Μια φοιτήτρια από τη Νέα Υόρκη αποφάσισε να ζήσει χωρίς πλαστικό και χωρίς σκουπίδια! Πώς γίνεται αυτό, όταν ζεις στο ναό της κατανάλωσης;

Στη Νέα Υόρκη, η Λόρεν Σίνγκερ, 23 ετών, κατόρθωσε να ζει επί δύο χρόνια χωρίς να δημιουργήσει ούτε ένα σκουπίδι. Στο σπίτι της δεν υπάρχει κάδος απορριμάτων, ούτε πλαστική σακούλα, ούτε οποιοδήποτε πλαστικό.

Αυτή η Αμερικανίδα κατόρθωσε να μην κάνει ούτε ένα σκουπίδι, γιατί αποφάσισε να μην αγοράσει ποτέ πια προϊόντα που είναι συσκευασμένα με πλαστικό. Δεν είναι ψεύτρα. Ή χίπισσα. Ή εξωγήινη. Είναι καθ’ όλα πραγματική. Το καλύτερο απ’ όλα όμως είναι ότι έζησε στη Νέα Υόρκη, τον ναό της κατανάλωσης, όπου το πλαστικό βρίσκεται παντού.

Τέλος 2012. Εκείνη την εποχή η Λόρεν ήταν φοιτήτρια Περιβαλλοντολογίας. Συμμετέχει σε κάποιες διαδηλώσεις εναντίον των μεγάλων βιομηχανιών πετρελαίου, έχει κάποια συμμετοχή σε ορισμένες διαλέξεις για την Οικολογία, αλλά τίποτα περισσότερο.

«Στο μάθημα υπήρχε μια συμφοιτήτρια η οποία ερχόταν πάντα με μια πλαστική τσάντα, στην οποία υπήρχε ένα πλαστικό κουτί γεμάτο τρόφιμα, ένα μπουκάλι πλαστικό με νερό, σακουλάκια πλαστικά και ένα πακέτο τσιπς», δήλωσε η Λόρεν στο σάιτ Collectivity.

«Μετά από ορισμένα μαθήματα, την παρακολουθούσα που πέταγε τα σκουπίδια στο καλάθι. Θύμωσα, αγρίεψα. Αλλά δεν έλεγα κάτι, δεν έκανα τίποτα» προσθέτει.

Ως την ημέρα που ανοίγει το ψυγείο της για να ετοιμάσει το φαγητό και συνειδητοποιεί ότι όλα τα προϊόντα είναι συσκευασμένα σε πλαστικά.

«Ποια ήμουν εγώ που ήθελα να δώσω και μαθήματα; Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα πραγματικά να αποβάλλω εντελώς το πλαστικό από τη ζωή μου».σκουπίδια

Για να το πετύχει, η Λόρεν έπρεπε να κάνει μερικές εφευρέσεις. Άρχισε, εν πρώτοις, δημιουργώντας το δικό της αποσμητικό, τη δική της οδοντόκρεμα και τη δική της οδοντόβουρτσα από ξύλο μπαμπού. Για να βρει ιδέες, έψαξε σε μπλογκ ανακύκλωσης. Πολύ γρήγορα, εγκαταλείπει τη δουλειά της και προωθεί το δικό της απορρυπαντικό που βασίζεται σε προϊόντα 100% φυσικά. Το προϊόν γνωρίζει τρομερή επιτυχία και το κατόρθωσε μέσω εκστρατείας  crowdfunding στο ίντερνετ, από την οποία μαζεύει 10.000 δολάρια σε δύο ημέρες!

Πώς πήγε από τη μηδενική χρήση πλαστικών στη μηδενική ρίψη απορριμμάτων;

Σταμάτησε ν’ αγοράζει καινούρια ρούχα και ψώνιζε από δεύτερο χέρι. Συνέχισε να φτιάχνει τα δικά της προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Μείωσε τα πάντα πουλώντας, δωρίζοντας και δίνοντας περιττά πράγματα, όπως όλες από τις 6 σπάτουλές της, εκτός από 1, 10 ζευγάρια τζιν που δεν είχε φορέσει απ’ το λύκειο και πολλά διακοσμητικά μικρής σημασίας.

«Το πιο σημαντικό, ξεκίνησα να σχεδιάζω επικείμενες καταστάσεις κατά τις οποίες θα έπρεπε να πετάξω σκουπίδια. Ξεκίνησα λέγοντας «όχι» σε πράγματα όπως καλαμάκια στα κοκτέιλς στα bars, σε πλαστικές ή χάρτινες σακούλες στα μαγαζιά και σε αποδείξεις. Φυσικά, η μετάβαση δεν επετεύχθη σε μία νύχτα. Αυτή η διαδικασία διήρκησε περισσότερο από ένα χρόνο και απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια».

Σιγά-σιγά αυτή η δραστηριότητα γίνεται η δουλειά της. Ταυτόχρονα η νεαρή κοπέλα συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι μπορεί να κάνει και τρομερές οικονομίες. «Αγοράζω λιγότερα πράγματα, μόνο όσα χρειάζομαι, τρώω καλύτερα. Σήμερα προσέχω πολύ, αγοράζω λίγο και εξοικονομώ περίπου 100 δολάρια την εβδομάδα σε σχέση με αυτά που ξόδευα πριν από τρία χρόνια» δηλώνει.

Η Λόρεν θεωρείται σήμερα διάσημη για τα μηδέν σκουπίδια που παράγει. Εχει στην κατοχή της το μπλογκ  TrashisforTossers, στο οποίο παρέχει όλες τις συμβουλές που χρειάζεται κάποιος να ζει χωρίς να παράγει (πολλά) σκουπίδια.

Καλοσύνη και Παγκόσμια Μέρα

Σχόλια