Καλοκαίριασε αδέρφια. Όσο και να λείπεις απο την Αθήνα, πάντα σου λείπει η ομορφιά της. Είμαι 2 εβδομάδες εδώ και δεν χορταίνω να βλέπω το κέντρο, πίνοντας τον φρέντο καπουτσίνο μου με θέα την Ακρόπολη. Ξενέρωτοι Ευρωπαίοι δεν έχετε κρύο καφέ να πούμε. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε. Ιούλη μήνα και να ψάχvουμε τους καταλόγους σαν τρελοί στις καφετέριες για να βρούμε καφέ με παγάκια. Μέσα σε όλα αυτό τον γενικότερο χαμό ο Τσίπρας αποφάσισε  το δημοψήφισμα και έκανε την χώρα να ζήσει σουρεάλ στιγμές. Τις επόμενες ημέρες η στήλη θα αλλάξει λίγο και θα μπει σε πιο καλοκαιρινούς και χαλαρούς ρυθμούς, προσπαθώντας να αναλύσει θέματα γύρω από τις παραλίες.

Πλήθος φοιτητών και μη, κατέκλυσε την Μύκονο τις προηγούμενες εβδομάδες. Πολύ ποτό, πολύ κλαρινογαμπριλίκι και πολύ φορτώγκα στο νησί για μόλις λίγες μέρες. Γύρω και από όλο αυτό το συνεχόμενο πάρτυ του νησιού, εκτυλίχθηκε και ένα περιστατικό το οποίο έπεσε στην αντίληψη μου και θέλω να το σχολιάσω σε αυτό το κείμενο. Ένας τύπος λοιπόν, έλουσε εν μέσω πάρτυ την κοπέλα του με 15 σαμπάνιες. 15. Σαμπάνιες. Τα παιδιά προφανώς θίχτηκαν από το κράξιμο που έφαγαν και έκαναν και δηλώσεις του στυλ ”Εντάξει και; Πείραξα κανέναν;” Είμαι ο Αυστραλοπίθηκος λοιπόν και σήμερα θα δούμε τι γίνεται όταν λούζεις την γκόμενα σου με 15 σαμπάνιες.

Μ@λ@κ@, εντάξει, δεν πάμε καλά. Κλασσικά τα παιδιά μετά ήθελαν να δικαιολογήσουν την πράξη αυτή, κάνοντας δηλώσεις σε εκπομπές με ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, όπως το <<Μίλα>> της Τατιάνας Στεφανίδου. Η κορασίδα δήλωσε πως  τα παιδιά με την κίνηση αυτή δεν ήθελαν να δειχτούν σε κάποιον αλλά ούτε και να τραβήξουν τα βλέμματα. Γιατί έτσι είναι αυτά αδέρφια. Τις 15 σαμπάνιες με τις οποίες θα λούσεις κάποιον ή κάποια,  δεν τις ανοίγεις για να δειχτείς στους άλλους ούτε για να κάνεις μόστρα. Εγώ σας καταλαβαίνω απόλυτα. Πω ρε φίλε, 15; Και να πεις ότι τις ήπιαν και τις χάρηκαν να έλεγα. Το ότι έπαιζαν μπουγέλα είναι από άλλο πλανήτη. Μακάρι και εμείς, όταν ήμασταν 16 χρονών και παίζαμε μπουγέλο στο σχολείο την μέρα της αποφοίτησης, να είχαμε σαμπάνιες να πετάμε. Ίσα ίσα που μπορεί να μας έβλεπαν αλλιώς οι συμμαθήτριες μας και να σταματούσαμε να είμαστε τόσο αυνάνες. Κλασσικά όμως τα είχανε με εξωσχολικό μην γαμ@σω.

Εκτός από την κορασίδα, έκανε δηλώσεις και ο παλίκαρος, στις οποίες κιόλας θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω. <<Εντάξει όσες σαμπάνιες και να άνοιξα δεν ενόχλησα κανέναν και από ότι είδα εγώ, όλοι διασκέδασαν το ίδιο με εμάς.>>. Με κλασσικό ύφος κάγκουρα, πολλά βαρύ και όχι, κοιτώντας και  άγρια τον φακό. Σαν Αυστραλοπίθηκος έχω να σου πω μερικά πράγματα. Αδερφέ μου σοβαρέψου. Κατ’ αρχάς, χαλάς την πιάτσα. Φαντάσου εμάς αλλά και τις υπόλοιπες γενιές, εν έτη 2000 και 20 ή 25 να προσπαθούμε να ρίξουμε κάποια γκόμενα, η οποία να έχει καλομάθει από τις πράξεις ανθρώπων σαν και εσένα και να θέλει λούσιμο με σαμπάνιες για να πέσει. Θα μας καταστρέψεις ρε. Φαντάσου εμένα και τον Άρη, τον Γιώργο και τους άλλους να λούζουμε τύπισσες με σαμπάνια μπας και δούμε άσπρη μέρα. Το πολύ με κανένα μπουκάλι Beefeater να το κάνουμε. Δεύτερον, αναφέρθηκες σε αυτούς που ήταν γύρω σου εκείνη την στιγμή, λέγοντας πως διασκέδασαν το ίδιο με εσένα. Ναι μ@λ@κ@, εσένα περίμεναν για να περάσουν καλά. Την ώρα που εσύ φώναζες σαν δεκατετράχρονο κορίτσι ”Μύκονοοοοοοοοος” και έριχνες τις σαμπάνιες, κάποιοι από κάτω μέτραγαν τα δίευρα για να πάρουν ένα Αβάνα με κόλα. Μην τρελαθούμε τελείως. Εν πάση περιπτώση, μπορεί να σε δικαιολογούσα λίγο, τόσο δα, αν η γκόμενα αυτή δεν ήταν η κοπέλα σου. Ήταν μια τυχαία που γνώρισες εκεί και ήθελες να κάνεις χαϊλίκι για να την εντυπωσιάσεις.  Είσαι ένας νεόπλουτος ερασιτέχνης.

Πέρα από την πλάκα, το περιστατικό αυτό, συμπεριλαμβάνεται στο γενικότερο life style της Μυκόνου τα τελευταία χρόνια. Ένα life style το οποίο προσωπικά σιχαίνομαι και με κρατάει μακριά από αυτό το πανέμορφο νησί. Όλα για την φορτώγκα παιδιά.

Αυστραλοπίθηκος

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει για δημοψήφισμα στις 26 Ιουνίου. Στην Ελλάδα πανζουρλισμός. Στο εξωτερικό τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς κάρτες έχουν μπλοκάρει και οι φοιτητές του είναι 5 μέρες χωρίς χρήματα. Τεράστιο το πρόβλημα σε πόλεις όπως το Λονδίνο με υψηλές τιμές στα προϊόντα. Ένας  Έλληνας φοιτητής στο εξωτικό Μάριμπορ της Σλοβενίας, δεν σήκωσε λεφτά πριν γίνει όλο αυτό το σκηνικό και 5 μέρες δεν είχε στο πορτοφόλι του ούτε ευρώ. Τρελό πρόβλημα. Εκτός από αυτό είχε να αντιμετωπίσει και μια αγχωμένη μάνα που έψαχνε μία μία τις πτήσεις να έρθει η ίδια να λύσει το πρόβλημα, σαν ένας άλλος Γιάνης Βαρουφάκης. Αφού η αγχωμένη μάνα τα δοκίμασε όλα, έκανε ένα τηλέφωνο στην ελληνική πρεσβεία της Σλοβενίας, στην Λουμπλιάνα. Ο ευγενικός υπεύθυνος υποθέσεων εκτάκτου ανάγκης, της επιβεβαίωσε και ο ίδιος το πρόβλημα με τις μπλοκαρισμένες κάρτες. Μετά από ώρες σκέψης, ο υπεύθυνος της πρεσβείας αποφάσισε να πάει ο ίδιος στο Μάριμπορ, 2 ώρες μακριά από την Λουμπλιάνα και να δώσει ο ίδιος τα χρήματα στον φοιτητή. Πήρε και όλη την οικογένεια του και βρήκε τον φοιτητή που του είπε ότι θα τον αναγνωρίσει από τα χαρακτηριστικά κόκκινα All Star του έξω από το κτίριο της όπερας, στο κέντρο της πόλης.

Γιάννη και Στέλλα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ μέσα από την καρδιά μου. Εύχομαι σε όλους σας υγεία και ευτυχία τόσο σε εσάς, όσο και στις δύο πανέξυπνες και πανέμορφες κοράκλες σας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι κάνατε για εμένα και μακάρι όλοι να έπρατταν αλλά και να σκέφτονταν όπως εσείς. Σας περιμένω στην Αθήνα για να σας κεράσω πίτσα εγώ.

Υγ: Δύο λόγια για το δημοψήφισμα. Μπορώ να καταλάβω αυτούς που ψήφισαν NAI και OXI συνειδητά. Μπορώ να το κάνω αυτό, καθώς τα πραγματικά ερωτήματα του δημοψηφίσματος ήταν τέσσερα και όχι δύο. Ήταν το ερώτημα που έθεσε η κυβέρνηση με το NAI και OXI στα μέτρα αλλά και το ερώτημα που έθεσαν όλοι οι πολιτικοί ξένοι ηγέτες με το ναι και όχι στο ευρώ. Χάος. Δεν υπήρχε και ποτέ περίπτωση οι Ευρωπαίοι ηγέτες να πούν ότι το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι το ναι ή όχι στα μέτρα, καθώς αυτό θα γελοιοποιούσε το ίδιο το δημοψήφισμα, με το ναι να παίρνει 100% ποσοστό. Το 40% δηλαδή που έχασε απάντησε στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή και δεν νομίζω να ήταν τσιράκια της Μέρκελ.

Αυτό που πολλοί δεν καταλαβαίνουν είναι πως ο καπιταλισμός δεν είναι ένας νόμος για να τον καταργήσεις. Δεν σκίζεις μνημόνια έτσι απλά και σίγουρα δεν μπορείς να τον παλέψεις με ηθική.  Θα το είχαν κάνει και άλλοι πριν από εμάς. Το δημοψήφισμα δυστυχώς ήταν για λαϊκή κατανάλωση και ένας τρόπος για να μην πέσει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε κιόλας. Ο Αλέξης είχε την λαϊκή εντολή να βάλει σε ισχύ το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήδη από τις εκλογές και αμφισβήτησε ο ίδιος την κυριαρχία του. Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ, είναι ότι αφού φαινόταν από χιλιόμετρα πως πάλι σε μνημόνιο θα πηγαίναμε, γιατί έγινε όλος αυτός ο κακός χαμός με το κλείσιμο των τραπεζών, που έστειλε την χώρα οικονομικά στα βράχια, γυρίζοντας την πάρα πολλά χρόνια πίσω και δίχασε όλο τον κόσμο, βλέποντας ακόμα και γονείς να τσακώνονται με τα παιδιά τους.  Μάλλον γιατί κανείς στην κυβέρνηση δεν είχε την διάθεση για συμφωνία με την άτακτη επιστροφή στην δραχμή να μην είναι μακρινό γεγονός, κάτι που έγινε γνωστό τοις πάσι με τις αποκαλύψεις για το Plan b Βαρουφάκη και το χακάρισμα των ΑΦΜ μας.

Δεν ψήφισα στο δημοψήφισμα γιατί βρισκόμουν στην Σλοβενία για σπουδές. Αν βρισκόμουν στην χώρα θα απείχα ή θα ψήφιζα ΝΑΙ, γιατί θεώρησα το δημοψήφισμα τουλάχιστον αστείο, να πρέπει δηλαδή να ψηφίσεις ναι ή όχι σε μία πρόταση που δεν υπάρχει ουσιαστικά. Δεν έχω ούτε ένα ευρώ στην τράπεζα και η λογική του νεοελληναρά λέει ότι θα έπρεπε να τους στηρίξω με ένα όχι. Πριτς όμως..

Υγ2: Ρε Σπαλιάρα τι δηλωσάρα ήταν αυτή αγόρι μου; Είσαι τυχερός καθώς όταν είπες για τις 4000 τυχερές γυναίκες, είχα ξεκινήσει να γράφω ήδη το κείμενο και δεν γινόταν να αναλύσω αυτό που είπες. Έτσι όπως σε κόβω εσένα, πρέπει να γ@μ@ς από τα δέκα σου.

Υγ3: Πόσο ζυγίζει ένας χιπστερ; Ένα ίνσταγκραμ

Υγ4: Αδέρφια καλά μπανάκια σας εύχομαι. Τα λέμε σε λίγες μέρες.

Σχόλια