Η επιστήμη διερωτάται αν τα φυτά τελικά μπορούν και αυτά να έχουν την αίσθηση του πόνου

H μελέτη των φυτών και άλλων μορφών ζωής στον πλανήτη είναι ένα φως που πέφτει σε φαινόμενα που ήξερε ήδη ο αρχαίος κόσμος. Τα πάντα στον πλανήτη μας είναι ζωντανά. Επειδή όμως ζουν σε διαφορετική μορφή από εμάς και έχουν διαφορετικές βιολογικές επεξεργασίες από εμάς, δε σημαίνει ότι αυτού του είδους οι ζωές δεν διαθέτουν συνείδηση ή ότι δεν μπορούν να σκεφτούν, να νιώσουν ή να αντιδράσουν.

Αν έλεγες σε κάποιον ότι τα φυτά μπορούν να νιώσουν πόνο, μπορεί να νόμιζαν ότι είσαι τρελός, αλλά η αλήθεια είναι – μια μεγάλη ποσότητα έρευνας έχει συντεθεί από ερευνητές των φυτών και η περισσότερη από αυτή δείχνει ξεκάθαρα πως τα φυτά έχουν κάποιες εξαιρετικές ικανότητες να αντιδρούν και να αισθάνονται τον κόσμο γύρω τους. Μερικοί ερευνητές των φυτών επιμένουν ότι ναι, τα φυτά είναι πανέξυπνα, μαθαίνουν, θυμούνται και ξανά, αντιδρούν. Οπότε, δεν είναι τόσο περίεργο να προτείνουμε ότι θα μπορούσαν να αισθάνονται και πόνο. Υπάρχουν, επίσης, μελέτες που προτείνουν ότι τα φυτά μπορούν να μάθουν από την εμπειρία.

«Έχουν τρόπους να συλλέγουν όλα τα αισθητηριακά δεδομένα που μαζεύουν στην καθημερινότητά τους… να τα ενσωματώνουν και να συμπεριφέρονται με τον κατάλληλο τρόπο ως απάντηση. Και το κάνουν αυτό χωρίς εγκέφαλο, γεγονός το οποίο, είναι απίθανο κατά έναν τρόπο, γιατί συμπεραίνουμε αυτόματα ότι χρειάζεσαι εγκέφαλο για να επεξεργαστείς την πληροφορία», σύμφωνα με τον Michael Pollan, συγγραφέα του «The Omnivore’s Dilemma» και «The Botany of Desire».

Τα φυτά απαντούν στα αναισθητικά. Όπως φαίνεται στο βίντεο παρακάτω, μπορείς να ταλαιπωρήσεις ένα φυτό μπορείς να το κάνεις με ένα ανθρώπινο αναισθητικό. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα φυτά μπορούν να παράγουν χημικές ενώσεις που είναι αναισθητικά για εμάς!

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά, αλλά και πάλι, πολλοί επιστήμονες είναι αρκετά απρόθυμοι να συμφωνήσουν ότι ναι, τα φυτά αισθάνονται τον πόνο. Από την άλλη μεριά, μερικοί επιστήμονες συμφωνούν με αυτό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατέχουν ευφυΐα, αλλά μάλλον εξαρτάται από το πώς ορίζουμε την ευφυΐα.

Ίσως κάθε είδους ζωή στη Γη να διαθέτει συνείδηση. Απλά επειδή δεν επικοινωνούμε με τον ίδιο τρόπο, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπεραίνουμε κατευθείαν ότι δεν υπάρχει τίποτα έξω. Κάθε είδους ζωή έχει αντίληψη, σκέφτεται, αντιδρά και αισθάνεται κατά κάποιο τρόπο. Υπάρχουν, ακόμα, και μερικές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ύπνωσης και αναδρομής, στις οποίες άνθρωποι ισχυρίζονται να έχουν προηγούμενες ζωές ως φυτά ή δέντρα, εκφράζοντας ότι υπήρχαν συνείδηση και αισθήματα, αλλά αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1968 στο International Journal of Parapsychology, ένας βετεράνος της CIA ισχυρίστηκε ότι θα έφερνε αποδείξεις ότι τα φυτά απαντούν στα συναισθήματα και στις σκέψεις του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά είναι στην πραγματικότητα τηλεπαθητικά. Το πείραμα είχε πράγματι ακριβείς αποδείξεις ότι τα φυτά νιώθουν πόνο.

Είτε νιώθουν πόνο είτε όχι τα φυτά, είναι ένα ενδιαφέρον θέμα και είναι πειράματα όπως το παρακάτω, που συνεχίζουν να δημιουργούν ερωτήσεις. Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που δε γνωρίζουμε, αλλά το σίγουρο είναι ότι η φύση υπάρχει εκεί για κάποιο λόγο. Είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας και για κάθε είδους ζωή να ευημερήσει σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε να αναπτύσσουμε μια σχέση με αυτήν, αντί να την καταστρέψουμε. Συνδεόμαστε όλοι μεταξύ μας. Αν η ανθρώπινη φυλή δεν κυνηγήσει το πιο αρμονικό μονοπάτι με κάθε είδους ζωή στον πλανήτη, δε θα είμαστε εδώ για πολύ.

Σχόλια