Άλλη μία ποδοσφαιρική σεζόν ξεκίνησε πριν λίγες μέρες. Τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα άρχισαν από τα μέσα Αυγούστου, τα προκριματικά του Champions League και του Europa League ολοκληρώθηκαν και πλέον είμαστε επίσημα σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς. Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή να δούμε τις δέκα καλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού, τουλάχιστον από τη σκοπιά του πόσο εντυπωσιακές ή αναπάντεχες ήταν, από τα λεφτά που δαπανήθηκαν και φυσικά από την προοπτική επιτυχίας του παίκτη στη νέα του ομάδα.

10. Πέτρ Τσέχ (Από Τσέλσι σε Άρσεναλ)

Ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να αλλάξει φανέλα και παραστάσεις το φετινό καλοκαίρι. Ο Πετρ Τσέχ, μετά από 11 ποδοσφαιρικές σεζόν και πάνω από 400 συμμετοχές με τη φανέλα της Τσέλσι άλλαξε γειτονιά και αποφάσισε να ενταχθεί στην Άρσεναλ υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ, για 15 εκατομμύρια ευρώ. Ο 32χρόνος Τσέχος είχε μόλις έξι συμμετοχές στο Αγγλικό Πρωτάθλημα καθώς έχασε τη θέση του βασικού στην Τσέλσι από τον Τίμπο Κουρτουά και στην  Άρσεναλ βρήκαν επιτέλους έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα που θα αποτελέσει σίγουρα βαρόμετρο για την πορεία της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις.

μεταγραφές

9. Μόργκαν Σναιντερλέν ( Από Σαουθάμπτον σε Μάντσεστερ Γιουν.)

Το φετινό καλοκαίρι, η Μάντσεστερ του Λουίς Φαν Χάαλ ξόδεψε πολλά εκατομμύρια ευρώ με σκοπό να επανέλθει στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος και να κάνει μία πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη. Ανάμεσα στους Σβαινστάιγκερ, Νταρμιάν, Ρομέρο και Μαρσιάλ ξεχώρισαν αναμφίβολα οι μεταγραφές των Ντεπάι (που θα δούμε πιο κάτω) και του Σναιντερλέν. Ο Γάλλος εξαιρετικός box to box μέσος έκανε άλλη μία πολύ καλή χρονιά στη Σαουθάμπτον, όντας ο ηγέτης και ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Έτσι, οι προτάσεις δεν άργησαν να έρθουν και η Μάντσεστερ ήταν τελικά αυτή που κέρδισε το ναι της Σαουθάμπτον και την υπογραφή του παίκτη, με περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ.  Ο 26χρονος μέσος αναμένεται να δώσει άλλο αέρα στο κέντρο των Κόκκινων Διαβόλων, και σίγουρα θα δώσει πολλές λύσεις τόσο στον αμυντικό τομέα, όσο και στην επίθεση, οργανώνοντας και σκοράροντας.

μεταγραφές

8. Αρντά Τουράν (Από Ατλέτικο Μαδρίτης σε Μπαρσελόνα )

Η Μπαρσελόνα ήταν αναμφίβολα η κορυφαία ομάδα της περσινής σεζόν, καθώς κατέκτησε το Τρεμπλ και ήταν η απόλυτη κυρίαρχος σε Ισπανία και Ευρώπη. Οι Καταλανοί – και λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών που τους έχει επιβληθεί από την Φίφα- δε κινήθηκαν δυναμικά στο φετινό μεταγραφικό παζάρι. Η φυγή του αρχηγού Τσάβι άφησε ένα σημαντικό κενό στο κέντρο, και έτσι η Μπαρσελόνα κυνήγησε και απέκτησε τον Αρντά Τουράν από την Ατλέτικο Μαδρίτης για 35 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τούρκος είναι ένας πολυσύνθετος και ολοκληρωμένος μέσος που μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία σε όλες τις θέσεις του κέντρου αλλά και πλάγια στην επίθεση, ένα εργαλείο απαραίτητο για μία ομάδα του επιπέδου της Μπαρσελόνα. Θα μπορεί να παίξει από τον Ιανουάριο και μετά – όπως και η έτερη μεταγραφή της Μπάρσα, ο Βιδάλ- και σίγουρα θα δώσει πολύτιμες λύσεις και ανάσες στην δύσκολη σεζόν που έρχεται.

μεταγραφές

7. Ντάγκλας Κόστα ( Από Σαχτάρ Ντόντεσκ σε Μπάγερν Μονάχου )

Η Μπάγερν Μονάχου, όπως και κάθε χρόνο, έκανε κάποιες σπουδαίες και δαπανηρές μεταγραφές το φετινό καλοκαίρι. Ο Ντάγκλας Κόστα κόστισε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ στους Βαυαρούς, όμως σε λίγα χρόνια μπορεί αυτά τα χρήματα να φαίνονται λίγα . Ο 24χρονος Βραζιλιάνος είναι ένας εξαιρετικός, ταχύτατος εξτρέμ, με ευχέρεια στην ντρίπλα και στο σκοράρισμα και ήρθε στο Μόναχο ως αντικαταστάτης του Φράνκ Ριμπερί που αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα τραυματισμών. Ήδη, στα πρώτα ματς των πρωταθλητών Γερμανίας έχει ξεχωρίσει με το ταλέντο και τις ικανότητές του, και δε θα αργήσει σίγουρα η στιγμή που θα καθιερωθεί τόσο στην Εθνική Βραζιλίας, όσο και ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη.

μεταγραφές

6. Πέδρο (Από Μπαρσελόνα σε Τσέλσι )

Ίσως η αρπαγή του καλοκαιριού. Μετά από επτά χρόνια στην πρώτη ομάδα της Μπαρσελόνα, όπου κατέκτησε όσους τίτλους θα μπορούσε να διεκδικήσει ένας ποδοσφαιριστής στη καριέρα του ( 20 τρόπαια σήκωσε με την μπλαουγκράνα φανέλα ), ο Πέδρο αποφάσισε να φύγει από την Ισπανία και να υπογράψει στη Τσέλσι και να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο 28χρονος εξτρέμ είδε πέρσι τον χρόνο συμμετοχής του να μειώνεται δραματικά, καθώς η τριάδα Μέσι- Σουάρες- Νειμάρ ήταν τρομερή και διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά της, οπότε ήταν δύσκολο να σπάσει. Ο ίδιος ήθελε να αγωνίζεται πιο πολύ και αναζητούσε μία νέα πρόκληση στην καριέρα του και η Μπαρσελόνα τον άφησε να φύγει με 30 εκατομμύρια ευρώ, με την Τσέλσι να προλαβαίνει στο νήμα τον Φαν Χάαλ και την Μάντσεστερ. Ο Ισπανός αναμένεται να δώσει πολύτιμες βοήθειες και εμπειρία στην Τσέλσι και θα γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Μουρίνιο.

μεταγραφές

5. Αρτούρο Βιδάλ (Από Γιουβέντους σε Μπάγερν Μονάχου )

Νταμπλ στην Ιταλία, τελικός Τσάμπιονς Λιγκ, νικητής του Κόπα Αμέρικα και MVP της Χιλής στη πορεία προς το τρόπαιο. Η περασμένη χρονιά ήταν εξαιρετική για τον Αρτούρο Βιδάλ, τόσο στη Γιουβέντους όπου μαζί με Πίρλο, Πογκμπά και Μαρκίζιο έφτιαξε μία πολύ καλή τετράδα στο κέντρο όσο και στην Εθνική Χιλής που μαζί με τον Σάντζες ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στο θρίαμβο της La Roja στο Κόπα Αμέρικα. Ο ίδιος έψαχνε μία νέα πρόκληση στη καριέρα του και ο Πεπ Γκουαρδίολα τον αντικαταστάτη του Σβαινστάιγκερ που θα πλαισιώσει του Αλόνσο, Τιάγκο, Μαρτίνεθ και Λάμ στο κέντρο της Μπάγερν Μονάχου. Ο γάμος λοιπόν μεταξύ των δύο δεν άργησε να έρθει και ο Χιλιανός μέσος ήδη έχει καπαρώσει τη θέση του βασικού και έχει θέσει ως στόχο το τρεμπλ.

μεταγραφές

4. Άνχελ Ντι Μαρία (Από Μάντσεστερ Γιουν. σε Παρί Σέν Ζερμέν )

Λίγους μήνες πριν, τη χρονιά που η Ρεάλ έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης και στη περίφημη “Decima” , ο Άνχελ Ντι Μαρία ήταν ένας από τους στυλοβάτες της ομάδας και δίκαια συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου. Εκείνο το καλοκαίρι η διοίκηση της Ρεάλ έκρινε – κακώς- πως έπρεπε να τον πουλήσει, και όταν ήρθε η προσφορά της Μάντσεστερ αμέσως είπε το ναι. Όμως, στους Κόκκινους Διαβόλους ο Αργεντίνος δε προσαρμόστηκε ποτέ στις απαιτήσεις του Αγγλικού Πρωταθλήματος και του Λουίς Φαν Χάαλ και η παρουσία του στο Νησί θεωρήθηκε αποτυχημένη. Έτσι, οι Άραβες της Παρί Σεν Ζερμέν άρπαξαν την ευκαιρία και δαπάνησαν περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ για να προσθέσουν τον Ντι Μαρία δίπλα στους Ιμπραίμοβιτς, Καβάνι, Λόυκας, Λαβέτσι, Ματουιντί, Βεράτι και Τιάγκο Σίλβα μεταξύ άλλων, σε ένα πολύ ποιοτικό και γεμάτο ρόστερ που στόχο έχει πλέον – εκτός από το Νταμπλ στη Γαλλία- και την υπέρβαση στην Ευρώπη. Σίγουρα, ο Ντι Μαρία θα βοηθήσει πολύ σε αυτή τη κατεύθυνση, ενώ θέλει να αποδείξει πως συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου.

μεταγραφές

3. Κέβιν Ντε Μπρούιν ( Από Βόλφσμπουργκ σε Μάντσεστερ Σίτι )

Η πιο ακριβή και ίσως η πιο ουσιαστική μεταγραφή του καλοκαιριού. Οι διοικούντες της Μάντσεστερ Σίτι αποφάσισαν αυτό το καλοκαίρι να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα και απέκτησαν τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου τον εξαιρετικό Κέβιν Ντε Μπρούιν από τους δευτεραθλητές Γερμανίας. Ο Βέλγος είναι ένας φοβερός οργανωτής, ένα δεκάρι που μπορεί να μαρκάρει, να μοιράσει το παιχνίδι, να σκοράρει και να δώσει πολλές ασιστ, έτοιμα γκολ που είναι απαραίτητα στο υψηλότερο επίπεδο. Στη Βόλφσμπουργκ ήταν όλη η ομάδα, ο ηγέτης ενός πολύ καλού συνόλου. Στη Σίτι, θα προστεθεί σε μία εντεκάδα γεμάτη ποιότητα και μία από τις κορυφαίες μεσοεπιθετικές γραμμές στον κόσμο, με παίκτες όπως ο Αγκουέρο, ο Σίλβα, ο Τουρέ και ο νεοφερμένος επίσης Στέρλινγκ. Ο Βέλγος έχει όλα τα φόντα να κατακτήσει τίτλους και να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο για πολλά χρόνια.

μεταγραφές

2. Ραχίμ Στέρλινγκ (Από Λίβερπουλ σε Μάντσεστερ Σίτι )

Το σήριαλ του καλοκαιριού, που ευτυχώς ολοκληρώθηκε νωρίς. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ μετά από 4 χρόνια στη Λίβερπουλ, αποφάσισε να μην ανανεώσει με τον ιστορικό σύλλογο λόγω έλλειψης φιλοδοξιών και στόχων. Ο 20χρόνος βραχύσωμος εξτρέμ μετά από πολλές συζητήσεις και κατακραυγές από τους φιλάθλους της Λίβερπουλ εξαιτίας των – υπερβολικών όντως- οικονομικών απαιτήσεών του, αποχώρησε για τους μπλε της Μάντσεστερ, οι οποίοι ξόδεψαν περίπου 70 εκατομμύρια για να τον αποκτήσουν και να του δώσουν με τη φανέλα με το νούμερο 7. Ο Στέρλινγκ θεωρείται το νέο μεγάλο αστέρι του Αγγλικού ποδοσφαίρου και είναι ένα από τα καλύτερα wonderkids παγκοσμίως, με αρκετή εμπειρία για την ηλικία του και τρομερές προοπτικές εξέλιξης και βελτίωσης. Ο τεχνικός της Σίτι, Μανουέλ Πελεγκρίνι έδειξε ήδη από τα πρώτα ματς πως θέλει να τον κάνει έναν από τους ηγέτες της ομάδας, και οι πρώτες του εμφανίσεις με τη φανέλα των Πολιτών δικαιολογούν απόλυτα αυτή του την απόφαση και τα λεφτά που δαπανήθηκαν από τους Άραβες ιδιοκτήτες της ομάδας. Οι παλιοί Αγκουέρο, Σίλβα και Τουρέ μαζί με τους νέους Ντε Μπρούιν και Στέρλινγκ αναμένεται να συνθέσουν μια τρομερή πεντάδα που θα δώσει τεράστια ώθηση και δυναμική στη Μάντσεστερ Σίτι.

μεταγραφές

1.  Μέμφις Ντεπάι (Από Αιντχόβεν σε Μάντσεστερ Γιουν. )

Και ναι, η καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού είναι ο Μέμφις Ντεπάι. Δεν είναι σίγουρα το μεγαλύτερο όνομα σε αυτή τη λίστα, ούτε η πιο δαπανηρή μεταγραφή – καθώς κόστισε 30 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά έχει σίγουρα τη μεγαλύτερη προοπτική, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό, καθώς από τη δική του αγωνιστική εξέλιξη θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η πορεία της νέας του ομάδας. Ο Μέμφις, λοιπόν, είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο και ταλαντούχο εξτρέμ στην ηλικία του παγκοσμίως. Τον μάθαμε από τις τρομερές χρονιές που έκανε στην- συνηθισμένη να βγάζει παικταράδες από τις ακαδημίες της- Αιντχόβεν, και κυρίως από το περσινό Μουντιάλ της Βραζιλίας, οπού ξεκίνησε βασικός στα περισσότερα ματς και έδωσε δείγματα του σπουδαίου ταλέντου του. Είναι ταχύς, φοβερός στις μονομαχίες “ ένας με έναν “, σκοράρει, δημιουργεί, μαρκάρει. Παρά το νεαρό της ηλικίας του πήρε το ιστορικό νούμερο 7 των Κόκκινων Διαβόλων και έδειξε πως θέλει να γίνει ο ηγέτης και το σημείο αναφοράς της ομάδας. Και αν κρίνουμε από τις πρώτες του εμφανίσεις και τα πεπραγμένα του στο Football Manager όπου είναι το πουλέν και ο αγαπημένος παίκτης όλων μας, τότε δε θα αργήσει να τα καταφέρει.

μεταγραφές

 

Σχόλια