Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, εφόσον επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορίζεται ένας εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, είτε ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είτε του ΣτΕ, είτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Βασιλική Θάνου είναι η μόνη εκλεγμένη πρόεδρος, σε αυτή τη χρονική φάση και άρα η μόνη ανώτατη δικαστικός που με βάση το Σύνταγμα μπορεί να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Τούτων δοθέντων, η κ. Θάνου κλήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να της ανατεθεί ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η Βασιλική Θάνου ορκίστηκε χθες υπηρεσιακή πρωθυπουργός, και σήμερα Παρασκευή θα γίνει η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ποια είναι όμως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας; Η Βασιλική Θάνου θα έχει από χθες καταγράψει τρεις πρωτιές στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία της. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία. Ως δε 42η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.

Η Βασιλική Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο), ενώ έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών εργασιών.

Είναι έγγαμος και μητέρα τριών τέκνων.

Οι εκλογές

Από το άρθρο 37 παράγραφος 3 και το άρθρο 40 του Συντάγματος καθορίζονται οι επόμενες εξελίξεις, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και το διάγγελμά του για πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναθέσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος (στον κ. Μεϊμαράκη εν προκειμένω) και, σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, στον επικεφαλής του τρίτου κόμματος (στον κ. Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής). Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες, ενώ,  σε περίπτωση που υπάρξει δήλωση των αρχηγών ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η συγκεκριμένη διαδικασία θα παρακαμφθεί.

Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα πρέπει να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών για σχηματισμό ευρύτερης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και, εάν δε βρεθεί λύση, τότε η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Βάσει του άρθρου 40 παράγραφος 3, του Συντάγματος, η προκήρυξη εκλογών γίνεται μέσα σε τριάντα ημέρες, ενώ η παράγραφος 4 ορίζει πως η Bουλή που θα εκλεγεί δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 (σ.σ. την αδυναμία δηλ. σχηματισμού κυβέρνησης μετά από τις τρεις διερευνητικές εντολές).

Μέχρι την προσφυγή στις κάλπες, η χώρα μας θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό έναν από τους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, δηλαδή την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, η οποία ορίστηκε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Σημειώνουμε πως, με βάση τον εκλογικό νόμο και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Ιανουαρίου), οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους αρχηγούς των κομμάτων να αποφασίσουν τη σειρά εκλογής των βουλευτών.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Εις ό,τι αφορά στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης:

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος έχει διατελέσει δύο φορές ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να οριστεί ο Αντώνης Μανιτάκης.

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Μακρυδημήτρης.

Yπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού θα είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Ωστόσο, η πιο βασική τοποθέτηση θα είναι αυτή του υπουργού Οικονομικών, μια θέση την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει ο Γιώργος Χουλιαράκης, ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με το Βήμα, η λίστα με τα 16 μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι σχεδόν έτοιμη. Τα ονόματα που έως τώρα ακούγονται είναι:

Υπουργός Οικονομίας: Νίκος Χριστοδουλάκης
Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Μιχάλης Σπουρδαλάκης,
Υπουργός Άμυνας ο πτέραρχος ε.α. Ι.Γιάγκος
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αντώνης Μακρυδημήτρης
Υπουργός Παιδείας: Φρόσω Κιάου
Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ροδόλφος Μορώνης.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας επικρατέστερος φέρεται ο Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, θα ορκιστεί  το πρωί της Παρασκευής.

Σχόλια