Ήρθε η ώρα να ξαναμάθεις ιστορία… αυτή τη φορά με μια πιο ενδιαφέρουσα μέθοδο. Ορίστε 10 ιστοσελίδες που θα σε βοηθήσουν!

Ιστορία…

Ένας τομέας περίεργος.

Στο σχολείο, πολλοί τη βαριούνται. Άλλοι τη συνδέουν με την παπαγαλία, θεωρώντας την μια επιστήμη που δεν αξίζει να υπάρχει, αφού εν τέλει δεν μπορείς να την μάθεις ουσιαστικά από τα σχολικά εγχειρίδια.

Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι δεν αξίζει να εμπιστευτείς την αλήθεια της, αφού έτσι κι αλλιώς ο άνθρωπος δεν μαθαίνει ποτέ από λάθη και διδάγματα του παρελθόντος. Μερικοί τη θεωρούν κακή προπαγάνδα και αιτία διχόνοιας.

Όλοι έχουν το δίκιο τους ως ένα βαθμό. Στο σχολείο, κανείς δεν μας έμαθε πώς να τη διαβάζουμε και να την κρίνουμε. Κανείς δεν μας έμαθε να αγαπάμε τις ρίζες μας και να βρίσκουμε στο παρελθόν πανανθρώπινες αξίες. Δεν την είδαμε ποτέ σφαιρικά, αφού μισο-διδαχθήκαμε μόνο την ελληνική ιστορία. Κι αλήθεια, να διαβάζεις κατεβατά από ένα βιβλίο καταντάει πάντα κομματάκι βαρετό.

Παρόλα αυτά η Ιστορία παραμένει μια συναρπαστική επιστήμη.

Δεν ξέρω αν έχει συμβεί και σε εσάς, να σας βασανίζουν τα εξής, γύρω από την ιστορία:

Γιατί να μην ξέρω καλύτερα την ιστορία του τόπου μου; Ίσως αυτό θα με βοηθούσε να καταλάβω κάπως περισσότερα για το λαό μου και να έχω μια εικόνα των επιρροών μου.

Μερικές φορές σε συζητήσεις ποικίλου περιεχομένου, είτε γύρω από την πολιτική, είτε γύρω από την τέχνη και την γλώσσα, δεν έχετε μονολογήσει ποτέ: “αχ και να ξερα λίγο καλύτερα αυτό το κομμάτι της ιστορίας.”

Το να μην γνωρίζεις ιστορία, ή ακόμα χειρότερα, να μην την γνωρίζεις σωστά, σε φέρνει πολλές φορές αντιμέτωπο και με το συναίσθημα της ημιμάθειας και μιας αίσθησης πως όταν μαθαίνουμε κάτι πρέπει να το μαθαίνουμε χωρίς κενά.

Οδηγεί με ωραίο τρόπο η ιστορία σε αυτήν τη σκέψη, γιατί όπως και να ‘χει, και όσο και αν έχει παραποιηθεί σε κάποιους τομείς, υπάρχουν πάντα έγκυρες πηγές, και θα παραμένει μια αντικειμενική γνώση στον αιώνα τον άπαντα.

Από την Ιστορία αντλείς υπέροχα επιχειρήματα, ή παραδείγματα για να υπαγάγεις σύγχρονα γεγονότα.

Όταν συναντάς αρχαία μνημεία ή ακούς περίεργες γλώσσες θέλεις να ξέρεις από πού προέρχονται, πώς γεννήθηκαν, τι μηχανεύονταν αυτοί οι άνθρωποι για να βελτιώσουν τη ζωή τους και να φτάσουμε ως εδώ.

Θα μπορούσα να συνεχίσω κι άλλο τον κατάλογο. Ή να προσθέσετε και εσείς επιπλέον πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Ιστορίας.

Επειδή εγώ, πολλές φορές έχω νιώσει ανιστόρητη ή και ολότελα ημιμαθής, αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να ασχοληθώ λίγο περισσότερο και σοβαρότερα με την ιστορία. Και μοιράζομαι την απόφασή μου μαζί σας. Μερικά υπέροχα sites που κάνουν την ιστορία να απεκδύεται το πέπλο βαρεμάρας που την περιβάλλει στα μυαλά πολλών:

1. Best of History Web Sites: ποιο κομμάτι της ιστορίας σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Μπορείς να το βρεις εδώ. Τι; Σε ενδιαφέρουν όλα; Κι αυτά εδώ θα τα βρεις.

2. Stuff you missed in history class podcast: το λέει και το όνομα.

3. History Channel 

4. KhanAcademy: ωραιότατα βιντεάκια.

5. Online College : δωρεάν μαθήματα ιστορίας (εκατό!!) .

6. Learn more about history: κι άλλα δωρεάν μαθήματα.

7. Teach with movies: ένα καταπληκτικό site, που σας προτείνει διδακτικές ταινίες όχι μόνο για να μάθεις ιστορία αλλά και για άλλους κλάδους.

8. Skilled Up

9. Coursera: αναζητήστε διαδικτυακά μαθήματα από Πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

10. Learned World History: και ένα ωραίο application από το Google Play.

 

Ιστορία

Ώρα για επανάληψη…

Οι χειρότερες αποφάσεις που πάρθηκαν στην ιστορία

Σχόλια