Παρόλο που η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει τα πάντα, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για λίγο μυστήριο.

Μερικά μέρη μάς εξάπτουν τόσο πολύ την περιέργεια που δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε.

Παρακάτω θα δείτε μόνο μερικά από τα πιο μυστήρια μέρη στον κόσμο:

 

1. Caño Cristales, Κολομβία

cano_cristales_meta_colombia_by_dantebw-d48a3u8-MODIFIED1

Το Caño Cristales είναι ένα ποτάμι στην περιοχή Serrenia de la Macerana της Κολομβίας. Δεν είναι ένα τυχαίο ποτάμι, όμως. Είναι “Το πιο όμορφο ποτάμι του κόσμου”, όπως έχει αναφερθεί. Για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μοιάζει σαν ένα οποιοδήποτε ποτάμι, αλλά το φθινόπωρο – ανάμεσα στην υγρή και ξηρή εποχή -μεταμορφώνεται σε ένα φλοίσβο χρωμάτων. Κόκκινο, ροζ, μπλε, πράσινο και κίτρινο: μοναδικοί τύποι λουλουδιών που διακοσμούν το ποτάμι και τις όχθες του.

2. Βουνό Sanquinshan, Κίνα

mount-sanqingshan-china-Steve-Byrne-flickr
Το βουνό Sanquinshan είναι ένα από τα ιερά μέρη των Ταοϊστών και συχνά αναφέρεται ως “Ο κήπος των Θεών”. Η περιοχή αποτελείται από πολλών ειδών ενδιαφέροντες και με περίεργα σχήματα φυτεμένους στύλους και επανθήσεις γρανίτη. Οι συχνές εναλλαγές καιρού δείχνουν ότι η περιοχή φιλοξενεί συνέχεια ομίχλη – τουλάχιστον 200 ημέρες του χρόνου, δίνοντάς της μια πραγματικά αιθέρια εμφάνιση. Οι επισκέπτες έχουν δηλώσει ότι έζησαν μια βαθιά και ανείπωτη αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης όταν βρέθηκαν εκεί.

3. Fly Geyser, Αμερική

Fly-Geyser-United-States-jmtenne-Flickr

Το Fly Geyser, τοποθετημένο στην Έρημο της Νεβάδα, είναι μια συλλογή τριών πολύχρωμων βουνών που ασταμάτητα εκτοξεύουν στον αέρα 1,5  μέτρο νερό. Δημιουργήθηκε καταλάθος το 1916, κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας γεώτρησης. Λειτουργούσε φυσιολογικά μέχρι τα τέλη του 1960, όταν μια γεωθερμική πηγή νερού άρχισε να εκτινάσσεται από τη γεώτρηση. Διαλυμένα ύδατα ξεκίνησαν να συσσωρεύονται και σταδιακά να χτίζουν αυτά τα τεράστια, πολύχρωμα βουνά που βλέπουμε σήμερα. Το Fly Geyser ανήκει σε ένα από τα πιο μυστικά μέρη της Γης, καθώς είναι τοποθετημένο σε ιδιωτική περιοχή, όπου δεν επιτρέπονται τουρίστες ή επισκέπτες.

4. Aokighara, Ιαπωνία

Aokigahara-Japan-ranggapb-flickr

Βρίσκεται στη βάση του Βουνού Fuji. Το Aokighara είναι ένα από τα πιο γνωστά δάση σε όλη την Ιαπωνία. Με 3.500 εκτάρια πλάτος, το δάσος είναι παχύ, με παραμορφωμένα, στριμμένα δέντρα. Λέγεται ότι είναι στοιχειωμένο, με θρύλους για φαντάσματα, δαίμονες και πνεύματα να περιβάλλουν την περιοχή. Δυστυχώς, είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές μέρος για αυτοκτονίες στον κόσμο. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτόνησαν εκεί από το 1950.

5. Το τρίγωνο της Βερμούδας, Ατλαντικός Ωκεανός

bermuda-triancle-NOAAs-National-Ocean-Service-flickr

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το Τρίγωνο της Βερμούδας στη λίστα με τα πιο μυστήρια μέρη του κόσμου! Για όποιον δε γνωρίζει, είναι μια τριγωνική περιοχή στον Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στο Μαϊάμι, στη Βερμούδα και στο San Juan. Με την πάροδο του χρόνου, η περιοχή μας έχει κάνει να φανταζόμαστε περίεργες ιστορίες με ανεξήγητες αναφορές για πτώσεις αεροπλάνων, πλοίων και ανθρώπων. Κανείς δεν ξέρει σίγουρα τι συνέβη σε αυτές τις υποθέσεις, αλλά οι θεωρίες αναφέρονται σε θαλάσσια τέρατα, εξωγήινες απαγωγές και απλές καιρικές συνθήκες.

6. Moguicheng, Κίνα

Xinjiang-in-China_Moguicheng-area_4352

Η έρημος Moguicheng βρίσκεται κοντά στην περιοχή Xinjiang της Κίνας. Το όνομα κυριολεκτικά σημαίνει “Η πόλη του Σατανά”. Περπατώντας στην έρημο προς την εγκαταλελειμμένη πόλη, άνθρωποι έχουν αναφέρει εξαιρετικά περίεργα γεγονότα. Οι επισκέπτες ήταν αδιάλλακτοι ότι άκουσαν μια ποικιλία από μυστηριώδεις ήχους στον αέρα, από περίεγες μελωδίες μέχρι τον ήχο των χορδών της κιθάρας να μετατρέπεται σταδιακά σε κλάμα μωρού και βρυχηθμούς τίγρης. Αυτοί οι ήχοι είναι εμφανώς ανεξήγητοι, κανείς δεν έχει καταφέρει να βρει την πηγή τους.

7. Derweze, Τουρκμενιστάν

derweze-hole

Με την πρώτη ματιά, θα μπορούσε να είναι μια δραματική σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αυτή η γιγάντια τρύπα στην έρημο Κarakum  δεν είναι αποτέλεσμα μιας επίθεσης στη Γη από το διάστημα. Είναι ένας κρατήρας, με πλάτος 70 μέτρων, φτιαγμένος από γεωλόγους, εδώ και 40 χρόνια. Οι ντόπιοι τον αποκαλούν “Η πόρτα στην Κόλαση”. Σοβιετικοί γεωλόγοι χρησιμοποιούσαν την τοποθεσία ως γεώτρηση το 1971 όταν χτύπησαν ένα υπόγειο σπήλαιο γεμάτο φυσικό αέριο. Το έδαφος τότε κατέρρευσε, αφήνοντας αυτή την τρύπα. Με το φόβο ότι η τρύπα θα εξέπεμπε δηλητηριώδη αέρια, η ομάδα αποφάσισε να την κάψει. Οι φλόγες δεν έχουν σβήσει από τότε φωτίζοντας τον ουρανό και ζεσταίνοντας τα ζώα. Το Απρίλιο του 2010, ο Πρόεδρος της χώρας, Gurbanguly Berdimuhamedow, επισκέφτηκε την τοποθεσία και έδωσε εντολή η τρύπα να κλείσει, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

8. Richat Structure, Μαυριτανία

Richat-Structure-Mauritania-viva-nola-flickr

Η Richat Structure είναι γνωστή ως “Το μάτι της Σαχάρα”. Είναι ένα ευδιάκριτο και διαπρεπές κυκλικό γεωγραφικό χαρακτηριστικό στην έρημο Σαχάρα. Με τουλάχιστον 48 χλμ πλάτος, πιθανόν να μην παρατηρήσεις ότι είσαι μέσα, αλλά από ψηλά – ειδικά από το διάστημα – φαίνεται έντονα. Αρχικά, θεωρούνταν ότι ήταν προϊόν πτώσης αστεροειδούς και αργότερα ότι ήταν δημιούργημα ηφαιστειακής έκρηξης. Η θεωρία που επικρατεί σήμερα λέει ότι κάποτε ήταν ένας κυκλικός σχηματισμός βράχων που σταδιακά διαβρώθηκε. Πολλά μυστήρια συνδέονται με την περιοχή, όπως το γιατί αυτή η δομή είναι σχεδόν ένας τέλειος κύκλος και γιατί οι δακτύλιοι ισαπέχουν μεταξύ τους.

9. Δεξαμενές Travertine της Pamukkale, Τουρκία

Travertine-Pools-of-Pamukkale-Turkey

Οι δεξαμενές Travertine της Pamukkale είναι τόσο όμορφες να τις βλέπεις όσο και αιθέριες. Κατά τη διάρκεια των ετών,  οι υδάτινες δεξαμενές travertine στην περιοχή χτίστηκαν από θερμοπίδακες δημιουργώντας μια σειρά από άσπρα πεζούλια. Οι φυσικές δεξαμενές είναι εκτυφλωτικά άσπρες και γεμάτες καθαρά γαλάζια νερά. Έχουν εκτιμηθεί τουλάχιστον 2000 ετών και σίγουρα θα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα.

10. Ξηρές πεδιάδες McMurdo, Ανταρκτική

McMurdo-Dry-Valleys-Antarctica-saxphile-flickr

Οι ξηρές πεδιάδες McMurdo ίσως είναι το πιο μυστικό μέρος στη Γη. Η όχι και τόσο γνωστή περιοχή είναι μία από τις πιο ακραίες ερήμους και πιθανόν το πιο ξηρό μέρος στον κόσμο – με 10 εκατοστά ξηρασίας κάθε χρόνο. Παρ’ όλ’ αυτά βρίσκεται στην μέση της παγωμένης και χιονισμένης Ανταρκτικής! Αντί να είναι καλυμμένο με χιόνι, το άχαρο και άγονο τοπίο είναι εντελώς γυμνό. Η περιοχή έχει έλλειψη επίγειας βλάστησης, παρότι ζουν μερικά βρύα, λειχήνες και νηματώδη (σκουλήκια). Οι επιστήμονες έχουν πει ότι οι McMurdo είναι ίσως το μέρος του πλανήτη που μοιάζει περισσοτερο με το περιβάλλον στον Άρη.

11. Βουνό Roraima, Βραζιλία

Mount-Roraima-Brazil-aguia_harpia-flickr
Το βουνό Roraima είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο όταν το κοιτάς, γιατί, αντί να τελειώνει σε μια γαμψή κορυφή όπως τα περισσότερα βουνά, η κορυφή του είναι ένα τεράστιο οροπέδιο. Θεωρείται ένας από τους πιο παλιούς γεωλογικούς σχηματισμούς και το οροπέδιο μάλλον δημιουργήθηκε από τον αέρα και τη βροχή. Καλύπτεται συνήθως από σύννεφα · περισσότερο πάνω στο βουνό και όχι γύρω του. Παρουσιάζει έναν ιδιαίτερο αριθμό ενδημικών ειδών πανίδας και χλωρίδας – είδη που δεν μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε αλλού στη Γη. Δεν υπάρχει εξήγηση γιατί ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος.

Σχόλια