Μια ματιά στον καθρέφτη μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το όριο τριχοφυΐας στο μέτωπο έχει αρχίσει να υποχωρεί αρκετά μακριά από τα φρύδια.

Τουλάχιστον δεν είσαι ο μόνος. Επιστήμονες από την Αυστραλία έχουν αποδείξει ότι το 73,5% των ανδρών εμφανίζει πρόσθια αραίωση.

Γιατί, όμως, οι άντρες παρουσιάζουν αραίωση; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε την απώλεια;

Οι ερευνητές δίνουν πολλές απαντήσεις, αλλά και συμβουλές σε όσους αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν το πλούσιο μαλλί τους.

Ευνουχισμένα μέλη της χορωδίας

«Ανάμεσα στους παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών είναι και οι σεξουαλικές ορμόνες», λέει ο Per Jakobsen, καθηγητής ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο της Bergen.

Ο Jakobsen λέει ότι ένας τρόπος να διασφαλιστούμε έναντι της απώλειας μαλλιών είναι να θυσιάσουμε κάτι άλλο.

Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα, κοντά στα 1800, συγκεκριμένα μέλη της χορωδίας με πανέμορφες φωνές ευνουχίστηκαν πριν την εφηβεία τους για να αποτρέψουν την αλλαγή της φωνής τους.

«Παρατηρήθηκε ότι κανένα από αυτά τα παιδιά δεν παρουσίασε αραίωση, οπότε έγινε γνωστό ότι οι σεξουαλικές ορμόνες έχουν κάποιο ρόλο», λέει ο καθηγητής.

Οι μισοί άνδρες στον πλανήτη

Περίπου το 30% των αντρών σήμερα έχει αρχίσει να χάνει ή έχει ήδη χάσει σε μεγάλο βαθμό τα μαλλιά του μέχρι τα 30 του.

Όσο φτάνουν τα 40, το ποσοστό φτάνει στον αντίστοιχο αριθμό. Παρόμοια συμβαίνει και στα 50 – μέχρι τότε, οι μισοί άντρες έχουν αρχίσει να χάνουν τα μαλλιά τους.

Αυτό ισχύει για τους Καυκάσιους (λευκούς) άντρες.

«Στον κόσμο παρατηρούμε ποικιλίες. Για παράδειγμα, μόνο 1 στους 4 Κινέζους άνδρες έχουν αρχίσει να χάνουν τα μαλλιά τους στην ηλικία των 50», δηλώνει ο Jakobsen.

Οι ερευνητές έχουν μια θεωρία γι’ αυτή την ανομοιότητα.

Για να εξηγήσουμε τη θεωρία, πρέπει πρώτα να δούμε τι συμβαίνει με τους θύλακες των τριχών των ανδρών με αραίωση.

Φταίνε οι ορμόνες

«Η φυσική απώλεια μαλλιών ονομάζεται ανδρογενής αλωπεκία», λέει ο ζωολόγος Per Jakobsen.

Αλωπεκία σημαίνει απώλεια τριχών και ο φυσικός τύπος που τόσο πολλοί άνδρες βιώνουν είναι ανδρογενής, που σημαίνει ότι προκαλείται από τις στεροειδείς ορμόνες.

Αυτό τη διαφοροποιεί από άλλους τύπους απώλειας μαλλιών που χαρακτηρίζουν την ασθένεια.

Ο ερευνητής και δερματολόγος Cato Mørk εξηγεί πώς οι ορμόνες επηρεάζουν τις τρίχες τόσο πολλών ανδρών.

Ποιοι χάνουν τα μαλλιά τους;

Τα ένζυμα στα σώματα των ανδρών μετατρέπουν την τεστοστερόνη – τη βασική ορμόνη του αντρικού φύλου – σε διυδροτεστοστερόνη (DHT).

«Η ποσότητα αυτού του ενζύμου που έχει κάποιος είναι κληρονομική αλλά είναι αβέβαιο για το αν προέρχεται από τα γονίδια της μητέρας, του πατέρα ή και από τους δύο», λέει ο Mørk.

Η DHT είναι μια ορμόνη, που μεταξύ άλλων κονταίνει και λεπταίνει την τρίχα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι Ασιάτες δεν έχουν σε τόσο μεγάλη ποσότητα στους θύλακές τους αυτό το ένζυμο, γι’ αυτό το λόγο είναι πιο πιθανό να κρατήσουν τα μαλλιά τους σε σχέση με τους Καυκάσιους.

Αυτά τα ένζυμα δεν αυξάνονται με την ηλικία, σύμφωνα με το δερματολόγο. Αυτό που συμβαίνει είναι μια αργή διαδικασία και παίρνει πολύ χρόνο πριν ο άντρας αρχίζει να βιώνει την απώλεια μαλλιών.

Άλλος παράγοντας είναι ο αριθμός των αισθητήρων που έχει ο άντρας στο κεφάλι του. Όσο περισσότεροι, τόσο μεγαλύτερη και η απώλεια μαλλιών.

Ο άντρας μπορεί επίσης να έχει άφθονο αριθμό ενζύμων και τεστοστερόνης, αλλά να μην παρουσιάζει αραίωση, αν έχει λίγους αισθητήρες.

Γιατί όχι οι γυναίκες;

«Γιατί η αντρική σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη επηρεάζει περισσότερο τα μαλλιά· οι γυναίκες δε χάνουν τα μαλλιά τους με τον ίδιο τρόπο», εξηγεί ο δερματολόγος Cato Mørk.

Όταν οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της γυναικείας ορμόνης, τα οιστρογόνα, πέφτουν και η τεστοστερόνη που είχαν πάντα στο σώμα τους αρχίζει να εργάζεται πιο εμφανώς.

Η τεστοστερόνη θα λεπταίνει τα μαλλιά καθώς μεγαλώνουν, αλλά θα είναι πιο σωστά κατανεμημένη σε σχέση με την πρόσθια αραίωση των αντρών.

«Οι γυναίκες ανησυχούν για τα κιλά, οι άντρες για τα μαλλιά τους»

«Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι τραυματική για πολλούς άντρες, γιατί τα μαλλιά στο κεφάλι τους είναι σημάδι νεότητας», λέει ο ζωολόγος Per Jakobsen.

Για παρηγοριά, οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα πλάσματα που χάνουν τα μαλλιά τους.

Μερικά ζώα χωρίς μαλλιά είναι πιο ελκυστικά σε περισσότερα θηλυκά απ’ ότι άλλα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για συγκεκριμένους καραφλούς ποδοσφαιριστές και ηθοποιούς.

2166e890883de3ca2f59adcd353dc045_large

Zinedine Zidane

Και τα ζώα έχουν αραίωση

Ο ζωολόγος λέει ότι οι χιμπατζήδες χάνουν τα μαλλιά τους με τον ίδιο τρόπο που τα χάνουν και οι άνθρωποι. Μερικά αρσενικά χάνουν τα μαλλιά τους στην κορυφή του κεφαλιού. Όσον αφορά στους μακάκους, όλοι χάνουν τα μαλλιά τους – άντρες και γυναίκες.

6a010535647bf3970b0120a5581e14970c

Ο Jakobsen λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή και τα δύο φύλα αυτού του πιθηκοειδούς έχουν περισσότερους αισθητήρες στο κεφάλι τους.

Μερικά αρσενικά λιοντάρια Tsavo στην Ανατολική Κένυα παρουσιάζουν, επίσης, αραίωση. Αυτή η απώλεια χαίτης δεν παρουσιάζεται σε άλλα λιοντάρια.

glorious-safaris

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι τα περισσότερα μικρά λιονταράκια Tsavo είναι θηλυκά σε σχέση με άλλα λιοντάρια με χαίτη.

Πιο ώριμοι και λιγότερο βίαιοι

Σύμφωνα με τον Jakobsen, μερικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι η αραίωση είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του είδους μας – η εξέλιξή μας από τριχωτούς ανθρωπίδες σε ανθρώπους με τρίχες εδώ κι εκεί.

«Αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος γι΄αυτό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι άντρες με αραίωση θεωρούνται πιο ώριμοι και λιγότερο βίαιοι σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους», προσθέτει.

Ωστόσο, ενώ οι άντρες με αραίωση τείνουν να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, είναι δύσκολο να πούμε αν η έλλειψη μαλλιών ή η ηλικία παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε ξεκίνησε η αραίωση στους άντρες.

«Οι τρίχες δεν απολιθώνονται όπως τα οστά. Αλλά όσο παλιά προχωρούν τα ιστορικά έγγραφα, οι άντρες παρουσίαζαν αραίωση», εξηγεί ο Jakobsen.

Φροντίδα παιδιών αντί για αναπαραγωγή

Ο Petter Bøckman είναι ζωολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Όσλο.

Πιστεύει ότι είναι πιθανό η αραίωση να εξελίχθηκε ως τέχνασμα επιβίωσης.

Η ιδέα είναι ότι οι άντρες είναι λιγότερο ελκυστικοί με λιγότερα μαλλιά και γι’ αυτό μένουν σπίτι να προσέχουν τα παιδιά αντί να… γκομενίζουν.

«Οι άντρες συνήθως παρουσιάζουν αραίωση αφού συμβάλλουν στην αναπαραγωγή. Τότε είναι πιο χρήσιμοι στη φυλή ως φροντιστές των παιδιών που έχουν ήδη δημιουργήσει», λέει.

Ο Bøckman πιστεύει ότι οι άνθρωποι χάνουμε περισσότερα μαλλιά απ’ τα ζώα επειδή ζούμε περισσότερο.

«Μπορούμε να μετρήσουμε ζωές σε παλμούς καρδιάς και οι άνθρωποι ζουν περίπου 4 φορές περισσότερο απ’ όσο θα περιμέναμε από το συνολικό αριθμό παλμών», λέει ο ζωολόγος.

Με τη μακροζωία πιο επιτυχημένη σ’ εμάς παρά σε άλλα ζώα, αντιμετωπίζουμε επιπλέον περισσότερα συμπτώματα ηλικίας.

«Στους ζωολογικούς κήπους βλέπουμε ότι τα ζώα παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα υπερ-ηλικίωσης που αντιμετωπίζουμε κι εμείς. Χάνουν μαλλιά και εξασθενούν. Στην άγρια φύση θα τρώγονταν από κάποιο αρπακτικό, αν δεν έμεναν μαζί με την αγέλη τους», σχολιάζει ο Bøckman.

Φάρμακα

Αν googlάρεις «απώλεια μαλλιών» ή «τριχόπτωση», δεν μπορείς να αγνοήσεις τις διαφημίσεις που υπόσχονται να αποκαταστήσουν τις τρίχες.

«Υπάρχουν πολλοί απατεώνες εκεί έξω», λέει ο Cato Mørk.

Ο Mørk είναι πρώην προϊστάμενος ιατρός στη δερματολογική πτέρυγα του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Όσλο και τώρα είναι επικεφαλής μιας ιδιωτικής δερματολογικής κλινικής.

Δηλώνει ότι υπάρχει ελπίδα για τους άντρες που θέλουν να διατηρήσουν τα μαλλιά τους.

«Έχουμε φάρμακα που περιορίζουν τα ένζυμα, τα οποία οι άντρες με αραίωση έχουν σε αφθονία. Με τη θεραπεία, το 80% των ασθενών αποκτούν τόσες τρίχες ή και περισσότερες όσο ένα χρόνο μετά τη θεραπεία».

Τα φάρμακα μπορούν να σταματήσουν την απώλεια μαλλιών, αλλά δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις τρίχες που έπεσαν.

«Μπορούμε να επαναφέρουμε τα βαμμένα μαλλιά, αλλά δεν μπορούμε να αναζωογονήσουμε τους νεκρούς θύλακες της τρίχας», λέει ο δερματολόγος.

Αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως μείωση της λίμπιντο και να προκαλέσουν προβλήματα στύσης, αλλά αυτό είναι σπάνιο και συνήθως προσωρινό πρόβλημα, σύμφωνα με τον Mørk.

the-hundreds1

Χρησιμοποίησε καπέλο, αν θες

Οι γονείς τείνουν να κατευνάζουν τους μύθους, όπως όταν λένε ότι μπορεί να χάσεις τα μαλλιά σου, αν φοράς καπέλο όλη την ώρα, ακόμα και σε εσωτερικό χώρο.

Οι δερματολόγοι αρνούνται αυτόν τον ισχυρισμό.

Ούτε η δίαιτα ούτε η βιταμίνη Β επηρεάζουν τα μαλλιά μας, σύμφωνα με τον Mørk.

«Δεν μπορείς να τρως για να αποκτήσεις καλύτερα μαλλιά. Η απώλειά τους προκαλείται από σεξουαλικές ορμόνες, όχι από φαγητό ή από σκούφο».

Σχόλια