Πόσα αγαθά χρειάζεται ένας άνθρωπος; Αυτοί οι πάμπλουτοι άνθρωποι αποφάσισαν να δωρίσουν μεγάλο μέρος της αμύθητης περιούσιας τους για φιλανθρωπία.

Γνωρίζετε αυτό το site: givingpledge.org ; Αν ναι, τότε ή είστε πλούσιοι ή πολύ ψαγμένοι με τη φιλανθρωπία! Αν όχι, μάλλον δεν είστε τίποτα απ’ τα δύο, αλλά είστε τυχεροί γιατί τώρα θα σας λυθεί η απορία.

Σε αυτή την ιστοσελίδα οι πλούσιοι – οι πολύ πλούσιοι όμως – μπορούν να εγγραφούν και αφότου αφήσουν το μάταιο τούτο κόσμο, τα χρήματά τους πάνε στο ίδρυμα για αξιοποίηση σε κοινωφελείς σκοπούς, φιλανθρωπία και πολλά άλλα.

Πλούσιοι, λοιπόν, με μετοχές, καταθέσεις, ακίνητα, σκάφη, ακόμη και νησιά, άνθρωποι που έχουν κυριολεκτικά τα πάντα, θέλουν να τα μοιραστούν με τους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους τους.

Πιο πρόσφατα, το έκανε ο Τιμ Κουκ. Ο επικεφαλής της Apple ανακοίνωσε ότι από τα 785 εκατομμύρια δολάρια που εκτιμάται ότι αποτελούν την περιουσία του, θα κρατήσει μόνο τα χρήματα που χρειάζονται ώστε να πάει στο κολέγιο ο ανιψιός του και τα υπόλοιπα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

φιλανθρωπία

Δεκάδες πάμπλουτοι έχουν δεσμευτεί ότι θα κάνουν κάτι ανάλογο, δωρίζοντας ιλιγγιώδη ποσά, χαρίζοντας σχεδόν όλη την περιουσία τους για καλό σκοπό, είτε όσο βρίσκονται εν ζωή, είτε μέσω της διαθήκης του, μέσω του The Giving Pledge.

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς

φιλανθρωπία
Συνιδρυτές αυτής της καμπάνιας, ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια το 2010 για να ενθαρρύνουν τις πιο πλούσιες οικογένειες να δεσμευθούν ηθικά ότι θα δώσουν τουλάχιστον το 50% της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με το Forbes, η αξία του ιδρυτή της Microsoft ανέβηκε στα 79,2 δισεκατομμύρια φέτος και παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Την ίδια ώρα, είναι εκείνος που κάνει και τις μεγαλύτερες δωρεές. Μαζί με τη σύζυγό του έχουν διαθέσει στο ίδρυμα που φέρει τα ονόματά τους 1,5 δισ. δολάρια πέρυσι και συνολικά έχουν διαθέσει για τέτοιους σκοπούς 29,5 δισεκατομμύρια.

Το 2010, ο Γκέιτς είχε κάνει μία από τις μεγαλύτερες δωρεές όλων των εποχών, όταν διέθεσε 10 δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων, ελπίζοντας ότι θα σώσει πάνω από 8 εκατομμύρια παιδιά στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη.

Γουόρεν Μπάφετ

φιλανθρωπία
Στενός φίλος των Γκέιτς, που μαζί τους ίδρυσε το Giving Pledge. Έχει δεσμευθεί δημόσια ότι σταδιακά θα δωρίσει πάνω από το 99% της περιουσίας του, όσο ζει είτε μετά θάνατον μέσω της διαθήκης του. Με καθαρή αξία 70,6 δισεκατομμύρια, ο 84χρονος μεγιστάνας των επενδύσεων είναι αυτή τη στιγμή ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, σύμφωνα με το Forbes.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Μπάφετ έσπασε το δικό του ρεκόρ δωρεάς, όταν διέθεσε 2,8 δισ. σε μετοχές της εταιρείας του, ανεβάζοντας το ποσό που έχει δώσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε όλη του τη ζωή στα 23 δισεκατομμύρια. Από εκείνη τη γενναία δωρεά, τα 2,1 δισ. πήγαν στο ίδρυμα των Γκέιτς και τα υπόλοιπα σε τέσσερις φιλανθρωπικούς σκοπούς στους οποίους έχει αφοσιωθεί η οικογένειά του.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ

φιλανθρωπία
Ήταν από τους πρώτους που ασπάστηκε το σκοπό του Giving Pledge, κάνοντας τη σχετική δέσμευση όταν ήταν 26 ετών. «Ο κόσμος περιμένει συνήθως ως τα τελευταία της καριέρας του για να δώσει κάτι πίσω. Αλλά γιατί να περιμένεις όταν πρέπει να γίνουν τόσα πολλά;», είχε πει τότε.

Ο ιδρυτής του Facebook έδωσε 75 εκατομμύρια δολάρια για ένα νέο τραυματολογικό κέντρο σε νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο, ενώ είχε διαθέσει 25 εκατομμύρια για την καταπολέμηση του Έμπολα πέρυσι.

Μαζί με τη σύζυγό του, Πρισίλα Τσαν, έχουν δωρίσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο σε μετοχές του Facebook, σε ίδρυμα της Σίλικον Βάλεϊ.

Σέριλ Σάνμπεργκ

sheryl
Από εκείνους που ακολούθησαν πρόσφατα το ρεύμα προς το Giving Pledge. Η αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος, γενική διευθύντρια του Facebook δεν έχει ανακοινώσει πού θα διατεθεί η περιουσία της ίδιας και του συζύγου της, CEO μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας, αλλά εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα για γυναίκες. Η καθαρή αξία της Σάντμπεργκ εκτιμάται στο 1 δις δολάρια.

Έλον Μασκ

elon-musk-tesla
Εχει ανακοινώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του θα διατεθεί σε προγράμματα που ο ίδιος θεωρεί ότι έχουν κοινωνικό όφελος, ανάμεσά τους η εξερεύνηση του διαστήματος, η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Θεωρείται ότι η αξία του 43χρονου επιχειρηματία φτάνει στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπήκε στο «κλαμπ» του Giving Pledge το 2012, μαζί με τον συνιδρυτή του Home Depot, Άρθουρ Μπλανκ, τον διαχειριστή κεφαλαίων Μάικλ Μόριτζ και τον μεγιστάνα του Μανχάταν, Μπιλ Άκμαν.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Μασκ έκανε δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε εθελοντικό οργανισμό με σκοπό την εξάλειψη των υπαρξιακών κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Μάικλ Μπλούμπεργκ

bloomberg
Ο επιχειρηματίας, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση. Ήδη έχει διαθέσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο Johns Hopkins University, όπου φοίτησε και 100 εκατομμύρια στο ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς, για την καταπολέμηση της ελονοσίας και της πολυομελίτιδας. Η καθαρή του αξία εκτιμάται στα 35 δισεκατομμύρια. Ως ένας από τους πρώτους που ασπάστηκαν το σκοπό του Giving Pledge, το 2010 είχε ανακοινώσει την απόφασή του να μην αφήσει στα δύο του παιδιά την περιουσία του.

Έτσι προσλαμβάνει το προσωπικό του ο Mark Zuckerberg

Σχόλια