Οι μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. μπορεί να φαίνονται άπιαστο όνειρο, αλλά με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις διαδικασίες είναι στο χέρι σου!

Αν ενδιαφέρεσαι για σπουδές στις Η.Π.Α. υπάρχουν περισσότερα από 2.000 πανεπιστήμια που προσφέρουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου Master`s και Ph.D. Για την απόκτηση του διπλώματος Master`s απαιτούνται τουλάχιστον 1-2 έτη ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο και την επιστημονική κατάρτιση του φοιτητή, ενώ για το διδακτορικό (Ph.D) απαιτούνται τουλάχιστον 3 χρόνια σπουδών μετά το Master`s.

Το μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master’s) απονέμεται με την συμπλήρωση συγκεκριμένου αριθμού διδακτικών μονάδων (credits) μετά από ένα ή δύο χρόνια πλήρους φοίτησης. Υπάρχουν κυρίως δύο είδη προγραμμάτων: α) τα ακαδημαϊκά Master’s και β) τα επαγγελματικά Master’s.

Τα ακαδημαϊκά Master’s περιλαμβάνουν το Master of Arts/M.A. και το Master’s των Επιστημών (Master of Science/M.S.), που συνήθως απονέμονται στις θετικές επιστήμες και τις ανθρωπιστικές σπουδές. Τα επαγγελματικά Master’s παρέχονται από τις επαγγελματικές σχολές ενός πανεπιστημίου και οδηγούν απευθείας από το πτυχίο Bachelor’s σε συγκεκριμένο επάγγελμα (Μ.Β.Α., LLM, M.S.W., M.Ed., M.F.A., M.Arch. κ.α.).

Βασικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών

  • Ακαδημαϊκό υπόβαθρο.

Ο καλός βαθμός πτυχίου (Bachelor’s), αλλά και η υψηλή βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που σχετίζονται με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην αποδοχή του υποψηφίου. Η απόδειξη ερευνητικής δραστηριότητας ή σχετικής εργασιακής εμπειρίας και γενικότερα ένα καλό βιογραφικό σημείωμα αυξάνει την πιθανότητα επιλογής του υποψηφίου. Επίσης, απαραίτητη για την υποψηφιότητα είναι η εξέταση σε ένα τουλάχιστον από τα τεστ ακαδημαϊκών γνώσεων GRE/GRE subject ή GMAT.

  • Γνώση της αγγλικής γλώσσας

Απαιτείται η εξέταση των υποψηφίων σε τεστ γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως TOEFL, TSE, SAT I & II.

  • Εξασφάλιση οικονομικών πόρων κατά τη διάρκεια των σπουδών

Η απόδειξη για εξασφάλιση χρηματοδότησης είτε από προσωπικούς πόρους, είτε από υποτροφίες απαιτείται από τα Πανεπιστήμια κατά τις διαδικασίες εισαγωγής.

Οι φοιτητές που έχουν ανάγκη οικονομικής βοήθειας μπορούν συγχρόνως με την αίτησή τους για εγγραφή να κάνουν αίτηση στα Πανεπιστήμια και για υποτροφία. Τα αμερικανικά Πανεπιστήμια συνήθως χορηγούν στους ξένους φοιτητές περιορισμένο αριθμό θέσεων βοηθών καθηγητών ή ερευνητών με κριτήρια επιλογής κυρίως την ακαδημαϊκή επίδοση, τα εξαιρετικά αποτελέσματα στα τεστ (TOEFL, TSE, GRE, GMAT), τις συστατικές επιστολές, το βιογραφικό και το πλάνο σπουδών.

Επίσης το Ίδρυμα Fulbright χορηγεί υποτροφίες, οι οποίες εξασφαλίζουν ένα μέρος των εξόδων σε αμερικανικά ΑΕΙ καθώς και τα έξοδα ιατρικής κάλυψης και έξοδα ταξιδιού για ένα ακαδημαϊκό έτος και για όλους τους κλάδους μεταπτυχιακών σπουδών εκτός των ιατρικών ειδικοτήτων. Μέσω του Προγράμματος Fullbright, ενός διεθνούς προγράμματος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών των ΗΠΑ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν υποτροφίες ανάμεσα στις 6.000 που χορηγούνται κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το Ίδρυμα Fullbright για να ενημερωθούν ή να επικοινωνήσουν με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για ενδιαφερομένους

Δεδομένου ότι κάθε αμερικανικό Πανεπιστήμιο έχει τους δικούς του κανονισμούς, τις δικές του προϋποθέσεις και διαδικασίες εισαγωγής που ακολουθεί, κρίνεται απαραίτητη η προσεκτική ενημέρωση του ενδιαφερομένου – υποψήφιου. Όλη η προετοιμασία απαιτεί χρόνο και προσπάθεια εκ μέρους του και γι αυτό είναι αναγκαίος ο έγκαιρος προγραμματισμός.

  • Ιούνιος-Ιούλιος του προτελευταίου χρόνου της φοίτησης στην Ελλάδα

Επισκεφτείτε το Γραφείο Διασύνδεσης ή/και τα Γραφεία του Ιδρύματος Fulbright για πληροφορίες.

  • Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Γράψτε σε 10-20 Πανεπιστήμια ζητώντας τους πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών, τις αιτήσεις εγγραφής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τη στέγαση, τυχόν υποτροφίες κ.ά

  • Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος

Κάντε τις αιτήσεις για τα απαιτούμενα τεστ (SAT, TOEFL, GRE ή GMAT).

  • Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος

Δώστε τα αναγκαία τεστ και ενημερώστε τα αποτελέσματα να πάνε κατευθείαν στα Πανεπιστήμια της επιλογής σας.

  • Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος

Στείλτε τις αιτήσεις εγγραφής με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (π.χ. αντίγραφο πτυχίου και αναλυτικής βαθμολογίας, συστατικές επιστολές, βιογραφικό, πλάνο σπουδών κ.ά) αλλά και τις ειδικές αιτήσεις για χρηματική βοήθεια στα Πανεπιστήμια που θα διαλέξετε.

  • Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος

Επιλέξτε το Πανεπιστήμιο στο οποίο θέλετε να φοιτήσετε, επικοινωνήστε αμέσως για την αποδοχή σας. Απαντήστε επίσης σε όσα Πανεπιστήμια σας έχουν δεχτεί και δε θα πάτε.

  • Ιούνιος-Ιούλιος

Φροντίστε τις λεπτομέρειες για το ταξίδι σας, τη φοιτητική βίζα (χορηγείται από το Προξενείο της αμερικανικής Πρεσβείας), το συνάλλαγμα, τη στρατολογία και τη διαμονή σας στις Η.Π.Α.

  • Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Αρχή πανεπιστημιακών μαθημάτων.

Συμπληρωματικά μπορείτε να ενημερωθείτε από τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.fulbright.bg/en/p-US-Education-15/

Χρήσιμες διευθύνσεις στο Internet

Σπουδές στις Η.Π.Α. (Εκπαιδευτικό Σύστημα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Προγράμματα Σπουδών, Διάρκεια Προγραμμάτων):

Χρηματοδότηση για Σπουδές στις Η.Π.Α.(Υποτροφίες, χρηματική βοήθεια):

Rankings

Credential Evaluation

Personal Statement Writing

Εξετάσεις Γλώσσας – Ειδικές Εξετάσεις:

Φοιτητική Visa

Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα:

 

Πηγή

Σχόλια