Το Frapress έδωσε το παρόν σε ακόμη ένα θεατρικό δρώμενο της συμπρωτεύουσας από όπου αποχωρήσαμε ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να σας το προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Μιλάμε φυσικά για την θεατρική παράσταση “ξεΣΟΥΡΗΣματα” που φιλοξενείται στον χώρο του Barrister κάθε Δευτέρα βράδυ και υποδέχεται με περισσή ευγένεια και ενθουσιασμό το φιλοθεάμον κοινό της πόλης.

Όπως γίνεται προφανές και από το λογοπαίγνιο του τίτλου η παράσταση αποτελείται από κείμενα του Γεώργιου Σουρή, και πιο συγκεκριμένα από τρία μονόπρακτα που εγγυώνται άφθονο γέλιο τόσο με την λεπτότητα της γραφής τους, όσο και με την θεματολογία τους. Ο σατυρικός ποιητής του 19ου-20ου αιώνα, με την δημοτικο-λόγια γλώσσα του και τα έμμετρα κείμενά του, φαίνεται να διασκεδάζει χωρίς καμιά αμφιβολία τους σύγχρονους θεατές σχολιάζοντας τα διάφορα θέματα των αρχών μέσα από απρόβλεπτες “ερωτικές;” ιστορίες.

Μέσα από τα τρία μονόπρακτα “ο Αναπαραδιάδης”, “ο Αποχαιρετισμός και η επάνοδος” και ο “Πατατράκας” ο Σουρής συστήνει τρεις γυναίκες, με όλα αυτά τα κωμικά χαρακτηριστικά που διέπουν την Ελληνίδα γυναίκα, να επιδιώκουν να ζήσουν τον έρωτα τους μέσα από διαφορετικούς και ενδιαφέροντες τρόπους. Τους γυναικείους αυτούς χαρακτήρες του κάθε μονόπρακτου συνοδεύουν φυσικά και οι ανδρικοί που συστήνουν διαφορετικούς τύπους αρσενικών, πυροδοτούν τις εξελίξεις και συνδυασμένοι με τους γυναικείους δημιουργούν δυναμικά δίδυμα.

Την σκηνοθεσία καθώς και την μουσική επιμέλεια ανέλαβε ο Νίκος Ορτετζάτος ο οποίος έστησε με τρομερή δεξιοτεχνία την παράσταση στα μέτρα του μπαρ, φάνηκε να ξέρει τι είναι αστείο και να το προστατεύει από την ευκολία της γελοιότητας και λειτούργησε με σεβασμό στο κείμενο και τον θεατή. Οι μουσικές που ντύνουν τα μονόπρακτα όμορφες και λειτουργικές, επικουρικές στην δημιουργία συγκεκριμένων διαθέσεων και σε σημεία ευχάριστα απρόβλεπτες. Μέχρι και στα διαλείμματα ανάμεσα στα τρία μονόπρακτα οι μουσικές επιλογές διατηρούν την διάθεση της παράστασης κάνοντας έντονο το γυναικείο στοιχείο μέσα από τραγούδια όπως το “Αχ Μαρί” του Κωνσταντινίδη ή την “Γκρίζα Κυρία” του Κραουνάκη.

Οι ερμηνείες των τριών ηθοποιών (Άρης Βέβης, Γιάννης Δρόσος, Μιχαήλ Νικολάου) εντυπωσιακότατες. Οι τρεις ηθοποιοί κλήθηκαν να παίξουν διάφορους ρόλους στα τρία μονόπρακτα και τους δούλεψαν έτσι ώστε να είναι τόσο διαφορετικοί που να μην κρατούν σχεδόν τίποτα από την προηγούμενη εμφάνισή τους. Η ενέργεια τους αξιοζήλευτη, τα διάφορα στοιχεία των ρόλων τους τόσο προσεγμένα όσο και αστεία ενώ η επαφή τους με το κοινό φαίνεται να αποτελεί ένα από τα κεκτημένα τους προνόμια.

Συνεπώς μιλάμε για ένα ακόμη bar-theatre στην πόλη της Θεσσαλονίκης που έχει να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο και να κρατήσει συντροφιά στα νυχτοπερπατήματα των κατοίκων της πόλης, στην χαλαρή ατμόσφαιρα του Barrister όπου μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

 

Πληροφορίες Παράστασης:

Κάθε Δευτέρα στις 21:15 στο Barrister: lounge cafe & bookshop, Φράγκων 3

Είσοδος: 5 ευρώ με μπύρα ή κρασί

τηλέφωνο κρατήσεων: 6983030542

Παραγωγή: Eclipses group theater

Σκηνοθεσία-Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Ορτετζάτος

Παίζουν: Άρης Βέβης, Γιάννης Δρόσος, Μιχαήλ Νικολάου

Επικοινωνία: Μαρία Τότσκα

Φωτογραφίες: Μαρία Παλτίδου

Σχόλια