Φίλος: Μια απλή λέξη αλλά συνάμα τόσο σημαντική. Οι φίλοι μας δεν είναι τυχαία η δεύτερη οικογένεια μας, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και έχουμε την τύχη εμείς να τους επιλέγουμε. Βρίσκονται δίπλα μας στις όμορφες αλλά και στις δύσκολες στιγμές μας και δεν παύουν να στηρίζουν την κάθε μας επιλογή ακόμα και αν διαφωνούν ανοιχτά με αυτήν.

Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές χαρακτηρίζουμε τους φίλους μας σαν προσωπικούς μας ψυχολόγους. Καθώς μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά σε αυτούς για οτιδήποτε θέμα μας απασχολεί, κάτι που δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε με την οικογένεια μας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

Ωστόσο όλοι μας (αν όχι, οι περισσότεροι) έχουμε φτάσει σε σημείο να χαλάσουμε σημαντικές φιλίες της ζωής μας για πολλούς και διάφορους λόγους. Κάποιοι ένιωσαν ότι έχουν προδοθεί από φίλο τους, ότι δεν τους στήριξαν σε μια κομβική φάση της ζωής τους, ότι στην πρώτη δυσκολία το έβαλαν στα πόδια. Κάποιοι έχουν αισθανθεί ότι οι ίδιοι ίσως ήταν ανεπαρκείς στο να στηρίξουν και να προσφέρουν βοήθεια σε φίλους τους. Άλλοι πάλι απομακρύνθηκαν συνειδητά για λόγους που ποτέ ο άλλος δεν έμαθε και άλλοι απλά με τον καιρό χάθηκαν. Αυτοί είναι κάποιοι από τους πιο βασικούς λόγους που μια μακροχρόνια φιλία χαλάει.

Πολλοί μετά το τέλος μιας “δυνατής” φιλίας παρουσιάζουν μια δυσάρεστη συμπεριφορά γενικότερα. Νιώθουν για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα άσχημα για αυτό που έγινε είτε ευθύνονται οι ίδιοι είτε όχι. Κάποιοι άλλοι κακολογούν τον πρώην φίλο τους με την πρώτη ευκαιρία και ασχολούνται για αρκετό διάστημα μαζί του(με αρνητικό τρόπο πάντα). Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που έχουν μια πολύ φυσιολογική και θετική αντίδραση σε όλο αυτό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζει ο καθένας.

dasfasfasas

 

Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο όταν μια σημαντική (και πολλές φορές πολύχρονη) φιλία τελειώνει αλλά πρέπει να προχωράμε στην ζωή μας. Δεν χρειάζεται να αισθανόμαστε άσχημα για αυτό που έγινε. Αν η φιλία αυτή ήταν αληθινή δεν θα χαλούσε με μια δυσκολία όσο σοβαρή και να ήταν. Όπως επίσης και όταν απλά χάνεσαι με τον άλλον προφανώς και δεν ήταν πραγματική η φιλία, απλά σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μας κάναμε παρέα με το άτομο αυτό(επειδή τότε ταίριαζαν τα ενδιαφέροντα μας κτλ.) και αυτό είναι όλο. Όταν η σχέση με τον άλλον είναι αληθινή και πραγματική δεν πρόκειται να χαλάσει ακόμα και αν τα ενδιαφέροντα σας απέχουν τελείως μεταξύ τους.

Το ίδιο άσχημο είναι και όταν ασχολούμαστε με κακό τρόπο με πρώην φίλους μας. Δεν υπάρχει λόγος να στεναχωρούμε τους εαυτούς μας και τους άλλους με μια τέτοια συμπεριφορά. Μόνο και μόνο για κάποιες καλές στιγμές που περάσαμε με αυτά τα άτομα αξίζει να αποδομήσουμε και να απομυθοποιήσουμε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα και να προχωρήσουμε μπροστά τη ζωή μας κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν, κάνοντας πράγματα για εμάς.

Οπότε αισιοδοξία, χαμόγελο, δύναμη και νέοι στόχοι στον ορίζοντα είναι αυτά που θα μας κάνουν να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία στην ζωή μας. Και αν ποτέ σας έρθει στο μυαλό μια νοσταλγία για παλιές σας φιλίες, πείτε απλά στον εαυτό σας την φράση: “Πέρασαν και χάθηκαν λοιπόν…”!

 

Σχόλια