Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε αυτό που ξέρουν οι πιο τολμηροί απ’ όλους μας εδώ και πολύ καιρό – το να ταξιδεύεις μόνος σου είναι ο καλύτερος τρόπος να το προσεγγίσεις.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το International Journal of Travel and Tourism Research πήρε ένα μικρό δείγμα 24 συμμετεχόντων που είχαν πολύ πρόσφατα πάει διακοπές μόνοι τους για 9 μέρες κατά μέσο όρο.

Βρήκε ότι τα περισσότερα άτομα επέλεξαν να ταξιδέψουν χωρίς την οικογένειά τους, το ζευγάρι τους ή τους φίλους τους γιατί απολάμβαναν «χρόνο με τον εαυτό τους» , όπως και το ότι δε χρειαζόταν να ανταγωνίζονται με το τι θέλουν να κάνουν οι άλλοι και μπορούσαν να σχεδιάζουν πιο εύκολα τη μέρα τους.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Constanza Bianchi του Technology’s Business School του Πανεπιστημίου του Queensland είπε ότι η ομάδα αποκάλυψε πως οι λόγοι για τους οποίους ταξίδεψαν μόνοι τους έχουν πιο βαθιές ρίζες από αυτό.

Το solo ταξίδι για διακοπές έδωσε, επιπλέον, στους συμμετέχοντες το συναίσθημα ότι είχαν περισσότερο έλεγχο της ζωής και των κινήσεών τους… Επίσης, τους πρόσφερε την ευκαιρία για συλλογισμό και αυτό-ανακάλυψη.

Τι περιμένετε λοιπόν;

Δε μας πιστεύετε; Διαβάστε λίγο ακόμα να μας πείτε αν συμφωνείτε μαζί μας.

Απομόνωση, μοναξιά, να είσαι μόνος σου – αυτές οι λέξεις γίνονται συναφείς με την ανάπτυξη και την πρόοδο. Δίνουν έμφαση σε μια βαθύτερη κατανόηση όχι απλά του περιβάλλοντος, αλλά ακόμα και της πιο σημαντικής αξίας – να βρίσκεις τον εαυτό σου στο παρόν.

Θα τολμήσουμε να σας ρωτήσουμε, λοιπόν:

Ποιος είσαι; Πού είσαι; Τι κάνεις ακριβώς; Γιατί;

Για να το ανακαλύψεις, σου προτείνουμε τα εξής: παραιτήσου ή πάρε άδεια από τη δουλειά σου και αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε ένα μέρος.

Αν ταξιδέψεις μόνος σου θα βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις σε κάθε αθεμελίωτη σκέψη σου. Είναι ο δικός σου κόσμος. Είναι η δική σου περιπέτεια.

1. Υπευθυνότητα

Βασική γνώση σου: να κρατάς τη ζωή σου στα χέρια σου και να έχεις την ελευθερία και την ωριμότητα να την πλάσεις με βάση τις δικές σου επιθυμίες.

Η ευθύνη κουβαλά το περισσότερο βάρος, την ποιότητα της προσωπικότητας που ενθάρρυνε εσένα – τον ταξιδιώτη – να έρθει σε αυτό το σημείο εξαρχής.

Την ημέρα που λαμβάνουμε την ευθύνη για τον εαυτό μας, η ζωή μας ξεκινά ν’ αλλάζει.

Παρατηρούμε πόσο υπεύθυνοι είμαστε για όσα κάνουμε – κάθε σκέψη, λέξη, δράση και αίσθημα. Η αποδοχή της ευθύνης για τη ζωή μας μάς παρέχει τη δύναμη ν’ αλλάξουμε. Γινόμαστε οι καλλιτέχνες της ζωής μας.

«Γιατί να κρίνω τον εαυτό μου ως το κοπίδι, όταν μπορώ να είμαι ο καλλιτέχνης;»

Friedrich von Schiller

2. Βασίζεσαι στον εαυτό σου

Με την υπευθυνότητα, αρχίζεις να σέβεσαι και να δίνεις άλλη διάσταση στον τρόπο που ζεις. Έχεις αρχίσει να βασίζεσαι στον εαυτό σου.

Δες το σαν να επιπλέεις μετά από ένα άλμα στον αέρα. Είναι η αίσθηση της ελαφρότητας και της ευχαρίστησης. Είναι η χαρά του κατορθώματος που ξεπερνά όλες τις σκέψεις που σε κρατούν πίσω.

3. Ανεξαρτησία

Καλωσόρισες στην ανεξαρτησία, τώρα που κατεβαίνεις και αγγίζεις το έδαφος για να αρχίσεις να τρέχεις. Τώρα δεν έχεις τίποτα, παρά τον εαυτό σου.

Ζεις ανεξάρτητος. Δε ζητάς τίποτα από τον εαυτό σου παρά ευτυχία. Τίποτα εξωτερικό και ψεύτικο.

Από την αρχή, είσαι ήδη μόνος σου. Όπως όταν ήσουν έμβρυο. Και τώρα ταξιδεύεις, με αυτή τη μοναξιά που σου αρέσει και επιτρέπεις στον εαυτό σου και μόνο σε αυτόν να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για εσένα: τι να φας, πού να κοιμηθείς, ποιο τρένο να πάρεις και σε ποιο σταθμό να σταματήσεις.

4. Τι σου αρέσει και τι όχι

Μέσα από αυτά τα στάδια προόδου της πνευματικής, σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής ανάπτυξης, ο ταξιδιώτης ανακαλύπτει τι του αρέσει και τι όχι.

Το να ταξιδεύεις μόνος σου μπορεί να αντέξει τη μοναξιά ώστε να βγεις από τα παιχνίδια της κοινωνίας. Σε απαλλάσσει από κάθε είδους προσδοκία. Δε χρειάζεται να ακούσεις κανέναν. Δε χρειάζεται να καλύψεις τις ανάγκες κάποιου. Δεν έχεις προγράμματα, ραντεβού, συναντήσεις ή προθεσμίες.

Είσαι μόνο εσύ. Αρχίζεις να θυμάσαι ποιος είσαι, ποια στοιχεία και συστατικά της ζωής απολάμβανες περισσότερο και ποια λιγότερο. Έπειτα, χωρίς δισταγμό (πρέπει να σταματήσεις επιτέλους!), γατζώνεσαι σε όσα σου αρέσουν και απορρίπτεις όσα δε σου αρέσουν.

5. Συναισθήματα

Τα συναισθήματα είναι ένας συνδυασμός του μυαλού και του σώματος που σου στέλνει μηνύματα. Σου λένε σε ποιο επίπεδο είσαι σωματικά και συναισθηματικά. Σε ενημερώνουν για το πού πρέπει να βρεθείς, ώστε να είσαι υγιής και πλήρης.

Με τη γνώση του τι σε εξιτάρει και τι όχι, σου προκαλούνται συναισθήματα. Δεν είναι του φίλου σου ή του συγκατοίκου σου ή του αγαπημένου σου, όσο κι αν εύχεσαι να ήταν. Αυτά τα άτομα δεν είναι εδώ. Είσαι μόνος σου.

«Κανένας από εμάς δε θα καταφέρει τίποτα τέλειο ή επιβλητικό παρά όταν ακούσει αυτό το ψίθυρο που ακούγεται μόνο σε αυτόν».

Ralph Waldo Emerson

6. Αντιδράσεις

Η όραση του ταξιδιώτη καθαρίζει όταν ξεφεύγει από τη ρουτίνα και την καθημερινή ζωή. Περισσότερο ζούμε στο παρελθόν ή στο μέλλον. Δε σταματάμε για να δούμε και να ζούμε στο παρόν – το δικό μας παρόν.

Πράγματι, είναι ένα δώρο και να αφήνουμε αυτό το δώρο να φεύγει συνέχεια σημαίνει ότι χάνουμε την ομορφιά της μέρας, την ώρας, του λεπτού, του δευτερόλεπτου. Δε θα γυρίσουν ποτέ πια πίσω.

Τα μοτίβα και οι αντιδράσεις μας απέναντι σε αυτά είναι αυτά που μας εμποδίζουν απ’ το να ζούμε και να συμμετέχουμε στην ομορφιά που μας έχει δοθεί. Με τη συνεχή γνώση, μπορούμε να εμποδίσουμε τον εαυτό μας απ’ το να πέφτει σε παλιές συνήθειες και ξεπερασμένους τρόπους.

7. Η ανάλυση του παρελθόντος

Είσαι μόνος σου. Έχεις αυτή την απομόνωση που σε κάνει να παρατηρείς τις σκέψεις σου. Γι’ αυτό, βυθίζεσαι στο παρελθόν και σκέφτεσαι μαθήματα που έχεις ξεχάσει, καταπιεσμένα συναισθήματα, τα πάντα. ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Αυτές οι στιγμές ανάλυσης του παρελθόντος σου επιτρέπουν να θεραπεύσεις ανοιχτές πληγές και να ξεπεράσεις κάθε πόνο που κουβαλάς πάνω σου σήμερα.

Ο ταξιδιώτης που περνά από αυτή τη διαδικασία, μπορεί να ενωθεί με κάποιον άλλον και να αναπτύξουν μια ώριμη σχέση, μια πιο φυσική και αθεράπευτα στοργική προς όφελος και των δύο μερών.

8. Όνειρα για το μέλλον

Το μέλλον είναι ο παιδότοπος των ονείρων σου. Είναι φαντασία ελεύθερη από κάθε οικοδόμημα σχεδιασμένο από το παρελθόν και δε φαίνεται στο παρόν.

Είπαμε για το παρελθόν, για το παρόν και τώρα πηδάμε στην ευρύτητα του μέλλοντος. Εδώ κείτονται οι απεριόριστες δυνατότητες. Το μέλλον δεν έχει όρια.

Όσο ταξιδεύεις μόνος σου, δες το μέλλον ως όλα και τίποτα. Είναι ο άδειος σου καμβάς και δεν υπάρχει καλύτερη ώρα από το να ζεις με ελπίδες, όνειρα και δυνατότητες. Επομένως, ξεκίνα το ταξίδι σου και γράψε, ζωγράφισε, μουτζούρωσε και πειραματίσου με ό,τι επιθυμεί η καρδιά σου, χωρίς να έχει σημασία πόσο εγωιστικό ή μη είναι.

Είναι ο νόμος της Έλξης – το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να ζητάς, να πιστεύεις και μετά να ευγνωμονείς που έλαβες.

9. Να νοιάζεσαι για τον εαυτό σου

Τα παραπάνω 8 βήματα δεν είναι αυστηρά. Δεν είναι κανόνες ή οδηγίες. Είναι απλές ιδέες σ’ έναν κόσμο απέραντης δυνατότητας και ατελείωτης ποικιλίας.

Ωστόσο, με μια ματιά θα έλεγες ότι είναι τα βήματα για ένα προοδευτικό ταξίδι, που μπορεί να γίνει οπουδήποτε, οποτεδήποτε και από οποιονδήποτε. Πάντως, ένα προσωπικό ταξίδι είναι καλύτερο να γίνεται ήσυχα και ήρεμα.

Το σόλο ταξίδι εξάλλου σου επιτρέπει άνετα αυτή την ενδοσκόπηση. Να νοιάζεσαι για τον εαυτό σου, για να προχωρήσεις.

10. Πώς ν’ αγαπάς

Το φινάλε είναι να αγαπάς τον εαυτό σου. Όταν ζεις με αγάπη, κάθε σκέψη, λέξη, δράση και συναίσθημα εκπέμπουν αυτό ακριβώς – την αγάπη.

Ταξιδεύοντας, ο ταξιδιώτης καταλαβαίνει την καρδιά του και εκφράζει ό,τι αυτή του λέει. Και πάντα του λέει την αλήθεια. Είσαι η αγάπη που αρχικά αναζήτησες, είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι.

«Είσαι το μυστήριο που αναζητάς να γνωρίσεις»

Joseph Campbell

Ελπίζουμε να σε πείσαμε τώρα γιατί πρέπει να ταξιδέψεις μόνος. Αν όχι, ξέρεις πού να μας βρεις.

Σχόλια