν και γενικά το ψάχνω από μικρό παιδί. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας αρέσει ο τίτλος ghost hunting, γιατί πολύ άπλα διαφωνούμε στον τρόπο έρευνας.

Εμείς κάνουμε έρευνα και το κίνητρο μας είναι απλό.Να δείξουμε στον κόσμο το τι μπορεί να συμβαίνει σε ένα μέρος που υποτίθεται πως έχει μεταφυσική δραστηριότητα, να εξηγήσουμε δηλαδή αν κάποια από αυτά που ακούγονται έχουν παρερμηνευτεί ή είναι απλά ένας θρύλος-μύθος ή μια υπερβολή.

2.Όπως είπα και προηγουμένως φαίνεστε άτομα βαθιά σκεπτόμενα και προσπαθείτε με βάση τη λογική να εξηγήσετε διάφορους θρύλους και ιστορίες. Ποιος είναι ο στόχος σας ως ομάδα μέσα από την έρευνα;

Ακριβώς όπως το περιγράφεις σκεπτόμενα, αλλά όχι κάφροι σκεπτικιστές. Ο σκοπός μας είναι να δούμε και εμείς σαν ομάδα τι υπάρχει, αν υπάρχει κάτι τελικά. Ποιο πολύ μας ενδιαφέρουν τα άτομα που δηλώσαν πως έχουν βιώσει αυτές τις περίεργες καταστάσεις και εμπειρίες. Είναι πολύ σημαντικό όταν ερευνάς τέτοια φαινόμενα να ψάχνεις πρώτα την λογική εξήγηση, και πίστεψε με το 99% έχει λογική εξήγηση.

Έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όμως που είπαμε “τι έγινε τώρα;”, αλλά ποτέ δεν λέμε σαν ομάδα “οκ ζήσαμε παραφυσικό φαινόμενο”. Το να πούμε εμείς τι είναι παραφυσικό ή όχι δεν έχει σημασία αλλά να δώσουμε μια εξήγηση σε κάποιες αναφορές και συμβάντα και από κει και πέρα να αποφασίσει ο κόσμος. Αυτός είναι και ο σκοπός μας άλλωστε… η αλήθεια.

Greek Paranormal Society

3.Σίγουρα ένα κυρίαρχο συναίσθημα των ανθρώπων είναι ο φόβος για το άγνωστο. Έχετε φοβηθεί σε έρευνά σας; Αν ναι σε ποια;

Για μένα ο φόβος είναι υπεύθυνος για το 50% των περιπτώσεων που άνθρωποι πιστεύουν ότι βλέπουν η ζουν κάτι το παραφυσικό. Είναι η φύση ενός σκεπτόμενου όντος να φοβάται. Και βέβαια έχουμε φοβηθεί. Στο αρχοντικό Κοντού στα Λεχώνια, για παράδειγμα, με το που μπήκαμε στην αυλή μας έπιασε όλους ο φόβος. Χρειαστήκαμε περίπου 15 λεπτά μέχρι να τιθασεύσουμε αυτό το συναίσθημα για να ξεκινήσουμε την έρευνα μας.

Βλέπεις, αν φοβάσαι, δε γίνεται να κάνεις έρευνα. Την κίνηση ενός κλαδιού θα τη δει ο εγκέφαλος σαν τέρας η φάντασμα. Δεν είδαμε ποτέ κάτι που να μας κάνει να φοβηθούμε, αλλά η “ενέργεια” και η ιστορία κάποιου μέρους σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα.

 

4.Μιλήστε μου λίγο για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε στις έρευνες.

Ο εξοπλισμός που έχουμε χρησιμοποιείται από ghost hunters, για να βρούνε κάτι το παραφυσικό, κάτι που εμείς το αντιστρέψαμε και αυτό όντως είναι πρωτοποριακό. Ένας μετρητής e.m.f  “διαβάζει” τις αλλαγές στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και οι ερευνητές φαντασμάτων λένε ότι αν αλλάξει, υπάρχει κάποια οντότητα στον σημείο, διότι τα φαντάσματα υποτίθεται ότι είναι ενέργεια. Εμείς, όμως, τον έχουμε για να δούμε αν υπάρχει κάποια πηγή ενεργείας που είναι ικανή να δημιουργήσει πονοκέφαλο μέχρι και παραισθήσεις σε κάποιον που εκτίθεται πολλή ώρα.

Από κει και πέρα υπάρχουν πολλά αντικείμενα, όπως ο δημοσιογραφικός καταγραφέας που μπορεί να “πιάσει” έναν ήχο που εμείς δεν τον ακούμε. Ηλεκτρονικό θερμόμετρο για να βλέπουμε τις αλλαγές θερμοκρασίας, night vision κάμερες για καταγραφή στο απόλυτο σκοτάδι και άλλα πολλά. Αλλά όπως είπα εμείς τα έχουμε για να εξετάζουμε τα φαινόμενα και όχι για να πιάνουμε “φαντάσματα”.

Greek Paranormal Society

5.Ένα μεγάλο μέρος του κοινού που σας παρακολουθεί, είτε έχει επισκεφτεί τα μέρη που πηγαίνετε, είτε θέλει να πάει. Τι έχετε να προτείνετε σε νέους και άπειρους ερευνητές;

Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Μακριά οι ανήλικοι και οι συναισθηματικά ή ψυχικά ευαίσθητοι από αυτά τα μέρη, όχι γιατί θα σας φάει κάποιο φάντασμα, αλλά για φυσικούς και ανθρώπινους κινδύνους. Βλέπεις τα μέρη που είναι “στοιχειωμένα” κρύβουν κινδύνους υπαρκτούς και όχι φανταστικούς. Ναρκωτικά, κλέφτες, περίεργες συναλλαγές, τελετές μαύρης μαγείας είναι από τα λίγα που μπορούν να σου κάνουν κακό.

Να αναφέρουμε όμως και το ψυχολογικό κομμάτι. Όταν ανήκεις στις κατηγορίες που ανέφερα πιο πάνω δεν πρέπει να ασχοληθείς με αυτά. Φαντάσου να πάει κάποιο άτομο από τα παραπάνω σε ένα μέρος που υποτίθεται υπάρχουν δαίμονες, να είναι σε απόλυτο σκοτάδι, να ακούσει ξαφνικά μία φωνή που κατά 99,99% είναι από κάποιο πουλί η τετράποδο! Πάει αυτό ήταν. Θα νομίζει ότι τον ακολουθεί δαίμονας ή φάντασμα και ίσως χάσει και τα λογικά του.

Για τους υπόλοιπους που είναι ενήλικες και θέλουν να ασχοληθούν θα τους πρότεινα να διαβάσουν πρώτα τι είναι η φαντασμοθηρία και τι η έρευνα, να επιλέξουν τι θα κάνουν, και από εκεί και πέρα η εμπειρία έρχεται.

6. Από ότι μου είπατε θα εμφανίζεστε σε κανάλι στην τηλεόραση τη νέα σεζόν. Θέλετε να μου πείτε δύο λόγια για το νέο σας εγχείρημα; Επίσης τι θα δούμε από εσάς στα νέα επεισόδια.

Ακόμη δεν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά αλλά σίγουρα θα ξεκινήσουμε τις εμφανίσεις στα τηλεοπτικά μέσα τον Οκτώβρη. Θα δείτε ακριβώς ότι βλέπετε και στο youtube. Είχαμε αρκετές προτάσεις διαλέξαμε όμως αυτήν που δεν αλλοιώνει το κύρος της ομάδας. Βλέπεις οι “σάλτσες”πουλάνε. Εμείς όμως φτάσαμε εδώ που είμαστε λέγοντας την αλήθεια και χωρίς να καθοδηγούμε το κοινό μας.

Greek Paranormal Society

7.Ένα χρόνο τώρα έχετε επισκεφτεί διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Θα μου πείτε λίγο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στα ταξίδια σας; Ένα περιστατικό που θα το θυμάστε για πάντα;

Θα σου πω πως ξεκινήσαμε. Μαζευτήκαμε στην Κω, όπου μένει ο συνιδρυτής της ομάδας Διονύσης Μωραίτης, για να κάνουμε το project μας. Δεν ξέραμε αν θα ταιριάξουμε κι αν θα πετύχει αυτό που θα κάνουμε. Τα καταφέραμε. Δυσκολίες πολλές, ταξίδια με λίγα χρήματα στην τσέπη, μέρη που μας χάλασαν κάμερες, χτυπήσαμε, χαθήκαμε. Σκέψεις όπως θα πετύχουμε; Θα μπορέσουμε να δείξουμε στον κόσμο την δουλειά μας;

Είναι αυτό που σου είπα παραπάνω. Δεν είναι περιπέτεια αυτό που κάνουμε. Θέλει χρόνο χρήμα, μα κυρίως αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Μπορώ να θυμηθώ στα Μετέωρα που στο απόλυτο σκοτάδι και σε ένα βράχο ο Σκαραμαγκάς γύρισε το πόδι του και πάλι καλά έμεινε πάνω στον βράχο, διότι από κάτω το χάος. Εγώ στην Πεντέλη από την ανάβαση έπαθα ρίξη μηνίσκου, ο Τόνυ από την πολύωρη έκθεση στο κρύο ήταν 5 μέρες στο κρεβάτι. Αυτά θυμάμαι και με κάνουν να χαμογελώ. Αυτά συμβαίνουν και μας έχουν κάνει σαν ομάδα να είμαστε πάνω απ’ όλα φίλοι. Είναι και ο λόγος που συνεχίζουμε την αναζήτηση μας.

8.Στα περισσότερα μέρη που έχετε πάει δεν έχετε βρει πολλά που να συμπίπτουν με τις μαρτυρίες περί πνευμάτων, κραυγών κτλ. Πιστεύετε ότι η φαντασία και το μυαλό μας μπορεί να δημιουργήσει παραισθήσεις; Ακόμα και ότι οι πιο πολλές αναφορές ίσως να είναι υπερβολικές; Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι αξιόλογοι που όντως να έχουν δει ή να έχουν ακούσει κάτι περίεργο.

Θα ξεκινήσω με δύο προτάσεις. Δεν είναι πάντα στοιχειωμένο ένα μέρος, αλλά πολλές φορές είναι στοιχειωμένο το άτομο που πάει εκεί (οι περισσότεροι ελπίζω να με κατάλαβαν). Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι ακόμη αχαρτογράφητος. Και θα τελειώσω με μια αγαπημένη πρόταση που είναι και σλόγκαν της ομάδας μας. “Κλείσε τα μάτια σου, άνοιξε το μυαλό σου”. Αποφεύγω την ερώτησή σου αφήνοντας τροφή για σκέψη.

9.Ο κόσμος πώς σας αντιμετωπίζει ;

Μας είναι περίεργο πλέον να μας βλέπουν στον δρόμο και να μας αναγνωρίζουν, δεν στο κρύβω. Τους ακούς να ψιθυρίζουν και να λένε “να αυτοί με τα φαντάσματα”! Προσωπικά σκάω στα γέλια. Από την άλλη με στεναχωρεί, γιατί τα άτομα μικρότερης ηλικίας δεν έχουν καταλάβει τι κάνουμε. Δεν βλέπουν την αρχή τον επεισοδίων μας, ούτε το τέλος. Βλέπουν μόνο το κομμάτι της έρευνας. Δεν έχουν καταλάβει ότι ψάχνουμε την λογική και την αλήθεια, αλλά νομίζουν ότι κυνηγάμε φαντάσματα.

Από την άλλη λυπηρό είναι να σου έρχονται εκατοντάδες μηνύματα και να ξεκινούν όλα “χρειάζομαι την βοήθεια σας, έχω κάτι πάνω μου ή στο σπίτι μου”. Προσπαθούμε να τους δώσουμε μια λογική εξήγηση αλλά δεν είμαστε ούτε ψυχολόγοι ούτε παπάδες. Με λίγα λόγια μας βλέπουν σαν κάτι το διαφορετικό, σαν κάποιους ξεχωριστούς, ενώ δεν είναι έτσι είμαστε απλοί άνθρωποι με την καθημερινότητά μας.

10.Έχω παρατηρήσει πως εκτός από έρευνα παρουσιάζετε και τα τοπία της ελληνικής υπαίθρου. Πώς αποφασίσατε να ” μπερδέψετε” αυτά τα δύο κομμάτια; Φυσικά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό κάθε φορά.

Είναι απλό. Για να κεντρίσεις ένα δύσκολο κοινό, όπως το ελληνικό, χρειάζεσαι την διαφορά. Φαντάσου να είχαμε μια Night vision κάμερα και “αέρα πατέρα” πάμε για έρευνα, θα ήμασταν και εμείς ακόμη ένα γκρουπ στο youtube. Ο κόσμος θέλει και ουσία σε κάτι που βλέπει. ’Όταν έχεις στην ομάδα σου έναν καταπληκτικό φωτογράφο-σκηνοθέτη όπως τον Διονύση Μωραίτη επιβάλλεται να έχεις στο project σου την ομορφιά του κάθε μέρους που επισκέπτεσαι.

Αυτό που κάναμε είχε σαν αποτέλεσμα πολλά άτομα να ασχοληθούν με την έρευνα. Ήταν και το στοίχημα μας να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στην έρευνα και στην αλήθεια μέσα από εικόνες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από επαγγελματικά project. Άρα, με λίγα λόγια, να κάνεις δελεαστικό το project σου.

Να σου πω και κάτι τελευταίο. Εγώ προσωπικά θέλω με την λίγη δύναμη που έχουμε από τις προβολές μας μπας και αφυπνίσω κάποιον καρεκλοκένταυρο και δει την εγκατάλειψη σε μέρη με ιστορία ή μέρη που μπορούν να αξιοποιηθούν για τις τοπικές κοινωνίες. Ίσως είμαι ένας Δον Κιχώτης δεν ξέρω, αλλά αξίζει η προσπάθεια.Greek Paranormal Society

11.Ποιο είναι το μότο σας κάθε φορά που ξεκινάτε μια έρευνα;

Ο καθένας κάνει τα δικά του λίγο πριν την έρευνα. Πρέπει να μαζέψεις τις σκέψεις σου και να συγκεντρωθείς 150% σε αυτό που κάνεις. Εγώ προσωπικά πριν από κάθε έρευνα ακούω metal μουσική, περίεργο αλλά με ηρεμεί, ο Διονύσης έχει το άγχος να βγουν τα πλάνα, ο Τόνυ περπατάει πέρα δώθε και ο Σκαραμαγκάς είναι τέρας ηρεμίας δεν χρειάζεται να προετοιμαστεί. Γενικά μαζευόμαστε και λέμε το αυτονόητο “ήρθαμε να μάθουμε την αλήθεια”. Αυτό κάνουμε και ότι γράψουμε το δείχνουμε στον κόσμο.

Την ομάδα του G.P.S την βρήκα τυχαία σε κάποια αναζήτηση μου και μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ο λόγος; Μα φυσικά ότι είναι η πρώτη ομάδα που αναδεικνύει την ελληνική ομορφιά, αφηγείται τις τοπικές ιστορίες και θρύλους, δίνοντας παράλληλα ορισμένες απαντήσεις σε ζητήματα ανεξήγητα σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων με ρεαλιστικά και σοβαρά επιχειρήματα και αξιοπρέπεια. Αν δεν είστε στείροι σκεπτικιστές, αλλά ούτε και “στοιχειωμένα” μυαλά, θα λατρέψετε αυτή την ομάδα.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι:

 

Greek Paranormal Society Greek Paranormal Society

Greek Paranormal Society

 

Την ομάδα του G.P.S θα τη βρείτε:

Facebook:

https://www.facebook.com/greekparanormalsociety/timeline

https://www.facebook.com/groups/726290190740447/

Youtube:

https://www.youtube.com/channel/UCV7QTaErNJmlQi-lYdy8Rfw

https://www.youtube.com/channel/UCiCXcFg43ji3JMBvV1P_4pw

 

 

Σχόλια