Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, οι νεαροί Larry Page και Sergey Brin, συμφοιτητές στο Stanford, ιδρύουν στην Καλιφόρνια την Google.Inc..

Σήμερα, δεν είναι πλέον ξεκάθαρο εάν η Google προσαρμόζεται στις ανάγκες της τεχνολογίας και της εποχής ή εάν αυτές προσαρμόζονται στις ιδέες της για τον κόσμο και την εξέλιξή του.

Καλώς ή κακώς, για τους φίλους αλλά και για τους εχθρούς της, η Google έχει κυριολεκτικά κυριαρχήσει στον πλανήτη και εξαπλώνεται διαρκώς προς όλες τις κατευθύνσεις, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά εξαγοράζει (από το 2010 και έπειτα) 2 εταιρίες τον μήνα. Σημαντικότερες αυτών η Pyra Labs (η εταιρία που ίδρυσε το Blogger), η Keyhole (εταιρία ψηφιακής χαρτογράφησης που εξελίχθηκε αργότερα στο Google Earth) και τελευταία, το Youtube.

Πιστεύω λοιπόν ότι -είτε την αγαπάτε είτε τη μισείτε- θα βρείτε, όπως κι εγώ, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και γαργαλιστικές τις παρακάτω λεπτομέρειες γύρω από τον κόσμο της συγκεκριμένης εταιρίας, αυτές που κάνουν τη διαφορά…

1. Ο “πρόγονος” της Google, δηλαδή η αρχική μηχανή αναζήτησης που ανέπτυξαν οι κατασκευαστές της, ονομαζόταν BackRub.


Google

2. Οι developers προσπάθησαν το 1999 (ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της) να πουλήσουν τη νεοσυσταθείσα εταιρία τους έναντι 1 εκατομμυρίου δολαρίων, καθώς δεν ήταν το όνειρό τους να αναμειχθούν στον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε…

 

3. Κάθε δευτερόλεπτο πραγματοποιούνται 2 εκατομμύρια αναζητήσεις στη μηχανή αναζήτησης της Google.

google

4. H Google είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα site του κόσμου.

 5. Το 2014, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, συμπεριλήφθηκε στη λίστα των επιχειρήσεων με τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στην Αμερική, από το περιοδικό Fortune.

Οι ιδρυτές της θεωρούν πως η επιλογή εργαζομένων μέσα από τεστ και GPA’s (Grade Point Average = αμερικάνικες ακαδημαϊκές πιστωτικές μονάδες) δεν έχει καμία αξία. Το 14% των εργαζομένων της δεν έχει πάει ποτέ στο Πανεπιστήμιο.

Για κάθε εργαζόμενο που πεθαίνει – από οποιαδήποτε αιτία- η Google καταβάλλει στους συζύγους το μισό μισθό του εκλιπόντος κάθε μήνα για 10 χρόνια, και στα παιδιά τους το ποσό των 1000 δολαρίων μηνιαίως μέχρι να γίνουν 19 ετών.

 

Google

6. Το όνομά της προέρχεται από μια παράφραση της λέξης googol που χρησιμοποιείται για να περιγραψει τον αριθμό 1 συνοδευόμενο από 100 μηδενικά, συμβολίζοντας παράλληλα το όραμα των ιδρυτών της για την ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας απεριορίστων δυνατοτήτων.

7. Η ιστοσελίδα της Google είναι δυνατόν να μεταφραστεί στη γλώσσα των Klingons από το Star Trek.

 

8. Ο ιστότοπος (domain) googlesucks.com είναι κατοχυρωμένος από την ίδια τη Google.

 

9. Μία μόνο αναζήτηση στην Google απαιτεί περισσότερη υπολογιστική δύναμη από όση χρειάστηκε για να ταξιδέψει το Apollo 11 στο φεγγάρι.

google

 

10. Τέλος, η βάση δεδομένων του Google Earth ξεπερνάει τα 20 Petabytes (1 Pb = 1.000.000.000.000 bytes)

Το Google Earth μάλιστα προσφέρει τη δυνατότητα να περιηγηθείτε και κάτω από το νερό, δίπλα σε φάλαινες, ναυάγια και κοραλλιογενείς υφάλους.

 

Google

 

 

Θα μπορούσα να γράψω ακόμη πολλά αλλά προτιμώ να εξάψω τη φαντασία σας παρά να σας κάνω να βαρεθείτε. Υπάρχουν πάντως ακόμη πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες γύρω από αυτή την εταιρία – κολοσσό. Προς το παρόν, απολαύστε ένα ακόμη υπέροχο Google Doodle:

 

Google

Το doodle του Αστέριου Ρέυνικ, νικητή του διαγωνισμού Doodle 4 Google για το 2013

 

 

 

Σχόλια