Οι Amantes Amentes, είναι ένα συγκρότημα που κινείται στο χώρο της ελληνόφωνης ροκ σκηνής, δημιουργήθηκαν το Σεπτέμβριο 2012 και αποτελείται από τους Θοδωρή Κέπα (στη φωνή), Κώστα Μπερτόλη (στην ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργο Καψάλη (στο μπάσο) και Φοίβο Ανδριόπουλο (στα τύμπανα). Τους γνωρίσαμε απ’ τα πρώτα τους single «Κι αν χαθω», «Μη ρωτάς» και «Μαζί σου» τα οποία έγιναν ραδιοφωνικές επιτυχίες. Με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας του πρώτου τους δίσκου «Διαθέσεις»,  μιλάνε στο Frapress για την δημιουργία τους, την πορεία τους και για τα μελλοντικά τους σχέδια. Πάμε να τους γνωρίσουμε!

amantesamentes

Πώς ξεκινήσατε;  Πώς δημιουργήθηκε το συγκρότημα και γιατί ;

Θ.Κ: Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 από εμένα και τον Κώστα, με αφορμή ένα live που θα γινόταν εκείνη την περίοδο σε ένα μαγαζί στη Νέα Πεντέλη, με προοπτική να δουλέψουμε εκεί όλο το χειμώνα και έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε μέλη. Αρχικά όταν πρώτο -δημιουργηθήκαμε ήμασταν 5 μέλη είχαμε και άλλον ένα κιθαρίστα που έπαιζε ηλεκτρική και ο Κώστας, ο τωρινός μας και μοναδικός κιθαρίστας, είχε αναλάβει εκείνη την περίοδο την ακουστική κιθάρα και στη συνέχεια το σκηνικό άλλαξε. Τον μπασίστα της μπάντας μας, τον γνώρισα τυχαία σε ένα live των Trendy HooliGuns. Του πρότεινα μετέπειτα να μας βοηθήσει με το Live που είχαμε στα σκαριά, δέχτηκε και εν τέλει μετά εδραιώθηκε. Επίσης, εκείνη την περίοδο είχαμε άλλον drummer, αλλά δεν καταφέραμε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας, εξαιτίας κάποιων δυσκολιών που προέκυψαν λίγο αργότερα στη σύνθεση των κομματιών του πρώτου μας υλικού. Τελικά την θέση του αντικατέστησε ο τωρινός μας drummer o Φοίβος Ανδριόπουλος.

 

Ποιές ήταν οι πρώτες σκέψεις και τι προσδοκίες είχατε και έχετε;

Θ.Κ: Οι πρώτες σκέψεις που είχα ήταν πως θα καταφέρουμε σαν σχήμα και σαν παρέα να δέσουμε το γρηγορότερο δυνατόν ώστε να αρχίσουμε να κάνουμε πολλά Live. Ακόμα όμως και αν έγινε αυτό, πάλι δενamantesamentes είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε πολλές εμφανίσεις εξαιτίας του ότι όλοι μας μέναμε σε διαφορετικές περιοχές, για παράδειγμα, ο Κώστας έμενε Θεσσαλονίκη και μόλις πριν ένα μηνά επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα.
Μέσα στο μυαλό μου εννοείται ήταν και το κομμάτι των ηχογραφήσεων αλλά επειδή δεν είχα ξανά κάνει μέχρι τότε, δεν γνώριζα πως θα είναι και πόσο χρόνο θα ήθελε οπότε απλά το φανταζόμουνα, ώσπου αρχίσαμε σιγά σιγά να ηχογραφούμε δυο κομμάτια με το σκεπτικό να κάνουμε εκείνη την περίοδο ένα EP. Το EP δεν βγήκε ποτέ, γιατί μετά από λίγο διάστημα μπήκαμε σε δισκογραφική και αποφασίσαμε να κάνουμε δίσκο. Οι προσδοκίες που έχω τώρα είναι να προωθήσουμε το δίσκο όσο καλύτερα μπορούμε, όπως επίσης να πραγματοποιήσουμε πολλές εμφανίσεις μέσα στη χρονιά για να μας γνωρίσει περισσότερος κόσμος.
Κ.Μ: Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολο να διαχειριστώ τις σκέψεις μου για το που θα μπορούσαμε να φτάσουμε, κυρίως λόγω του ότι δεν το είχαμε ξανακάνει και ήταν όλα λίγο-πολύ ανακατεμένα μέσα στο μυαλό μου. Πλέον αυτό που προσδοκώ, κυρίως από τον εαυτό μου, είναι να γίνομαι όλο και καλύτερος στο αντικείμενο μου, και να προσπαθώ πάντα για το κάτι παραπάνω.
Γ.Κ: Προσωπικά, το να συμμετέχεις σε ένα καινούριο σχήμα, δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένες προσδοκίες, αλλά αφορμή για να ασχοληθώ λίγο ακόμα πιο πολύ με την μουσική και ακόμα καλύτερα με κάτι που δεν έχεις ασχοληθεί πριν.
Φ.Α: Το κάτι διαφορετικό που ήθελα από εμένα και από τα πράγματα γύρω μου. Περίμενα ότι θα με συμπλήρωνε και ότι θα γινόταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι από τη μουσική μου ταυτότητα , καθώς και ό,τι θα ερχόταν από αυτό το μουσικό ταξίδι θα ήταν καλοδεχούμενο!

 

 Πρωτότυπο όνομα, πως εμπνευστήκατε το Amantes Amentes;

Θ.Κ: Η ονομασία προέκυψε όταν ένα βράδυ στο σπίτι μου ψάχναμε λατινικά ονόματα και φράσεις με ένα φίλο μου, το Γιώργο, για να πάρουμε ιδέες. Από την αρχή ήθελα ένα δισύλλαβο όνομα, που να έχει ένα νόημα για εμάς και να είναι αξιομνημόνευτο. Μόλις το πρότεινα, άρεσε πολύ στα παιδιά η ετυμολογία της φράσης και τελικά το κρατήσαμε.

  • Το όνομα τους προέρχεται από μια λατινική φράση που σημαίνει “Οι ερωτευμένοι είναι τρελοί” (πρώτο χρησιμοποιήθηκε από τον Ρωμαίο κωμωδιογράφο Τερέντιο, 185-159 π.Χ.)

 

amantesamentes

 

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το πρώτο σας δίσκο  Διαθέσεις, πείτε μας λίγα λογία για αυτόν;

A.A: Το σχήμα ξεκίνησε πολύ γρήγορα μετά την δημιουργία του την σύνθεση και παραγωγή των κομματιών που υπάρχουν στο δίσκο. Πολλές ιδέες, πολλά ακούσματα, πολλή όρεξη και διαφορετικοί χαρακτήρες οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα και σε αυτό το όνομα.
Ο δίσκος περιέχει έντεκα κομμάτια απ’ τα οποία έχουν γράψει στίχους τέσσερεις στιχουργοί, ο Θοδωρής Κέπας, η Μιρέλλα Φλώρου, η Μαρία Χρυσού και ο Θέμης Βουρλιοτάκης. Μουσική έχει γράψει ο Γιώργος Καψάλης και Κώστας Μπερτόλης και συμμετέχουν επίσης η Μυρτώ Δράκου στο βιολί και Γιώργος Τσιούτσιας στα πλήκτρα.
Η ηχογράφηση, παραγωγή και η μίξη έγιναν στο Human Sushi studio. Την ηχοληψία, μίξη, digital mastering και το editing, καθώς και τη γραφιστική επιμέλεια του CD, έκανε ο Θέμης Ιωάννου. Οι φωτογραφίες του CD είναι δια χειρός Γιάννη Μιχελόπουλου.
Κυκλοφορεί στα Public και στα Reload από την Final Touch αλλά μπορείτε να τον αναζητήσετε και μέσα από εμάς.

 

 

Ποιά κομμάτια του δίσκου θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Θ.Κ: Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια κομμάτια του δίσκου γιατί μου αρέσουν και με εκφράζουν όλα το ίδιο πολύ.
Κ.Μ: Αγαπημένα μου κομμάτια του δίσκου είναι το «Μη ρωτάς» γιατί μου βγάζει κάτι υπερβολικά δυναμικό, όπως και το «Πουτάνα Ματιά»
Γ.Κ: Όλα όσα έχει γράψει ο Κώστας.
Φ.Α: Το «Ανεμώνες» και το «Κι’αν Χαθώ» γιατί νομίζω ότι καλύπτουν ακριβώς το νόημα του ονόματος του Δίσκου μας «Διαθέσεις»!

Πριν την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου σας παρουσιαστήκατε στο κόσμο με τα τρία σας single “Κι αν χαθώ”, “Μη ρωτάς” και “Μαζί σου”,  γνωρίζοντας αρκετά θετικά σχόλια.
Ποιές είναι η πρώτες εντυπώσεις που έχετε αποκομίσει μετά την πρόσφατη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλεία σας σχετικά με την αποδοχή της απ’ το κοινό;

A.A: Τα τρία αυτά κομμάτια δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Πιστεύουμε πως είναι τα κομμάτια που μας χαρακτηρίζουν περισσότερο από όλα τα άλλα που περιλαμβάνονται στο δίσκο. Αλλά γενικά, μπορούμε να πούμε ότι αποκομίσαμε πολύ καλές εντυπώσεις για ολόκληρο το δίσκο μέχρι στιγμής, αν και έχει κυκλοφορήσει σχετικά πρόσφατα.

 

Θοδωρής Κέπας (Φωνή)

Θοδωρής Κέπας (Φωνή)

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι σας διαφοροποιεί από άλλες μπάντες του χώρου σας και πώς βλέπετε την ελληνόφωνη ροκ σκηνή σήμερα;

Θ.Κ: Η ελληνόφωνη ροκ σκηνή σίγουρα δεν είναι όπως ήταν το 90’ αλλά θεωρώ ότι ακόμα υπάρχουν αξιόλογές μπάντες απλά δεν διαφημίζονται τόσο ώστε να τις ξέρει ο κόσμος. Παλιότερα ήταν ποιο εύκολο, γιατί είχε δημιουργηθεί ρεύμα στο χώρο μας. Από εκεί και πέρα το τη μας διαφοροποιεί ή όχι το αφήνω στην κρίση του κόσμου.
Κ.Μ: Πολλοί θεωρούν ότι η ελληνόφωνη ροκ σκηνή έχει χαθεί πλέον αλλά δεν ισχύει. Δεν είναι, απλά στα καλύτερα της όπως ήταν κάποτε! Ευτυχώς υπάρχουν καλλιτέχνες οι οποίοι είναι ενεργοί ακόμα σε αυτό το χώρο της ελληνικής ροκ και τη στηρίζουν όσο μπορούν. Αυτό που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τους Amantes Amentes από άλλα σχήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, πιστεύω πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην εποχή που ζούμε, η μουσική εξελίσσεται όπως και εμείς, και αυτό μας κάνει να προσεγγίζουμε τη ροκ μουσική, υπό διαφορετικές διαστάσεις και όχι όπως την έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.
Γ.Κ: Όλοι κάνουν αυτό που κάνουν στη μουσική για τους λόγους που θέλουν και δεν υπάρχει λόγος στο να ψάξεις σε τι διαφέρεις από τον άλλον. Όσον αφορά την ελληνόφωνη ροκ σκηνή βλέπω μια σταθερότητα στα θέματα που χρησιμοποιούνται, αλλά από την άλλη, πολύ κόσμο που την υποστηρίζει αντάξια.
Φ.Α: Θα έλεγα ότι μας διαφοροποιεί η διάθεση που μας διακατέχει να πειραματιζόμαστε! Έχουμε ούτως ή άλλως τελείως διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα ο καθένας από εμάς , που μας κάνει να έχουμε μια αρκετά διαφορετική οπτική και προσανατολισμό κάθε φορά που γράφουμε κάτι νέο.

 

 

Πιστεύετε ότι η μοναξιά είναι παραγωγική ή πρόκειται για μύθο;

Θ.Κ: Η μοναξιά είναι παραγωγική όπως μπορεί να είναι και όλες οι άλλες καταστάσεις που βιώνει ή έχει βιώσει ένας άνθρωπος στην πορεία της ζωής του.
Κ.Μ: Αναλόγως. Ορισμένες φορές η μοναξιά σε οδηγεί να κάνεις πράγματα που δεν φανταζόσουν ποτέ. Μπορεί όμως να σε οδηγήσει και σε άλλα μονοπάτια.
Γ.Κ. Όχι απόλυτα. Παραγωγικές μπορεί να είναι όλες οι καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται ένας άνθρωπος.
Φ.Α: Κάθε κατάσταση μπορεί να είναι παραγωγική , είτε θετική είτε αρνητική. Το θέμα είναι πως εσύ το βιώνεις και πόσο έντονα. Μόνο οι έντονες καταστάσεις , σου γεννάνε πραγματικά έντονα συναισθήματα , αλλά μεγάλο ρόλο παίζει και το πόσο αφήνεσαι σε αυτές. Για μένα αν δεν μπορείς να ζήσεις έντονα , τότε ίσως να μην ουσιαστικά «ζεις».

 

Έχοντας πραγματοποιήσει πολλές live εμφανίσεις, ποια από αυτές θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Γιώργος Καψάλης (Μπάσο)

Θ.Κ: Εγώ θα ξεχώριζα το live μας στην Τεχνόπολη φέτος το καλοκαίρι λόγω της σκηνής, όπως επίσης και το Live μας στο White Noise λόγω της ενέργειας του κόσμου και του πολύ όμορφου χώρου.
Κ.Μ: Προσωπικά μου άρεσε η εμφάνιση στο Mike’s Irish Bar τόσο από άποψη ήχου όσο και σκηνικής παρουσίας. Ήταν η πρώτη φορά, ίσως, που δεν είχα το παραμικρό άγχος για το οτιδήποτε.
Γ.Κ. Νομίζω ότι θα ξεχώριζα την παρουσίαση του δίσκου, γιατί ήταν ένα όμορφο να μπορείς να παρουσιάσεις σε ένα βράδυ όλο σου το νέο υλικό.
Φ.Α: Προσωπική μου προτίμηση είναι η εμφάνιση μας στο Mike’s Irish bar, γιατί τότε πραγματικά ένιωσα ότι είμαστε τελικά μια πολύ ωραία παρέα , με ωραίους στόχους και κέφι , που μπορούμε να κάνουμε πολλά ακόμα, γιατί όντως το αγαπάμε! Είναι πραγματικά πολύ ωραίο να είσαι σε μια σκηνή , τόσο κοντά με όλους , αλλά τόσο μακριά από όλα! Η ενέργεια που παίρνεις από ένα κοίταγμα , ένα χαμόγελο, μια κίνηση από τους ανθρώπους που μοιράζεσαι εκείνη τη στιγμή αυτή την ενέργεια πάνω στη σκηνή , είναι το κάτι άλλο και σε δένει πολύ κάθε φορά.

Ποιό αστείο γεγονός έχει συμβεί στη μέχρι τώρα πορεία σας σαν συγκρότημα δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

amantewamentes

Κώστας Μπερτόλης (Ηλεκτρική Κιθάρα)

Θ.Κ: Αυτό που θυμάμαι εγώ είναι ότι, μια μέρα που παίζαμε σε ένα μαγαζί στο Γκάζι, ο Κώστας ο οποίος είχε φτάσει πρώτος μας τηλεφώνησε και μας είπε ότι το μαγαζί μας ξέχασε και ότι τελικά δεν θα παίξουμε, γιατί όταν μπήκε μέσα, είχαν μια άλλη εκδήλωση κάτι σαν χριστουγεννιάτικο bazzar και νόμισε ότι μας είχαν ακυρώσει! Αφού σήκωσε στο πόδι όλο το Γκάζι μάθαμε τελικά ότι εμείς παίζουμε κανονικά!!!
Κ.Μ: Ένα σκηνικό που θυμάμαι το οποίο αφορά εμένα, είναι όταν είχαμε live σε ένα μαγαζί στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με είχε φέρει ένας θείος μου με το ταξί ο οποίος με άφησε και έφυγε καταλάθος ενω είχα ξεχάσει όλο τον εξοπλισμό μου μέσα στο πορτπαγκαζ, με αποτέλεσμα, να τρέχω σαν τον τρελό πάνω κάτω στην Αλεξάνδρας και να φωνάζω μπας και τον πετύχω, γιατί δεν είχα και τον αριθμό του! Πάλι καλά το κατάλαβε μετά από λίγο και γύρισε πίσω. Ούτε στον εχθρό μου τέτοια λαχτάρα.
Γ.Κ: Θυμάμαι πολλά, αλλά δεν μπορώ να πω κανένα, γιατί θα προσβάλλω ονόματα.
Φ.Α: Το ότι έχουμε τον Γιώργο στο σχήμα, εγγυάται πολλές στιγμές γέλιου, αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη!!
Ίσως οι πιο αστείες στιγμές να είναι όταν κάνουμε πρόβα , και έχουν γίνει τόσα που δεν μπορώ να θυμηθώ!!

 

 

Φοίβος Ανδριόπουλος ( Τύμπανα)

Φοίβος Ανδριόπουλος ( Τύμπανα)

Τι είναι αυτό που σας συνδέει, που σας κρατά μαζί σαν φίλους και σαν συγκρότημα;
A.A: Το γεγονός ότι είμαστε φίλοι πρώτα από όλα. Αυτό βοηθάει στο να μην αντιμετωπίζεις τον άλλο σαν συνεργάτη σου απλά, αλλά σαν παρέα σου. Αυτό ενώνει την μπάντα και τροφοδοτεί την όρεξη σου για να παίζεις μουσική με τον άλλον.

 

 Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας σαν Amantes Amentes;
Α.Α: Το επόμενο βήμα μας, είναι να γεμίσει η επόμενη σεζόν με συναυλίες για την προώθηση του δίσκου και στη συνέχεια να ξαναμπούμε στο στούντιο με καινούριο υλικό. Για την ώρα ετοιμαζόμαστε για την εμφάνιση μας στις 19 Αυγούστου στο River Party στο Νεστόριο Καστοριάς και είναι κάτι που περιμέναμε πολύ. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη live μας τον Σεπτέμβριο που πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί.

Bio:

Οι Amantes Amentes δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2012 από τους Θοδωρή Κέπα και Κώστα Μπερτόλη με αφορμή μία από κοινού τους live εμφάνιση.
Η σύνθεση του σχήματος αποτελείται από το Θοδωρή Κέπα (Φωνή), Κώστα Μπερτόλη (Ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργο Καψάλη (Μπάσο) και Φοίβο Ανδριόπουλο (Τύμπανα)
Το όνομα τους προέρχεται από μια λατινική φράση που σημαίνει “Οι ερωτευμένοι είναι τρελοί” (πρώτο χρησιμοποιήθηκε από τον Ρωμαίο κωμωδιογράφο Τερέντιο, 185-159 π.Χ.).
Η μουσική τους κινείται κυρίως σε ελληνόφωνους rock ρυθμούς αλλά έχουν επιρροές και από Funk, Reggae, και Rock and Roll ακούσματα.
Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας και σε γνωστές μουσικές σκηνές όπως ο Σταυρός του Νότου, Αρχιτεκτονική Γκάζι, Mike’s Irish Bar, Athens Live School Festival στη μουσική σκηνή της Τεχνόπολις. κ.α. Έχουν επιλεχθεί επίσης να συμμετάσχουν στο φετινό 37ο River Party Festival στο Νεστόριο Καστοριάς.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το δικό τους κοινό, που τους ακολουθεί σε κάθε τους live!
Ο πρώτος τους δίσκος, “Διαθέσεις”, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιου του 2015 από την Final Touch, περιέχει έντεκα συνθέσεις του συγκροτήματος, μεταξύ των οποίων τρία τραγούδια που έχουν ήδη ξεχωρίσει: “Κι αν χαθώ”, “Μη ρωτάς” και “Μαζί σου”, τα οποία κυκλοφόρησαν και σε μορφή digital singles και έγιναν ραδιοφωνικές επιτυχίες.
Η ηχογράφηση, παραγωγή και η μίξη έγιναν στο Human Sushi studio, στο διάστημα Σεπτέμβριος 2013 – Μάιος 2015. Την ηχοληψία, μίξη, digital mastering και το editing, καθώς και τη γραφιστική επιμέλεια του CD, έκανε ο Θέμης Ιωάννου. Οι φωτογραφίες του CD είναι δια χειρός Γιάννη Μιχελόπουλου.
Το όνομα του δίσκου «Διαθέσεις» προέκυψε από πολλές καταστάσεις που έλαβαν μέρος κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων και της γενικότερης πορείας της μπάντας. Τον καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα διαφορετικά μουσικά ακούσματα που έχει το κάθε μέλος, τα οποία διαμόρφωσαν μια ποικιλία μουσικών συνθέσεων και επιρροών με αποτέλεσμα το κάθε κομμάτι, σε συνδυασμό με τους στίχους, να προκαλεί τελείως διαφορετικές διαθέσεις!

 

Ευχαριστούμε πολύ τους Amantes Amentes που μας παραχώρησαν αυτή τη συνέντευξη και τους ευχόμαστε να καταφέρουν όλα όσα ονειρεύονται! 

Σχόλια