Μαζί με όλο το reggae κοινό της Θεσσαλονίκης, βρεθήκαμε το βράδυ της Δευτέρας στο Principal Club Theater για να χορέψουμε στους ρυθμούς της αλγερινο-γαλλικής reggae-hip hop-dancehall των Dub Inc!

Μια συναυλία που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου και “ολοκληρώθηκε” ουσιαστικά τη νύχτα της Δευτέρας. Μια συναυλία που δεν έλεγε να τελειώσει ποτέ! Προγραμματισμένο για τις 20 του μηνός στον εξωτερικό χώρο του Μύλου, το live δεν ολοκληρώθηκε την προκαθορισμένη ημερομηνία, λόγω έντονης βροχής. Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα με τη σειρά.

_DSC7533

Την αρχή έκανε η ελληνική reggae μπάντα “Κακό Συναπάντημα”, η οποία έπαιξε κάποια από το γνωστότερα κομμάτια της, “Μπανανιά” και “Απαγορεύεσαι” ενώ παρουσίασε και κάποια του καινούριου της δίσκου.

Η ώρα πέρασε και όλα έμοιαζαν έτοιμα να υποδεχθούν την κορυφαία μπάντα της world reggae μουσικής σκηνής. Όργανα έτοιμα, ήχος έτοιμος, κοινό έτοιμο και αυτό ήταν! Οι dub inc βγήκαν στη σκηνή! Η βροχή όμως έδινε το δικό της ρεσιτάλ, γεγονός που ανάγκασε διοργανωτές και καλλιτέχνες να διακόψουν, μισή ώρα περίπου μετά την εμφάνιση των Γάλλων, τη συναυλία. Το χαρακτηριστικό “My friends…” του Aurelien Zohou ήταν αρκετό για να σημάνει πως η σαββατιάτικη συναυλία, που όλοι περιμέναμε εδώ και μέρες, τελείωσε πριν καλά καλά αρχίσει.

Λίγο ο εκνευρισμός, λίγο η βροχή, λίγο η επιθυμία για dub inc, και το κοινό δεν έλεγε να εγκαταλείψει το χώρο. Έπειτα από περίπου μισή ώρα αναμονής, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν πως η συναυλία θα αναβληθεί λόγω καιρού, και πως θα ανακοινωθεί σύντομα νέα ημερομηνία, με την επίδειξη του αποκόμματος του εισιτηρίου.

Δευτέρα 22 Ιουνίου: Οι Dub Inc και πάλι στη Θεσσαλονίκη, αυτήν τη φορά στον κλειστό χώρο Principal Club Theater, για να μην έχουμε πάλι τα του Σαββάτου. Το live άνοιξε το δίδυμο των MC’s του συγκροτήματος “Κακό Συναπάντημα”, Ste & Northical, οι οποίοι έπαιξαν σε reggae-dub ρυθμούς.

Όταν βγήκαν στη σκηνή οι Γάλλοι, ο κόσμος έμοιαζε τρελαμένος! Έθνικ μουσική, γαλλο-αλγερινή reggae, dancehall, hip hop, αφρικανικά στοιχεία, λίγο dub και η συναυλία είχε ήδη μετατραπεί σε ένα μεγάλο μουσικό πάρτι! Τα γαλλικά διαδέχονταν τα αγγλικά και αντίστροφα. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν το “Tout Ce Qu’ils Veulent”, το “Dos a Dos”, το “A Chaque Nouvelle Page” και φυσικά το “Paradise”, με το οποίο ο Aurelien Zohou και ο Hakim “Bouchkour” Meridja μας θύμισαν τα Μέσα Ενημέρωσης, την τηλεόραση και τον καπιταλισμό που επιδιώκουν να μας “πουλήσουν” έναν ψεύτικο παράδεισο και μια “πλαστική” ευτυχία. Δεν είναι όμως αυτό που χρειαζόμαστε, συνηθίζει να λέει ο Zohou, γιατί η ευτυχία είναι στις καρδιές μας.

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν, βέβαια, κομμάτια όπως το “My freestyle” και το “Murderer” ενώ μόλις ακούστηκε ο Merijda να φωνάζει στο κοινό “Come I say Rude Boy?” ένιωθες πως η βραδιά είχε φτάσει στο ζενίθ της! 

_DSC7541

_DSC7615

Οι Dub Inc βρίσκονταν στη σκηνή για περίπου μιάμιση ώρα και ήταν πραγματικά απολαυστικοί! Ήταν ίσως αυτό ακριβώς που χρειαζόταν να ακούσει η Θεσσαλονική χθες το βράδυ!

Αρνητικό: Η ταλαιπωρία του κοινού που το βράδυ του Σαββάτου είχε βραχεί στην κυριολεξία από την κορυφή ως τα νύχια. Ταλαιπωρία και κρίμα ιδιαίτερα για εκείνους, εκτός και εντός Θεσσαλονίκης, που ενώ είχαν προσκομίσει εισιτήριο για το Σάββατο, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν τη Δευτέρα. Σε γενικές γραμμές, η οργάνωση θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, δεδομένης της έλλειψης προνοητικότητας και της απουσίας εναλλακτικής λύσης στην περίπτωση που ο καιρός δεν θα επέτρεπε τη διεξαγωγή της συναυλίας το Σάββατο, καθώς οι πιθανότητες βροχοπτώσεων ήταν ήδη αυξημένες.

Όπως και να ‘χει, ας μείνουμε σε αυτά που ακούσαμε χθες το βράδυ, στους έθνικ ήχους και στη μουσική εμπειρία που μας χάρισε το γαλλικό συγκρότημα, το οποίο μάλιστα συμπληρώνει φέτος 18 χρόνια ζωής. Come I say Rude Boy, λοιπόν, και ελπίζουμε να σας ξαναδούμε! 

 _DSC7553

_DSC7663

_DSC7653

_DSC7415

Φωτογραφίες: Μαγδαληνή Γκόγκου

 

 

 

 

 

Σχόλια