“Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του είναι ένα από τα σημαντικότερα παιδικά βιβλία που έχουν γραφτεί, ξεπερνώντας τα όρια της παιδικής λογοτεχνίας.

Όπως είναι γνωστό, ο Lewis Carrol δίδασκε μαθηματικά στο Κολλέγιο  της Εκκλησίας του Χριστού, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.Ένα ωραίο απόγευμα του Ιουλίου του 1862(ήταν τότε τριάντα ετών), έφυγε για έναν περίπατο με βάρκα με τα τρία κορίτσια του πρύτανη του Κολλεγίου, τις μικρές Liddell, από τις οποίες η δεύτερη, που την αγαπούσε και πιο πολύ, ονομαζόταν Αλίκη.

Η ζέστη ήταν τόσο δυνατή, που χρειάστηκε γρήγορα ν’ αφήσουν τη βάρκα και να πάνε να καθίσουν σ’ ένα λιβάδι, στη σκιά μιας θημωνιάς σανού. Τα κορίτσια του ζήτησαν να τους διηγηθεί μια ιστορία, και έτσι άρχισαν οι περιπέτειες της Αλίκης. Ο Lewis Carrol μας θυμίζει εκείνον τον περίπατο στο νερό στο ποιηματάκι που χρησιμεύει για εισαγωγή στην ‘Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων’, αναφέροντας τις τρεις αδελφές με τα ονόματα ‘Πρώτη’, ‘Δεύτερη’ και ‘Τρίτη’.

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Η Αλίκη, έτσι όπως την φαντάστηκε ο εικονογράφος του βιβλίου John Tenniel.

Υπάρχει κάποιος που να μην έχει διαβάσει, δει σε ταινία ή έστω να έχει ακούσει κάτι για την ‘Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων’; Το γνωστότερο έργο του Lewis Carrol, αποτελεί ένα απ’ τα δημοφιλέστερα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και παγκοσμίως. Αλλά επειδή οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν, και ειδικά αυτές των παιδικών μας χρόνων, ευκαιρία να ακολουθήσεις κι εσύ το Άσπρο Κουνέλι και να ταξιδέψεις ξανά στη Χώρα των Θαυμάτων.

Αρχικά δεν θα πρέπει να το πολυσκεφτείς και να μην τρομάξεις, γιατί το να πέφτεις από ένα βαθύ πηγάδι για κάμποση ώρα, μπορεί να σου φανεί από τρομακτικό έως και βαρετό μη σου πω. Γι’ αυτό προσπάθησε να σκεφτείς διάφορα πράγματα για να περάσει η ώρα, όπως για παράδειγμα τη γάτα σου  τη Ντάινα.

Στη συνέχεια, ίσως θελήσεις να επισκεφτείς έναν κήπο, αλλά επειδή μάλλον θα τα κάνεις μαντάρα με τα διάφορα μπουκαλάκια, διατήρησε τη ψυχραιμία σου και στη συνέχεια μην τρομάξεις το Άσπρο Κουνέλι που έχει ραντεβού με τη Δούκισσα.

Επίσης προσπάθησε να μη βαρεθείς και να μην κάνεις επικριτικά σχόλια στην ιστορία του Γουιέλμου Τέλλου που διηγείται ο Ποντικός και να χαρείς για την δαχτυλήθρα που θα κερδίσεις στον Προεκλογικό Μαραθώνιο. Αυτά για αρχή…

Επειδή όπως ίσως έχεις διαπιστώσει τα πράγματα με το Άσπρο Κουνέλι δεν έχουν πάει και πολύ καλά μέχρι στιγμής. Όταν σε στείλει στο σπίτι του για να βρεις μια βεντάλια κι ένα ζευγάρι γάντια, μην πιεις πάλι από κάποιο μπουκαλάκι και αρχίσεις να μεγαλώνεις μέσα στο ξένο σπίτι. Ξέρω πως τα πράγματα είναι αρκετά περίεργα μέχρι στιγμής, αλλά θα συναντήσεις μια κάμπια πάνω σ’ ένα μανιτάρι, η οποία παρ’ όλη την εκκεντρικότητά της θα σε βοηθήσει.

Αλλά, επειδή βρίσκεσαι στη Χώρα των Θαυμάτων τα περίεργα δεν σταματούν εδώ, οπότε μην παραξενευτείς αν συναντήσεις τη Δούκισσα και αυτή κρατάει στην αγκαλιά της ένα γουρούνι. Δέξου το φλιτζάνι τσάι που θα σου προσφέρει ο Μαρτιάτικος Λαγός και μην απορήσεις που το ρολόι του Καπελά πάει πίσω πέντε λεπτά. Επίσης, άκου με προσοχή και υπομονή τον Τυφλοπόντικα που θα διηγηθεί την ιστορία τριών αδελφών που ζούσαν στο βυθό ενός πηγαδιού και έτρωγαν μελάσσα.

Να είσαι ευγενικός με την Βασίλισσα, παρ’ όλες τις εξωφρενικές της απαιτήσεις(όπως το να κόψουν το κεφάλι της Γάτας του Τσέσαϊρ), και χόρεψε με ενθουσιασμό στην ακροθαλασσιά την Καντρίλλια των Αστακών μαζί με την Ψευτοχελώνα και τον Γρύπα.

Και τέλος, παρακολούθησε με ενδιαφέρον την δίκη του Βαλέ Κούπα που έκλεψε τις τάρτες. Θα είναι εκεί όλοι, οι ένορκοι που γράφουν πάνω σε μια πλάκα, ο δικαστής-Βασιλιάς που φοράει μια μεγάλη περούκα, ο Καπελάς που παρουσιάζεται να καταθέσει κρατώντας ένα φλιτζάνι τσάι και μια φέτα ψωμί με βούτυρο. Και όταν σε καλέσουν για κατάθεση, μη βιαστείς να υποδείξεις τις ‘σωστές’ απαντήσεις και κυρίως μη χάσεις την ψυχραιμία σου και φωνάξεις «Δεν είσαστε τίποτα άλλο, παρά τραπουλόχαρτα!», γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει το ταξίδι σου στη Χώρα των Θαυμάτων στο τέλος του και αυτό πίστεψέ δεν το θες…

 

 

 

Σχόλια