Επιμέλεια: Μαρίνα Κυβελέα

Οι άνθρωποι έχουμε πολλά είδη συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα βιώνουμε μια σειρά από συναισθήματα, από χαρά σε λύπη και από ακραία χαρά στην κατάθλιψη!

Το σώμα μας κωδικοποιεί τα συναισθήματα

Κάθε ένα από τα συναισθήματα δημιουργεί μια διαφορετική «δόνηση» στο σώμα. Εξάλλου, το σώμα μας απελευθερώνει διαφορετικές χημικές ουσίες ανάλογα με αυτό που βιώνουμε, που μας κάνουν χαρούμενους. Κάθε χημική ουσία χρησιμεύει στο να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο περιβάλλον στο σώμα μας.

Για παράδειγμα, εάν ο εγκέφαλος απελευθερώσει σεροτονίνη , ντοπαμίνη ή ωκυτοκίνη, αισθανόμαστε καλά και χαρούμενοι. Αντίθετα, εάν το σώμα μας απελευθερώσει κορτιζόλη σε περίοδο άγχους, θα βιώσουμε ένα εντελώς διαφορετικό συναίσθημα, που συνδέεται περισσότερο με εσωτερική πάλη σε κατάσταση επιβίωσης.

Τι γίνεται όμως όταν σκεφτόμαστε αρνητικά όλη την ώρα, ή όταν η πορεία της σκέψης μας είναι θετική;

Ας ανακαλύψουμε πώς αυτές οι θέσεις επηρεάζουν το ίδιο μας το σώμα!

Positive V.S. Negative

Επικρατεί η δυαδικότητα στον κόσμο μας; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αφού ξοδεύουμε πολύ χρόνο προκειμένου να ορίσουμε ή να διαχωρίσουμε τι μπορεί να θεωρηθεί θετικό και τι αρνητικό. Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο και όπως ορίζουμε τι εστί ή τι θα έπρεπε να είναι, αρχίζουμε να έχουμε τα αποτελέσματα αυτής της αναζήτησης διαθέσιμα στον κόσμο μας!

Έχετε ποτέ προσέξει ότι κάποιος που οδηγεί μπορεί να χάσει την προσοχή του, να θυμώσει και ξαφνικά να νιώθει αρνητικά, υποτονικά και σε κακή διάθεση; Λαμβάνοντας υπόψη όμως ότι κάποιος άλλος μπορεί να αποσπαστεί απο την οδήγηση και απλά να τραβήξει το φρένο και να προχωρήσει την ημέρα τους σα να μη συνέβη τίποτε, σε αυτή τη περίπτωση την ίδια εμπειρία ο ένας τη βλέπει ως αρνητική , ενώ ο δεύτερος όχι.

Οπότε, τα πράγματα δεν είναι εγγενώς θετικά ή αρνητικά. Είναι στο χέρι μας (στην οπτική μας) ποια πράγματα θα ορίσουμε ως θετικά ή αρνητικά και θα προσαρμόσουμε την διάθεση μας σε αυτά κατά τον ανάλογο τρόπο!

 

Σταματήστε τις εντυπώσεις όσο είναι καιρός!

Αφού το σκεφτείτε για μια στιγμή, ίσως συνειδητοποιήσετε ότι στην ουσία δεν χωρίζονται οι εμπειρίες και σε θετικές και αρνητικές παρα μόνο όταν τις ορίσουμε εμείς! Ουσιαστικά, ο τρόπος που εκλαμβάνουμε μια εμπειρία ή κατάσταση ασκεί μια “εξουσία” στο πώς θα νιώσουμε όταν αυτή συμβεί και κατά συνέπεια στον τρόπο που το σώμα μας θα αντιδράσει σε όλο αυτό.

«Αν κάποιος ευχηθεί καλή υγεία, πρώτα πρέπει να ρωτήσει τον εαυτό του εάν είναι έτοιμος να αποδεσμευτεί από τους λόγους που συνοδεύουν την αρρώστια του.
Μόνο τότε είναι πιθανόν να βοηθηθεί.»

[Ιπποκράτης]

Ψυχοσωματική σύνδεση

Η σύνδεση μεταξύ μυαλού και σώματος είναι πολύ ισχυρή και παρόλο που δεν είναι ορατή σε πρώτο επίπεδο, η επιρροή που μπορεί να έχει το μυαλό στην φυσική μας υγεία είναι προφανής! Τα συναισθήματα μας σε συνάρτηση με τις εμπειρίες μας είναι ουσιαστικά η ενέργεια και ως εκ τούτου μπορούν να αποθηκευτούν στην κυτταρική μνήμη του σώματος.

Είχατε ποτέ κάποια εμπειρία στη ζωή που σας προξένησε ένα συναισθηματικό στίγμα ή πόνο σε κάποιο μέρος του σώματός σας; Σχεδόν σαν να μπορείτε ακόμη να νιώσετε το ίδιο με αυτό που συνέβη;

Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο ότι στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας υπάρχει ακόμη “φυλαγμένη” η ενέργεια η οποία πηγάζει από εκείνη την εμπειρία ή κατάσταση.

Έχεις τη δύναμη!

Ο Ντέιβιντ Σουζούκι έγραψε στο έργο του The Sacred Balance”: “Οι μικροεκπνοές λόγω μειωμένης αναπνοής προέρχονται από εκφράσεις θυμού, μίσους και φθόνου που περιέχουν τοξίνες! Όταν αυτές βρίσκονται συσσωρευμένες για πάνω από μια ώρα, είναι ικανές να σκοτώσουν 80 ινδικά χοιρίδια!”

Μπορείτε τώρα να φανταστείτε την ζημιά που κάνετε στο σώμα σας όταν μένετε με τα αρνητικά αισθήματα ή σε μια απροσδιόριστη συναισθηματική κατάσταση;

Θυμηθείτε, όλοι έχουμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε το οτιδήποτε μας προβληματίζει.

Σχόλια