Καπως έτσι θα ήταν η πρωτεύουσα της Ναβίντια

Το σκηνικό της ιστορίας είναι τα δύο γειτονικά βασίλεια, η ορεινή Ναβίντια και η πεδινή Ουθέρια. Η πρώτη περνάει οικονομικές δυσκολίες μετά από έναν τριακονταετή πόλεμο ενώ η δεύτερη έχει επεκτατικές διαθέσεις και αναζητεί συμμάχους. Τι καλύτερο λοιπόν από ένας γάμος για την επισφράγιση της συμμαχίας; Η πριγκίπισσα Αλιένα καταφθάνει στην Ουθεριανή πρωτεύουσα και ενώ μόλις έχει ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με τον πρίγκιπα Σόρεν όλα αρχίζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Ένα σμήνος ναβιντιανά αερόπλοια επιτίθενται στη πόλη, χωρίς όπως φαίνεται να τους νοιάζει η ασφάλεια της πριγκίπισσάς τους. Μετά το τέλος της επίθεσης, η Αλιένα είναι πεπεισμένη ότι τα αερόπλοια δεν στάλθηκαν από τον βασιλέα πατέρα της και ότι είναι μια παγίδα για να οδηγήσει σε πόλεμο τις δύο χώρες. Μαζί με τον καχύποπτο Σόρεν, τη μυστηριώδη πολεμίστρια Σαφίρα και τον ήσυχο ιερέα Τομά δραπετεύουν από την πόλη και ξεκινούν για την Ναβίντια, εκεί όπου κρύβεται η αλήθεια. Η πορεία τους μέσα από την κοιλάδα και πάνω από τα ψηλά βουνά θα είναι το λιγότερο ριψοκίνδυνη αφού εκτός από το κρύο, τα μυθικά πλάσματα των δασών και των βουνών και τους διάφορους αιμοδιψείς κυνηγούς κεφαλών, θα πρέπει να προσέχουν ποιους εμπιστεύονται με τη ζωή τους.    Και αυτό είναι μόνο το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Ιστορίες του Έγκενθαρ»!

Ο κόσμος που δημιούργησε η Μαριανίνα για να ντύσει την περιπέτεια είναι αρκετά ιδιαίτερος. Είναι ένας φανταστικός αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικός κόσμος, με δύσκολες σχέσεις μεταξύ των δύο βασιλείων, με καχυποψία μεταξύ συζύγων, οικογένειας, συμμάχων και παλαιών φίλων, με ανθρώπους φιλόδοξους, φιλόξενους, σκληρούς και φιλικούς, με χαρακτήρες που παρουσιάζονται καλοί αλλά καταλήγουν να είναι οι πιο επικίνδυνοι, με μαγεία που έρχεται με περιορισμούς και τίμημα. Δύο πράγματα απόλαυσα πιο πολύ από όλα σε αυτό το βιβλίο. Πρώτον, τους γυναικείους χαρακτήρες, ένα μάτσο από γυναίκες κάθε τάξης, δυναμικής, κλίσης και φιλοδοξίας με ανάλογες σκέψεις και πράξεις. Δεύτερον, τη δράση που κατακλύζει κάθε κεφάλαιο και πτυχή της ιστορίας. Οι πρωταγωνιστές δεν είναι τύποι που θα ηττηθούν χωρίς να πολεμήσουν και μας συνοδεύουν σε μια ιστορία περιπέτειας, ίντριγκας και plot twist.

 

Ποια είναι όμως η κοπέλα που δημιούργησε ένα τέτοιο μυθιστόρημα; Τα τυπικά αρχικά. 23 χρονών, απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, εν δυνάμει μεταφράστρια. Τα μη τυπικά όμως έχουν το ζουμί. Με τη συγγραφή ασχολείται από πολύ νωρίς και μάλιστα το «Πέρασμα στην Ναβίντια» το έγραψε όταν ήταν δεκαεννέα χρονών στα αγγλικά. Διαβάζει πολύ με ιδιαίτερη προτίμηση στα βιβλία φαντασίας και τα young adult. Λατρεύει το σκύλο της, τη Μάγια, τα άνιμε και τη ζωγραφική.

Καλύτερα όμως να μας πει η ίδια!

Γιατί ξεκίνησες την συγγραφή βιβλίων; Και γιατί συνεχίζεις;

Ιστορίες έγραφα από έντεκα χρονών, ήταν μια ανάγκη που έβγαινε από μέσα μου και δεν έχει σταματήσει από τότε. Οι ονειροπολήσεις που έκαναν απλά έπρεπε να βγουν από το κεφάλι μου να μπουν στο χαρτί για να τις μοιραστώ με τους φίλους μου.

Πως σου ήρθε η ιδέα για την ιστορία και τον κόσμο που έφτιαξες;

Κάπως έτσι θα ήταν η πρωτεύουσα της Ουθέρια

 

Έψαχνα μια ιστορία για να συμμετέχω στον παγκόσμιος διαγωνισμός Nanorimo (national novel writing month) Νοεμβρίου. Φαντάστηκα δυο πολιτείες χωρισμένες από τα βουνά και ένα συνοικέσιο ανάμεσα στα δυο βασίλεια, χωρίς όμως οι πρωταγωνιστές να έχουν τη συνήθη πικρία που συχνά υπάρχει σε αυτή τη περίπτωση. Η ιδέα της επίθεσης από τα αερόπλοια ξετύλιξε το κουβάρι και αυτό ήταν. Αλλά γενικά γράφω χωρίς πρόγραμμα και σχεδιάγραμμα, οι λεπτομέρειες απλά έρχονται στη πορεία.

Ποιο είναι το καλύτερο και το χειρότερο κομμάτι της συγγραφικής διαδικασίας;

Το χειρότερο είναι σίγουρα το ξεκίνημα, το να γράψεις τη πρώτη σελίδα της ιστορίας σου. Το καλύτερο κομμάτι είναι όταν έρχεται επιτέλους η ώρα να γράψεις μια σκηνή που έχεις σκεφτεί από καιρό και που την έχεις δει με τη φαντασία σου ξανά και ξανά. Ειδικά όταν βγει ακόμα καλύτερη από ότι περίμενες, είναι η απόλυτη ανταμοιβή.

Ας μιλήσουμε λίγο για τους κεντρικούς χαρακτήρες του βιβλίου. Τι είναι αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς;

Οι χαρακτήρες είναι το αγαπημένο μου κομμάτι αυτού του βιβλίου. Ο Σόρεν μου αρέσει γιατί θέλει να κάνει αυτό που πρέπει και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς όμως να τον εμποδίζει αυτό να δει την αδικία και να τη διορθώσει. Η Αλιένα μερικές φορές μου θυμίζει τον εαυτό μου. Είναι κλειστός χαρακτήρας αλλά άμα καταφέρεις να την κερδίσεις είναι συμπονετική και είναι πρόθυμη να κάνει τα πάντα για να σώσει την οικογένεια και τους φίλους της. Είναι όμορφο να τη βλέπεις να ανοίγεται όσο προχωράει η ιστορία.  Η Σαφίρα είναι ο πιο ζωντανός και ζωηρός χαρακτήρας του βιβλίου, είναι κοπέλα αστεία και με τσαγανό. Έχει πολλές αντιφάσεις, για παράδειγμα θέλει την ανεξαρτησία της αλλά θέλει να είναι κοντά σε ανθρώπους. Είναι διαφορετική από τους υπόλοιπους (αποκαλύπτεται στο δεύτερο βιβλίο με ποιον τροπο ακριβώς) και αυτό την κάνει να νιώθει λίγο μόνη της. Ο Τομά είναι φτιαγμένος από τη στόφα του ήρωα, είναι αυτός που φοβάται αλλά παρόλα αυτά κάνει το σωστό. Έχει μια διαφορετική γενναιότητα, χαμηλών τόνων. Είναι η κάρδια της ομάδας.  Αλλά συχνά τον υποτιμούν, όμως και ο ίδιος υποτιμά τον εαυτό του.

Πως νιώθεις που εκδόθηκε στα ελληνικά;

Με μια λέξη, συγκίνηση. Διαφέρει πολύ να το γράφεις για τον εαυτό σου και να το διαβάζουν οι φίλοι σου με το να υπάρχει στη γλώσσα που μπορούν να το διαβάσουν οι γονείς σου και όλος ο κόσμος. Δε περίμενα ότι θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος στη χώρα μας, αλλά μάλλον τα τελευταία χρόνια αυτού του είδους οι ιστορίες αρέσουν πόλυ.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς – πρότυπα;

Από έλληνες, μεγάλωσα με τη Ζωρζ Σαρή και την Άλκη Ζέη. Προτιμάω όμως τη ξένη λογοτεχνία, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι η J.K. Rowling (όπως νομίζω και για ολόκληρη τη γενιά μας), η Cassandra Clare (σειρές The Mortal Instruments, The Infernal Devices κ.α.), η Sarah j. Mass (σειρά Throne of Glass), η Marissa Meyer (σειρά The Lunar Chronicles) και ο Ernest Cline (Εάν είσαι έτοιμος, πάτα Enter).

Τελειώνοντας κι αφού σε ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μας πεις πως θα περιέγραφες το βιβλίο με τρεις λέξεις;

Περιπετειώδες, κινηματογραφικό και με χιούμορ.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα εδώ .

Πηγές εικόνων: Εικόνα 1, Εικόνα 2

Σχόλια